Тернополянин кілька разів на рік живе в іншій епосі

Тернополянин кілька разів на рік живе в іншій епосі
У червні 2013 року клуб «Повстанець» провів реконструкцію рейду-переходу рою УПА з Волині у Карпати в 1944 році, під час переходу фронтів. Рейд здійснювали у гірському масиві Горгани
Участь у реконструкціях дає можливість Володимиру Пукачу з головою зануритися в життя певної епохи, а також вчитися виживати в екстремальних умовах

Тернопільський історик Володимир Пукач уже кілька років має хобі, яке тісно пов’язане з його роботою. Чоловік працює в обласному краєзнавчому музеї - досліджує боротьбу УПА на Тернопільщині. А у вільний час займається реконструкцією життя українських вояків того часу.

Кілька разів на рік тернополянин залишає вдома сучасний одяг, навіть хліба з супермаркету не бере в дорогу, і вирушає разом з однодумцями на фестивалі чи вишколи. Там чоловіки спільно відтворюють якусь подію, в якій брали участь українські вояки.

- Ми відтворюємо українські військові формування ХХ століття - дієву армію Української Народної Республіки, УПА і Українську дивізію «Галичина», - розповідає Володимир Пукач. - Потрібно абсолютно точно повторити всі елементи зовнішнього вигляду бійців – одяг, взуття, відзнаки, зброю, особисті речі.

Відео дня

Зайнятися реконструкцією допоміг випадок. У 2009 році на святкуванні Зборівської битви друзі познайомили Володимира з реконструкторами із Кам’янця-Подільського. А ті – з киянами із військово-історичного клубу «Повстанець». Уже п'ятий рік поспіль тернополянин бере участь в акціях цього товариства. До речі, переважна більшість учасників таких клубів - не історики, вони просто серйозно цікавляться певною історичною тематикою. Досконало знають історію цих військових формувань і добре знають матеріальну частину.

Вранці руханка і молитва

Часто реконструктори їдуть у дикі ліси і відтворюють життя повстанців – сучасних речей із ними майже немає – лише телефон і фотоапарат.

- Телефон беремо про всяк випадок. Але на місці його вимикаємо і ховаємо далеко. Фотоапарат - лише для фіксації наших акцій, - каже історик. - Ми варимо їжу на багатті, у нас немає карематів чи спальників, спимо на гуцульських ліжниках, накриваємося шинелями. Намети зшиваємо зі справжніх військових плащ-наметів, які використовували під час Другої світової.

Під час реконструкції тернополянин дотримується режиму дня, який був поширений в УПА: вранці підйом, далі - ранкова руханка, молитва і сніданок. Потім реконструктори відпрацьовують бойові моменти – вчаться кидати гранати, залягати в окопи, орієнтуватися на місцевості.

Пива чи інших сучасних продуктів у них немає.

- Коли я йду на вишкіл, то беру з собою хліб, спечений на дровах, сало, сіль....., усе має відповідати тому часу, - розповідає пан Володимир.

У місцевих був шок

Найцікавіша акція реконструктора була торік у Карпатах.

- Ми пішли в Горгани, - пригадує пан Володимир. - Це найскладніша ділянка Карпат, найменш заселена. Ми три дні прожили у горах, хотіли відтворити рейд повстанців із Волині через Карпати. У нас нічого не було сучасного - взуті в ялових чи хромових чоботах, кітелі -повстанські, на головах - мазепинки, петлюрівки.

Умови тоді були екстремальні – реконструкторів поливав дощ, вони накривалися наметами, спали у занедбаній гуцульській колибі, до того ж збилися з маршруту, бо використовували лише карти і компас. Володимира з колегою відправили "у розвідку", аби знайшли дорогу.

- Ми спустилися в село, а вигляд у нас, як у 1944 році. Коли підійшли до садиби, де розмовляли двоє місцевих, я не можу передати вираз обличчя цих людей, - пригадує пан Володимир.  - Уявіть картину: з лісу виходять люди у формі повстанців та ще й зі зброєю! Довго ті люди намагалися зрозуміти, у чому річ. Ми розпитали дорогу, й один чоловік ще довго нас не відпускав. Запрошував на 100 грамів і казав, що він більше такого ніколи не побачить. Ми ледве змогли їх залишити і пішли у ліс до своїх. Це дрімучі Карпати, там УПА діяло десь до 1949 року. Тому, певно, така реакція була.

