На маслюків почалося тихе полювання

На маслюків почалося тихе полювання
Найбільше зараз у лісах маслюків, також є сироїжки, "польські" гриби. Грибники кажуть, що скоро почнуться підосичники і опеньки

Сезон грибів у розпалі. Грибники з сумками, відрами, мішечками стоять на всіх ринках і перехресті шляхів, аби продати лісові дари. За кілограм маслюків просять 15-20 гривень. Рижики і підберезовики віддають по 25-35 грн, а за білі просять 100 грн за кілограм.

На питання, де збирати, відповідають, що треба шукати місця з соснами, і не обов’язково це ліси. Гриби є навіть у посадках серед полів. В опитуванні на сайті 20minut.ua грибники своїх місць не розкривають. Проте читач Vito таки надіслав фото зібраних грибів і зазначив, що знайшов їх на Лановеччині.

Пані Галина продає гриби біля „шостого” магазину. Каже, що мала три відра, а останні гриби віддає по 15 грн за кілограм, хоч раніше продавала за 18. За двокілограмову торбинку жінка просить 25 грн. Розповідає, що гриби в її сім’ї збирають чоловік із сином. Збирають біля Манюків, за 5-6 км від села, де живуть. Каже, що грибів зараз багато. Трапляються не тільки маслюки, а й лисички і підберезники, та найбільше таки маслюків. А опеньок майже немає, де-не-де лише починаються.

Відео дня
  • Маслюків є багато, де сосни, навіть посеред поля, якщо є посадка, то там будуть гриби, - каже пані Галина.

Жінка додає, що гриби не лише збирають на продаж, а й готують для себе.

  • Треба їх почистити, добре промити і відварити, - розповідає господиня. – Маслюки довго не варять, не так, як опеньки. Достатньо годину-півтори поварити. Хоча чоловік знається на грибах, завжди після варіння кидаю в каструлю цибулину. Якщо вона білою залишається, то гриби правдиві. Так не тільки маслюки перевіряють, а й усі гриби.

На маслюків почалося тихе полювання, фото №1 на сайті 20minut.ua

Збирають на закрутки

Пані Марія з Залізців також приїхала з грибами до „шостого” магазину. Розповідає, що часто допомагає матері. Збирають гриби в лісі за селом. Продають по 20 грн за кілограм.

  • Ми фактично в лісах виросли, я багато років ходжу з мамою по гриби, щороку збираємо, - розповідає пані Марія. – Цього року дуже багато грибів.

Жінка каже, що маслюки легко відрізнити від інших. Вони мають губчасту структуру, жовті на колір, шкірка легко знімається, а коли її зняти, то видно структуру гриба.

- Маслюки - то такий гриб, як губка, слизький, - зазначає жінка. Несправжніх таких я не зустрічала.

Співрозмовниця додає, що і на продаж збирають, і для себе готують. Рецептів знають багато, але найчастіше на зиму консервують.

  • Точного рецепта не скажу, бо маю в книжці записано, але гриби спочатку треба почистити, зняти шкірку, промити, відварити, а потім ми їх консервуємо, - каже пані Марія.

За словами жінки, поки що в лісі найбільше маслюків. За три години можна 20 кг назбирати. Згодом з’являться підосичники.

На маслюків почалося тихе полювання, фото №2 на сайті 20minut.ua

Ідуть на полювання гуртом

Справжнє сімейне полювання на гриби влаштовують родини на Лановеччині. Люди переповідають один одному, де ростуть маслюки. Далі організовують собі транспорт, збираються із родичами, сусідами і вирушають за «здобиччю». Там також кажуть, що не обов’язково за грибами виїжджати у ліси – можна вирушити у посадки. Адже у тих місцинах, де є соснова посадка, там і гриби.

- Ми більше любимо опеньки, аніж маслюки, - розповідає жителька Лановеччина Ірина Буряк. – Збираємо лугові, лісові. Але цього року опеньок, певно, і не буде, бо була посуха. Якби вони мали бути, то вже були б. Тому залишається збирати маслюки. Але мені здається, що їх цьогоріч набагато менше, аніж у попередні роки.

Маслюки у родині пані Ірини або консервують, або тушкують. Тут кажуть, що їх неможливо поплутати з якимось небезпечним грибом.

- Як каже моя знайома про себе: у жінок «слабість» - соняшникове насіння, у чоловіків – пиво, а у мене – гриби, - додає пані Ірина. – Ну от не можуть люди спокійно вдома сидіти, якщо знають, що десь їх чекають гриби. І найбільша радість навіть не від споживання, а від пошуку і збору.

 

Коментар

Теодозій КУХАРСЬКИЙ, науковий співробітник інституту лісництва:

  • Вкрай негативно ставлюся до усіляких народних способів перевірки грибів на отруту, бо вони неефективні. Ні використання цибулі, ні срібного посуду не дають 100%-вої гарантії, що гриби безпечні. Ці речі реагують на певні токсини. Наприклад, на бліду поганку і несправжній опеньок вони не реагують. Єдиний спосіб уникнути отруєння – збирати лише ті гриби, які знаєте, і в місцях, які віддалені від автомобільних доріг. Іншого способу немає. Також раджу не експериментувати з незнайомими грибами, навіть не намагатися їх приготувати, якщо немає певності у тому, що вони їстівні. І справа не в рецепті. Як гриби не готуй, менш отруйними вони не стають. Дехто вважає, що токсинів суттєво меншає, якщо воду в процесі варіння зливати кілька разів. Проте це правило справедливе для умовно їстівних грибів. Якщо у кошик потрапив отруйний гриб, це не допоможе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up