На прощу з України до Польщі – велосипедами

На прощу з України до Польщі – велосипедами
Щодня паломники долали велосипедами як мінімум 130 км, тож шлях від Зарваниці до Ченстохови і назад проїхали за 11 днів
Зі своєю польовою кухнею мандрували святими місцями на велосипедах група паломників з Тернопільщини. Вони здійснили подорож між двома духовними центрами України і Польщі – Зарваницею і Ченстоховою туди й назад. Щодня долали сотню-другу кілометрів

Велосипедисти з чотирьох областей здійснили паломницьку мандрівку на велосипедах від Зарваниці до Ченстохови і назад. Наймалодшій учасниці мандрівки Марічці з Борщева – 17 років, А найстаршому паломнику пану Василю – 61 рік. Частина учасників брала участь у минулорічному паломництві, частина доєдналася до групи після дзвінків організаторів, завдяки рекламі в соцмережах, а також оголошеннях по церквах і парафіях.

Ідею мандрівки запропонував польський священик о. Ґжеґож Ґарвол з Борщева.

– Торік мандрівка “Слідами Пап” була на 100% міжнародна, бо приїжджали до нас поляки і потім вони разом мандрували Україною, Словаччиною і Польщею, – розповів співорганізатор мандрівки громадський активіст, голова велоспільноти “ВелоЧортків” чортківчанин Олексій Гуска. – А цього року маршрут був по Україні і Польщі. Поляки побоялися їхати до нас через складну обстановку, тож приєдналися до наших паломників вже на території своєї країни.

Відео дня

До паломників доєдналися учасники з Хмельницької, Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. Загалом разом з водіями і кухарем було 24 учасники. Паломники мандрували від Зарваниці до Ченстохови і назад до Зарваниці – це близько 1500 км. А двоє учасників їхали велосипедами з Чорткова до Чорткова, то проїхали загалом 1620 км.

На польській території до українських паломників приєдналися поляки з місцевого велоклубу Jednoślad з міста Добродзень – побратима Чорткова.

– Ми, звичайно, відвідали і це місто. А дорогою ще з кількох сіл до нас приєдналися велопаломники. Тож загалом до Ченстохови їхало вже близько 50 учасників, – розповідає Олексій.

І борщ, і журек

З паломниками їхала польова кухня, яку отець Ґжеґож придбав напередодні поїздки.

– На всіх зупинках ми мали гарячі страви – каші, борщ, польський журек, чай. Ми наїдалися вдосталь, щоб мати сили крутити педалі, – розповідає Олексій. – Адже за день ми проїжджали не менше 130 км. У нас було лише два відпочинкових дні, тоді ми проїжджали менше. Коли приїхали до Ченстохови, мали десь 5 годин відпочинку, того дня їхали десь 80 км. І в Кракові ми цілий день відпочивали, а лише увечері їхали. Того дня проїхали лише 40 км.

Максимальна відстань, яку подолали за день паломники, сягнула 175 км. А ті, хто повертався до Чорткова, за день проїхали 196 км.

– Хочу сказати, що я ні грама не втомився, ще б крутив педалі... Не знаю, чи то їжа така була, чи дороги польські такі легкі. Знаєте, які в Європі дороги, – каже Олексій. – До речі, ми мали подорожувати 12 днів, а подолали весь шлях на день швидше.

Поляки дарували дрова

Загалом кожному учаснику мандрівка обійшлася в 100 доларів. Але варто врахувати, і те, скільки допомоги паломники отримали від поляків. 

– Сестра Агата, яка їхала з нами від Зарваниці, шукала в місцевих парафіях, де б ми могли заночувати, і переважно ми ночували в школах – у спортзалах чи класах, – розповідає Олексій. – Бували осередки її ордену, де нас годували і приймали на  ночівлю. А одного разу нам допоміг директор школи містечка Подгродзє. Він був дуже захоплений нашою мандрівкою, нашою польовою кухнею і тим, що ми щодня долаємо таку велику відстань. То подарував нам цілий багажник продуктів.

Для польової кухні постійно потрібні були дрова. Цю проблему доводилося вирішувати по-різному.

– Ще в Україні нам вдавалося знаходити сухі гіляки чи зрубувати сухі дерева. Ми мали з собою бензопилу, тож дрова на польову кухню були завжди, – розповідає активіст. – А в Польщі з цим проблема. Тож нам, крім продуктів, на парафіях завжди жертвували дрова.

Дорогою паломникам ще й влаштовували екскурсії.

– У Вєлічці нам безкоштовно провели екскурсію в соляних шахтах, а екскурсія там коштує 79 злотих для одного. Це близько 20 доларів, – розповідає Олексій. – Я вперше там побував, там надзвичайно красиво. Особливо вразила підземна церква. Також ми всі були довго під враженням від Ченстохови, – це великий духовний центр, як наша Зарваниця. Там є чудотворний образ Матері Божої Ченстоховської, туди їдуть паломники з усього світу. Багато зцілень там відбувалося. Саме біля цього образу на стінах люди залишають речі, які їм вже не потрібні, бо вони зцілилися. Крісло інвалідне там збоку було, милиці...

Оптимально – до 20 учасників

Щоб усе було чітко і злагоджено, оптимальна кількість мандрівників – 20 осіб. Принаймні так радив о. Ґжеґож, розповідає Олексій. Понад цю кількість вже можуть бути якісь неузгодженості.

– У нас були люди різної підготовки і різного досвіду катання на велосипедах: спортсмени-аматори, і просто велотуристи. Були й такі учасники, які мали шосейні велосипеди. Ті завжди, як кажуть “рвали вперед”. А слабші заледве за ними встигали, – розповідає Олексій. – Траплялося, що сильніша група поїхала вперед, і схибила з дороги, тож добиралася зайвих 40 км. Але добре, що мали польські телефонні карточки, GPS-навігатор, тож потім усі знайшлися. Враховуючи досвід цієї подорожі ми робитимемо одну колону, щоб усі учасники мали однаковий час для відпочинку. Можливо, сильнішим і не дуже цікаво їхати поволі з усіма, але це паломництво. Сильніші мають триматися темпу слабших.

Наступного року паломники матимуть свій прапор, будуть нові футболки і влаштовуватимуть заїзди у цікаві місця.

– Наступного року у Кракові відбудеться Світовий день молоді, – зазначає активіст. – Ми будемо так планувати маршрут, щоб на 3-4 дні заїхати на цю зустріч молоді, адже заплановано, що це буде зустріч з Папою Римським.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up