Ношу дідові галіфе

Речі доводиться відшукувати по селах, у приватних колекціях, купувати на блошиних ринках, шити на замовлення. У Тернополі на вул. Оболоня чи на Шептицького, наприклад, можна купити старі ложки чи речові мішки «сидор». Це простий мішок, який затягується лямкою. Багато речей можна купити у військових магазинах – наприклад, казанок. Австрійський післявоєнний казанок майже на 100% повторює посуд німецької армії періоду Другої світової війни. Плащ-намети можна дістати у Тернополі. Це така плахта 180x180,  дуже практична річ. Її використовуємо і для захисту від дощу, і для зшивання наметів.

- Та більшість речей купуємо через Інтернет, - зазначає співрозмовник. - Є люди, які цікавиться історичною тематикою, колекціонери, є ті, хто має такі речі, але вони їм не потрібні. Тому хочуть продати. Реконструктори «полюють» за такими речами, все скуповують і обмінюються ними.

Практичність реконструкції армії повстанців у тому, зазначає історик, що багато речей у них було як трофейних, так і від місцевого населення. Тому для відтворення епохи можна використовувати спорядження і німецької армії, і радянської, і звичайні побутові речі. Можна користуватися дерев’яною ложкою, ходити у чоботах, пошитих сільським шевцем.

- У мене є повний комплект одягу українського повстанця: кітель, штани-галіфе, ялові чоботи, шапка-мазепинка, макет гвинтівки Мосіна, - розповідає пан Володимир. - Колись це була справжня зброя, з неї вирізані бойові елементи. Штани-галіфе я інколи використовую дідові. Він свого часу воював в УПА. Плащ-намети є. Паски маю оригінальні, які використовували під час Другої світової.

Замість розваг підтримують «Азов»

Захоплення вимагає певних затрат. Якщо учасників клубу запрошують на якісь фестивалі, то дорогу їм оплачують організатори. Якщо ж вишкіл свій, усі витрати лягають на учасників. Екіпірування купують власним коштом.

- Мінімальний  комплект одягу можна купити за 1500 гривень, - розповідає пан Володимир. - Кітель і головний убір-мазепинку треба шити у Києві чи Львові, бо оригінальні знайти важко. У Тернополі кітель можуть пошити за 500 грн. Майстри, які шиють для клубів, роблять знижки. Мазепинку треба замовляти у майстрів, які на цьому знаються. Речі з сувенірних магазинів не відповідають потребам реконструкторів. Матеріал має бути натуральним - бавовна чи сукно. Синтетика не підходить, бо має відповідати періоду 1943-1944 років.

Якщо говорити про реконструкцію армії УНР, то весь одяг шиють на замовлення. Оригінального одягу не збереглося взагалі, хіба у музеях.

- Настільки серйозний підхід, що навіть підошва чобіт має бути шкіряною, гумова не допускається, бо це кидається в очі й зводить нанівець усю реконструкцію, - зазначає історик. - Інакше для чого витрачати гроші на дорогий одяг, якщо якась дрібниця може це все перекреслити?

Цього року клуб не проводить акцій і реконструкцій через події на Сході країни.

- Ми відмовилися від акцій, бо вирішили підтримати наших бійців. Співпрацюємо з батальйоном «Азов». Кожен член товариства долучається до збору коштів для потреб цього батальйону. Ми вже купили деяке спорядження, форму, приціли, наколінники й інші потрібні речі. Зараз товариство збирає кошти на джип для вояків.

 

ДОВІДКА

Армія УНР існувала упродовж 1917-1921 років. Це українське військо, яке діяло від лютневої революції у Росії. Хоча українські визвольні змагання тоді зазнали поразки, бо було надто багато ворогів, армія воювала дуже ефективно

Українська Повстанська Армія (УПА) сформувалася на теренах Західної України. Вона постала під час Другої світової війни як рух опору німецьким нацистам. Формувалася на Тернопільщині приблизно з кінця 1942 року.

Вивченням діяльності армії УПА займаються в Україні два клуби – військово-історичний клуб «Повстанець» (м. Київ) і пошукове товариство «Пам’ять» (м. Львів).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up