Тернополянин знявся у «Поводирі»

Тернополянин знявся у «Поводирі»
Один з фрагментів фільму – вояки йдуть маршем через поле. Студент в окулярах – тернополянин Володимир Пукач
Завдяки своєму хобі, тернопільський реконструктор армії УНР та УПА часто бере участь у фестивалях, відтвореннях битв і навіть знявся в кіно у відомого режисера

Тернопільський історик Володимир Пукач знявся у фільмі відомого українського режисера Олеся  Саніна «Поводир». У масових сценах він зіграв роль одного з вояків армії Української Народної Республіки. Тернополянина легко впізнати в кадрі серед інших, бо має окуляри.

Нагадаємо, світова прем'єра фільму відбулася на Одеському міжнародному кінофестивалі в липні цього року. Допрем’єрний показ фільму уже відбувся в Тернополі у жовтні, а загалом на екрани країни фільм вийде в листопаді.  

- Мене не багато показано у фільмі, бо знімали нас лише у фрагментах боїв чи розстрілу вояків армії УНР. Але себе і наших хлопців-реконструкторів впізнав, - каже пан Володимир.

Відео дня

Володимир Пукач є членом київського військово-історичного клубу «Повстанець». Вони займаються відтворенням битв, вишколами, беруть участь у зйомках фільмів. Свого часу клуб розшукала помічник режисера Ольга Годованець і запросила усіх членів товариства на зйомки. Реконструктори - бажані гості на зйомках таких фільмів, бо точність відтворення епохи надзвичайно висока – вони мають до дрібних деталей відтворений одяг того часу, зразки зброї, особисті речі, посуд тощо.

- Ми двічі приїжджали на зйомки «Поводиря». Один раз - під Київ, де знімали військові дії на засніженому полі. А другий раз - в місто Гайворон Кіровоградської області, де знімали сцену розстрілу головного героя і його побратимів з Української армії, - пригадує Володимир Пукач. – Зйомки відбувалися на залізничній станції. Там досі збережені станційні будови ще царського періоду, збережені також оригінальні паротяг і вагони.

Хлопці повідморожували пальці

Під Києвом зйомки були дуже екстремальні, пригадує співрозмовник.

- Якщо пам'ятаєте, на початку 2013 року морози були під 30 градусів, - розповідає пан Володимир. - Нас цілий день знімали на полі – фрагменти бою, марш, як реконструктори йдуть через поле в своїх одностроях. Деякі мої друзі повідморожували собі пальці на ногах. Зняти чоботи і відігрітися не було де і як. Я також ледь не відморозив собі пальці, потім ще кілька тижнів після зйомок відходив. Але було цікаво. Результат скоро можна буде побачити на екрані.

Пан Володимир знявся на першому плані в масовці - такий собі студент, у нього окуляри.

- Я купив в Тернополі на ринку колекціонерів окуляри початку ХХ століття, в оптиці замовив лінзи і тепер використовую їх на реконструкціях як Перших визвольних змагань, так і Другої світової війни для реконструкції УПА.

Змивали грим серветками

Коли знімали фільм в Кіровоградській області, на вулиці було близько 10 градусів морозу, а реконструктори повинні були зніматися в одних сорочках.

- Зняли дубль, ми впали із зав’язаними руками на сніг. А потім нас відправляли грітися до вагончика, - розповідає чоловік. – І так щонайменше п’ять разів. На спину чіпляли кілька пакетиків з фарбою кольору крові, які мали невеличкий вибуховий заряд. Коли знімали сцену розстрілу, йшов електричний сигнал в ці пакетики і вони вибухали. Виглядало, ніби кулі вилітають з тіла людини.

Він пригадує, що акторів дуже довго гримували перед зйомками. Для сцен розстрілу обличчя мали виглядати сильно понівеченими. Йому зробили імітацію кульового отвору, а ззаду відтворили величезну криваву рану. Адже коли куля калібру 7,62 від гвинтівки чи кулемета потрапляє в голову, на виході вона розносить частину голови. Тому рану робили досить велику.

- І от зйомки закінчилися, а помитися практично не було де, давали вологі серветки, якими нереально було відмитися, - пригадує співрозмовник. - А мені ще в Тернопіль треба було їхати. Обличчя я ще якось помив, а «кривава рана» на голові лишилася. В потязі я навіть не знімав шапки усю дорогу до Тернополя, а вдома, звичайно, мама була шокована, бо видовище було незабутнім. Друзі фотографували, жартували…

Нагадаємо, фільм «Поводир, або квіти мають очі» розповідає історію американського підприємця, який з 10-річним сином приїжджає в Радянську Україну 1930-х років. Він хоче обміняти в Україні трактор на зерно, та йому роблять вигідну пропозицію і він залишається. Через деякий час до американця потрапляють секретні матеріали про заплановані в Україні репресії. Це стає причиною вбивства американського підприємця, свідком якого стає його син. Хлопчику вдається врятуватися завдяки сліпому бандуристові. Дитина стає його поводирем. Вдвох з кобзарем вони подорожують Україною в жахливі часи індустріалізації, колективізації, Голодомору та знищення інтелігенції.

Ще одне кіно, в зйомках якого брав участь клуб «Повстанець», це документальний фільм «Холодний яр», за мотивом однойменної книги Юрія Горліс-Горського, розповідає історик. Цей фільм про повстанців, які брали участь в українському русі опору проти більшовицьких окупантів на території Центральної України в сучасній Черкаській області у 1920-22 роках. Члени товариства грали роль українських повстанців, які боролися проти більшовиків. Фільм є навчальним, його будуть поширювати в школах та інших освітніх закладах.  

 

Довідка

Володимир Пукач – народився 1978 року в Тернополі. В 2002 році закінчив історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету. Працює в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, досліджує боротьбу Української Повстанської Армії на Тернопільщині. Із 2009 року – член військово-історичного клубу «Повстанець», м. Київ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up