Еквадор: країна на 200 українців

Еквадор: країна на 200 українців
Еквадор - панорама із вулканом Каямбе
  • Приблизно 200 українців живуть наразі в Еквадорі.
  • Ті з наших, хто тепер приїжджає до цієї латиноамериканської країни, – переважно молоді пари з українця та еквадорки і навпаки, які закінчили навчання в Україні.

Про життя українців Еквадору розмовляємо з учасницею тамтешньої громади Оленою Мазур.

– Чи є організоване культурне життя українців у цій країні?

Відео дня

– Є невеликі групи друзів: українців і росіян, які збираються на свята, риболовлю, відпочинок. Окремої української діаспори тут немає.

– Чому і коли більшість українців виїхали в Еквадор?

– Деякі – у пошуках кращого життя, дехто – через проблеми із законом, бізнесом, людьми, ще інші приїхали зі своїми еквадорськими чоловіками. Однією з причин переїзду було й те, що ще 10 років тому було дуже легко отримати візу та дозвіл на проживання. Потрібно було заплатити всього 2500 доларів та ще послуги адвоката або посередника. Тепер все змінилося.

– Чи важко адаптуватися у цій країні? Як місцеві ставляться до українців?

– Адаптуватися нескладно. Потрібно знати іспанську мову, мати достатньо засобів для існування і головне – мету, заради якої ви хочете приїхати в Еквадор. Еквадорці ставляться до нас, як до американців. Спершу, якщо бачать, що ти не орієнтуєшся в цінах і погано розмовляєш іспанською, вони намагаються тебе обдурити. Так вони намагаються заробити якнайбільше на всіх іноземцях. Це є на ринках, у таксі тощо. Подібна проблема існує також у Колумбії, Аргентині, Панамі… Відтак завжди потрібно знати, з ким маєш справу і бути насторожі.

– Ким працюють українці в Еквадорі?

– Переважно намагаються займатися власним бізнесом. Продають квіти, ставлять кафе, відкривають інтернет-кафе, перукарні та інше. Знайти роботу в Еквадорі дуже складно, але можливо. Багато з тих, хто добре розмовляє іспанською, працюють у медицині, магазинах, кафе, викладають у коледжах, є перукарями.

– Які професії престижні?

– Зараз зріс рівень безробіття, а загалом престижні – військовики і медики.

– Чи планують українці, які живуть в Еквадорі, залишатися там?

– Дуже багато з тих, хто живе тут понад 10 років, не планують виїжджати. Тут їх тримають свій бізнес, житло, друзі і певна стабільність життя. Кожна сім'я прагне стабільності для дітей, тому й залишаються в Еквадорі. Але не приймають громадянство, сподіваючись, що в Україні все зміниться на краще.

– Які найбільші досягнення і проблеми українців у цій країні?

– Проблема в тому, що це інша культура і бачення життя. Ми чесніші, відкритіші, пунктуальніші і нам на початковому етапі важко звикнути до всього. Досягнення полягають в тому, що коли вже українці приходять у бізнес, з ними люблять працювати як з енергійними і відповідальними людьми. Виклик – у тому, до доводиться інтегруватися у культуру і традиції цієї країни, залишаючись собою і не втративши свої рідні корені.

– Чим особлива кухня цієї країни?

– Вона дуже розмаїта і багата стравами із морепродуктами та екзотичними фруктами. Сам Еквадор невеликий – його можна проїхати за два дні від Колумбії до Перу. Але в кожній провінції ви можете скуштувати щось цілковито відмінне від того, що пробували раніше. До стандартного обіду еквадорців, який називають альмуерсо, входять перша страва – суп, друга страва – м'ясо, курка або риба з гарніром із рису або салату, як от із рослини салату з помідорами, цибулею і зеленню. Також на обід – свіжий сік.

Супи можуть бути як креми, бульйонного типу з вермішеллю, рисом, просто з картоплею або національного типу – з морепродуктами тощо. Чого немає в Еквадорі, так це магазинної гречки, кропу, оселедців, копченої риби і хорошої копченої ковбаси, сала. Утім, все це можна знайти у приватників – просто треба вміти шукати.

– Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ, і скільки це коштує?

– В Еквадорі цілорічно весна-літо, тому тут дуже багато свіжих овочів і фруктів. Продукти не дуже дорогі, хоча раніше були удвічі дешевшими. Каструля борщу коштуватиме приблизно 5-6 доларів при тому, що мінімальна зарплата – 366 доларів у місяць.

– Якими є соціальні стандарти? Скільки можна зекономити?

– Із мінімальної зарплати, з якої також стягують податки, ви нічого не зекономите. Оренда житла обійдеться щонайменше у 250 доларів плюс електрика, газ, вода і кондомінімум, починаючи від 30 доларів (я плачу 120). Усе залежить від району, в якому живеш. У столиці, Кіто, я раджу жити на півночі, де безпечніше і кращі умови.

