Тернополянин зібрав колекцію футболок про історію життя чоловіка

Тернополянин зібрав колекцію футболок про історію життя чоловіка
Театральний режисер Борис Салабчук (57 р.) розповідає, що коли виклав з шафи всі футболки – побачив історію
Тернопільський режисер Борис Салабчук своїми футболками розповідає історію життя чоловіка від народження до зустрічі з Господом. Для цього йому знадобилося більше сотні речей

Колекцію футболок, з допомогою якої можна розповісти історію життя мужчини, зібрав тернопільський театральний режисер Борис Салабчук, який також відомий своєю колекцією краваток. Каже, що таким чином він хоче спонукати оточуючих до праці й творчості.

– Просто розповісти про “Фрагменти зі стандартного життя мужчини” було б занадто просто, а треба спонукати людей думати, донести меседж, – каже Борис Салабчук. – На це не шкода тих грошей, які я витратив, і часу, які пішли на роздуми і пошуки матеріалу. Когось ця історія потішить, чи викличе незгоду, заперечення, а когось може спонукати до творчості, хтось може задуматися над своїм життям чи це викличе дискусію – це буде чудово.

Займають дві кімнати

Відео дня

Вся історія в розкладеному вигляді займає практично весь простір його двокімнатної квартири – підлогу, дивани, ліжка, деякі футболки висять на вікнах і меблях. Футболки різних кольорів, усі, крім однієї білої – з малюнками і написами. Але головне тут – малюнки. Серед зображень є шекспірівські маски, янголи, картини чи портрети відомих художників, поп-зірки, вчені, жартівливі малюнки-класифікації, зображення різних занять, красномовні жести, схематичні картинки, фотографії, набір достатку чоловіка – гроші, яхти, машини, будинки над морем, гарні жінки. Вписалися в історію й кіт, пес, кінь, мавпа, жаба. Є футболки з Ісусом Христом, янголами, дияволом, смертю.

Пан Салабчук каже, щоб розповісти історію мужчини, футболки мають бути викладені в певній послідовності. Тут – дитинство, школа, юність, молодість, зрілість. Це буття чоловіка, який своє життя “підганяє” під суспільні стереотипи, намагається мати райське багате життя, навіяне кіно, телебаченням, рекламою і глянцем. Він прагне кохання, успіху і багатства. Чогось досягає, чогось ні, і зрештою гине. Його герой – це узагальнений вигаданий образ.

Спочатку був вірш

Ідея проекту історії життя виникли в режисера ще кілька років тому, коли він написав вірша про всі періоди людського життя. Футболки також накопичувалися кілька років. Але “склалися” в історію лише в травні цього року.

– Спеціально я не задавався метою мати певну колекцію футболок, – розповідає Борис Салабчук. – Якось у травні переглядав до літа свої футболки, а вони у мене переважно з малюнками. І раптом прийшла думка, що можна розповісти історію чоловіка – про його мрії, як він росте, мужніє, кохає, до чого прагне, його погляди на життя. Ця історія може й мене спонукати до роздумів над своїм життям: чи правильно я живу, що таке щастя, кохання, успіх, творчість.

До речі, одна з футболок колекції, за словами пана Салабчука, зображує формулу щастя.

– Я багато читав, цікавився поняттям щастя, і дійшов висновку, що розкрита долоня й відображає формулу щастя, – каже режисер. – П'ять пальців – це як п'ять променів. Але це справедливо за умови, що є база – фізичні потреби задоволені. Якщо це є, тоді спрацьовує формула щастя.

Мізинний палець означає самопізнання, безіменний – це саморозвиток, середній палець – це самовдосконалення, четвертий промінь це найважче – самоутвердження в соціумі, і великий палець – це співтворчість, коли ти покажеш свої таланти світу, то знайдуться люди, які тобі допоможуть.

Фрагменти шукав як одержимий

Спочатку у колекції було 60-70 футболок і до повної історії багато не вистачало.

– Усі півтора місяці я був наче одержимий цією ідеєю, – розповідає колекціонер. – Я бігав по магазинах секон-хенду, бо де ще можна недорого купити футболки, щоб цю історію розповісти, і шукав футболки з відповідними картинками. Тепер їх 130. А це було досить непросто. Треба було, щоб і мене заінтригувала, і в історію вписалася. Деякі футболки в мене перехопили. Наприклад, футболку з поцілунком, де юнак цілує дівчину, мені не вдалося купити, бо спочатку вона коштувала дорого, а коли ціна знизилася, то хтось її уже купив. Не вдалося мені знайти відповідної футболки про татуювання, бо, як правило, молодість себе калічить татуюваннями, проколюванням тіла, різними видами екстремального спорту. Якби не ви, я може й далі шукав би цікаві сюжети, але врешті сказав собі: варто зупинитися, матеріалу достатньо, пора її виставляти для показу.

Більшість із цих футболок пан Салабчук носить. Але, наприклад, ту, що зі Смертю з косою, не одягне – вона надто великого розміру, але її потрібно було купити для історії.

Цікаво, що футболки – це лише частина режисерського проекту.

– Ще я запланував фотосесію в студії відомого тернопільського фотохудожника Михайла Урбанського, – розповідає Борис Салабчук. – Тлом будуть чотири основні футболки – це Ісус Христос, який дивиться на людину і веде її все життя, Смерть, яка споглядає за людиною від народження, Мама, як янгол-охоронець, і футболка з доларами. А я одягатиму по черзі футболки, зображатиму різні гримаси. До кожної футболки буде свій коментар, може навіть віршований. І це все буде супроводжувати музика, можливо і нашого тернопільського барда і композитора Сергія Лазо. Потім змонтуємо ролик і викладемо в мережу.

Тож якщо ви зустрінете в місті Бориса Салабчука у футболці з шекспірівськими масками – він починає передмову “Фрагментів історії життя чоловіка”. Далі буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up