Данді з Донецького аеропорту: «Нам не вистачало чіткого наказу зачистити Донецьк»

Данді з Донецького аеропорту: «Нам не вистачало чіткого наказу зачистити Донецьк»
Донецький аеропорт важливий як символ нескореності і незламності духу. Бо якщо поглянути з практичної сторони, то він не має цінності, там лише купа руїн. Але це символ.
Захисник Донецького аеропорту каже, що ті, хто залишився в тилу, мають почати жити по-іншому. Щоб не чекали, що хтось прийде, і за них все зробить, вижене поганого прокурора чи злодюжку-мента, начальника-хабарника чи клерка. Країну мають міняти всі.

Чоловіка з позивним Данді після поранення в Донецькому аеропорту прооперували в Тернополі. Після вибуху снаряду на нього впала стіна, йому серйозно травмувало таз і руку. Півтора місяці він лікувався в ортопедії. Тепер поїхав на реабілітацію в Вінницьку область.

- Вже залізо познімали, - каже Данді, - можу нормально ходити.

Йому 41. Він з Львівської області. В мирному житті – директор фірми. З дружиною виховують четверо дітей, найменшому 3,5 роки. У травні пішов у Добровольчий Український Корпус Правого сектора, в 5-й батальйон. Залишив все, бо каже, якщо зараз чимось не пожертвувати, то війна прийде до нас на захід.

Відео дня

Донецький аеропорт чоловік захищав три дні. До того їхній батальйон три місяці тримав підступи до аеропорту. Розповідає, що коли військових не було ким поміняти, бо інші бійці відмовлялися йти на ротацію в аеропорт, туди рушив їхній добровольчий батальйон. У його складі добровольці зі всієї України. Наймолодшим – 18, найстаршому – 70. Воюють навіть жінки.

- Воює не тіло, воює дух. Нема різниці, в якому тілі той дух твердий, - каже Данді. – І жінки стріляють. Жінки-снайпери навіть краще стріляють, бо їм м’язи не заважають.

Данді каже, що Донецький аеропорт важливий як символ нескореності і незламності духу. Бо якщо поглянути з практичної сторони, то він не має цінності, там лише купа руїн. Але це символ.

На запитання, коли поранили, довго згадує день і місяць.

- Там час має інший відлік, деколи тижнями не знаємо, який день, - продовжує чоловік. -  Ніхто не будує планів ні на годину, ні на день, ні на тиждень. Прожив хвилину обстрілу – і добре. Не дай Боже, щоб вона прийшла сюди.

Війна вирівнює всіх. І хоч були тут заможніші і бідніші, зараз нема ні статків, ні маєтків, все згоріло і лежить купа будівельного сміття замість будинків, розповідає чоловік.

- Коли люди зрозуміють, що гроші - не найважливіше в житті? – розмірковує Данді. - Що за гроші і владу не треба боротися і ставати тваринами. Навіть звірі так не поводяться. Бо в нас пес був, то він нас попереджував, що зараз буде обстріл. Починав гавкати і секунд через 30 міни падали. Ми зауважили, що цю залежність, і тому мали час сховатися.

На запитання, чого там не вистачало найбільше, відповідає, посміхаючись, що не бракувало закінчення війни. Але потім серйозно додає, що насправді – чіткого наказу про зачищення Донецька.

- Ми там стояли і стоїмо, - каже чоловік. - Чому ми там стоїмо так довго, ніхто не пояснював. Щоб сєпари озброїлися і почали наступати? Не розумію. Перше перемир’я, друге перемир’я - і вони вже мають чим стріляти. Отак воно – наступали, а одного дня дали наказ стояти і так 3,5 місяці стоїмо. Ще перед Іловайськом наказ був стояти. Навіщо? Тоді сєпари тікали, аж курява стояла, в них і сил було набагато менше, ні зброї, ні духу. Їм же просто платять гроші. В принципі, так як і мєнти. Сильно воюють? Вони воюють до того моменту, поки не чують, що по них стріляють. Як тільки стрільба – тікають. Хто за гроші готовий покласти голову? Ніхто... 

Уся допомога на фронті – виключно волонтерська, розповідає чоловік. До речі, захисникам Донецького аеропорту допомагали навіть волонтери з Тернополя. Волонтери доставляють форму, берці, і навіть зброю.

- Військо не готове воювати, воно розвалене. Зброя трофейна або куплена за свої гроші, - каже Данді. - Армія воює тим, що залишилося ще з часів СРСР, нічого нового нема. Держава присутня тільки в наказах. Держава робить вигляд, що нас немає, що ми не існуємо.  

Чоловік говорить більше про політику. Його обурює бездіяльність нинішньої влади і довірливість людей, які купилися на дешеві обіцянки політиків.

- Вони не розуміють, що таке війна, - каже Данді. - Війна не дивиться, доторканий ти чи недоторканий, маєш маєтки чи ні. Там зовсім інші цінності. Там нема сірого - лише біле і чорне. Є друзі і є вороги. А тут суцільна брехня, і та влада людей постійно дурить. Вони забігли скоренько в кабінети на крові тих хлопців, думають, що своїми брехливими промовами можуть всіх задурити. Вони ще мають шанс виправитися за дуже короткий відрізок часу, або люди їх викинуть на смітник.

Дивується, що в людей нема розуміння ситуації.

- Тут у всіх фантазії на теми побаченого в телевізорі, - каже він. - Насправді війна – дуже страшна річ. Але це не означає, що всі мають поїхати на фронт. Треба, щоб люди тут почали жити по-іншому. Щоб не чекали, що хтось прийде, і за них все зробить, вижене якогось поганого прокурора чи злодюжку-мєнта, начальника-хабарника чи клерка якогось. Ту країну мусять міняти всі. А в наших людей є завищені очікування на ті обіцянки, які їм дають політики. Знову наобіцяли, знову обрали не тих. Злодії-брехуни наобіцяли золоті гори і їх вибрали. Але ж так не можна. Є межа терпіння. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up