Поїсти у непоганому ресторані на п'ятьох осіб обійдеться приблизно у 125 доларів. За світло на сім'ю з п'ятьох осіб плачу 35 доларів, за газ – 11 тільки на колонку, за воду – біля 30 доларів. М'ясо у магазині, якщо це не обрізки. Коштує. Починаючи від 5 доларів за кілограм, а імпортне – до 28. Молоко – 1-1,2 долара зі літр, хліб – від 2 доларів за півкіло. П'ятилітрове відро картоплі на ринку коштує 2,5 долари, помідори – 1-1,5 долара. Яблука зараз коштують 2-4,5 долара, лоток із 30 яєць – 3-4. Дешевше на ринку купувати овочі і фрукти еквадорського виробництва. Усе імпортне слід купувати у великих супермаркетах. У порівнянні з Україною в Еквадорі в супермаркеті ви отримуєте кращий сервіс. Вам безплатно запаковують продукти на касі, вантажать у візок, везуть до вашого авто і кладуть у багажник. Ніби дрібниця, але ж приємно відчувати турботу. Тому багато-хто надає перевагу саме супермаркетам.

– Чим Еквадор може бути ціквим українському бізнесу?

– Тим, що тут внутрішньою валютою є долар США, але зараз багато іноземних фірм ідуть з місцевого ринку через високі податки та державну економічну політику. Існує 5% податку на виведення грошей за кордон. Податок на імпорт – 100 і більше відсотків, плюс податки на продукти, які ви ввозите, 40 і більше відсотків, а на цигарки, алкоголь, машини – до 100% плюс стандартний ПДВ 14% і податок на дохід 25%. Купівельна спроможність дуже впала. Через усе це в Еквадорі авто удвічі дорожні, ніж в Україні.

І все ж, бізнесмену, який хоче працювати в Латинській Америці, краще починати з Еквадору. Сюди можна вільно приїхати за туристичною візою, яку відкривають в аеропорту, і вирішити багато питань. Зокрема, зміну візи на дозвіл проживання, пізнання країни – віза на 180 днів, відкрити підприємство тощо.

Адвокатські контори допоможуть вам легалізуватися. Для прикладу, у Панамі чи Колумбії це проблемно. В Еквадорі легко відкрити банківський рахунок, на відміну від Чилі, Колумбії та Панами. Також в Еквадорі через свій рахунок ви можете легко відкрити рахунок в США чи Панамі. Еквадор – країна, де легко орендувати будинок, квартиру, авто.

Маючи центральний офіс в Еквадорі, легко працювати по всьому регіону, а прибуток може становити понад 100%. Тут є сегменти, які можна заповнити і немає монополії на той чи інший бізнес, як в Україні. Усе залежить від вас та вашої енергії, хоча й фінанси – важливий фактор. Є й неоподатковувані види бізнесу. Загалом на ринку значна присутність китайського і російського бізнесу, а Україна відстає. Адже простіше мати і переділювати бюджетні кошти, ніж працювати на нові ринки і напрямки.

– Скільки коштує віза в Еквадор і чи важко туди дістатися?

– Відкривати туристичну візу заздалегідь не потрібно, бо це роблять в аеропорту. Тож купуєш квиток, який коштує приблизно 1500 доларів і летиш на 1-3 місяці в Еквадор. Готелі є від 20 доларів на різні смаки. Краще знайти у Facebook українців, які вже живуть у цій країні, і підкажуть, що й де саме можна купити дешевше. Або ж варіант – купити туристичну путівку. Наскільки знаю, тепер ціна туристичної візи включена до ціни квитка. Візи на проживання в Еквадорі бувають різні. Це віза на куплену нерухомість, віза інвестора, робітнича віза, студентська, віза біженця тощо. Ціни можна дізнатися на сайті міграційної служби Еквадору.

– Що знають в Еквадорі про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

– Дуже багато еквадорців здобувають освіту в Україні, тому про нашу державу знають. Події витлумачують як війну з Росією. Державна політика Еквадору проросійська. Тут є посольство РФ, яке докладає зусиль до просування російських інтересів. Наприклад, раніше держава дозволяла студентам брати кредит під 2-3% і здобувати освіту в будь-якій країні. З початку конфлікту між Україною і Росією еквадорцям не дають кредитів на освіту в Україні, мовляв, там війна. Водночас агітують їхати в РФ і дають кредити під це. У підсумку університети України втрачають студентів і валюту. Це ще один штрих до політики нашої держави: нікому нічого не потрібно.

 

Севіче по-еквадоськи

Холодний суп із морепродуктів

Інгредієнти на дві порції

250 г креветки

4 апельсини

2 помідори

Половина фіолетової цибулини

¼ чайної ложки солодкої гірчиці

Чайна ложка негострого кетчупу

Сіль за смаком

1 лимон

Кінза за смаком

Креветки почистити і варити до 2 хв після кипіння. У блендері збиваємо 1,5 помідора без шкірки, сік двох апельсин, гірчицю, сіль, кетчуп. Цибулю нарізаємо дуже тонкими півкільцями і вимочуємо у лимонному соку. Половинку помідора нарізати невеликими кубиками. У посуд кладемо креветки, заливаємо соком із блендера, додаємо вимочену і віджату цибулю, кубики помідори, зелень. Все змішуємо. Лимонний сік можна додати за смаком. Ставимо у холодильник на годину. У севіче за бажанням можна додати морську рибу, кальмар, восьминоги, устриці. Страву подавати холодною.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    хочу в Еквадор !

    тойво reply Діонісій

    шо там робити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up