Українці у Колумбії: єдиний ризик – бажання залишитися тут назавжди

Українці у Колумбії: єдиний ризик – бажання залишитися тут назавжди
Зустріч українців у Боготі
  • Без українського посольства та офіційної статистики про свою кількість живе українська громада Колумбії.
  • "Є різні групи українців. Більшість тих, кого нам вдалося зібрати, це молоді люди, які проходять стажування у своїй професійній сфері, приїжджають у відрядження або просто подорожують."

Про успіхи і турботи українців цієї латиноамериканської держави розмовляємо із учасницею громади Любавою Січко.

– Скільки українців є в Колумбії?

– Дуже важко відповісти на це питання. У Колумбії, на превеликий жаль, ще немає офіційного посольства України, тому й офіційні дані відсутні. У Колумбії є тільки почесний консул України – Луїс Бернардо Рамірес – який може допомогти при форс-мажорних ситуаціях. Ми своїми зусиллями почали створення української громади, розпочали пошук українців по всій Колумбії, і на цей час нам офіційно вдалося зібрати біля 50 українців. Але взагалі нас, українців, набагато більше.

Відео дня

– Чи існує організоване культурне життя українців?

– Українці в Колумбії самоогранізовуються з різних нагод: святкування Різдва, Пасхи, дня Вишиванки, Дня Незалежності України. Також влаштовуємо звичайні зустрічі нашої громади, - попити каву та провести час разом.

 

– Чому і коли більшість українців виїхали у Колумбію?

– Є різні групи українців. Більшість тих, кого нам вдалося зібрати, це молоді люди, які проходять стажування у своїй професійній сфері, приїжджають у відрядження або просто подорожують. Також є українці які приїхали до Колумбії ще за часів СРСР, вийшовши заміж за колумбійців.

 

– Чи важко адаптуватися у цій країні?

– Я вважаю, що навпаки, досить легко. Персонально у нас не було проблем з адаптацією, ніколи не відчували культурного шоку, який би змусив почуватися дискомфортно. Звісно, є багато відмінностей між українцями та колумбійцями. Але колумбійці дуже гостинні, відриті, позитивні люди. Тому адаптація пройшла дуже швидко. Проблеми можуть виникати на початку, коли тільки знайомишся з новою культурою. Звісно, що у всіх культурах є свої звичаї та традиції, до яких треба звикнути і зрозуміти. Серед можливих складнощів може бути те, що колумбійці не дуже пунктуальні і їхній стиль життя досить розмірений. Для нас, українців, це може спричинити дискомфорт, але з часом розумієш, що у всьому є свої недоліки та переваги і просто адаптуєшся до цього нового стилю.

– Як місцеві жителі ставляться до українців? Чи існують стереотипи?

– Відверто кажучи, колумбійці взагалі люблять іноземців. І до українців ставляться з великою повагою та навіть із захопленням. Раніше існував стереотип, що росіяни та українці - це одне і те ж саме. Але на даному етапі більшість колумбійців вже розуміє важливість розмежування цих народів і розуміють, що ми дуже різні.

 

– Ким працюють українці в Колумбії?

– Багато українців працюють за своєю професією: викладачі іноземних мов, перекладачі, лікарі, інженери. Багато-хто має свій власний бізнес – торгівля квітами. Деякі жінки є домогосподарками.

 

– Чи українці, які приїхали в Колумбію, планують там залишатися назавжди?

– Важко сказати про всіх українців, але після спілкування з більшістю з них розумієш, що вони почувають себе дуже комфортно в Колумбії. Деякі приїжджають тільки на стажування або на певний термін роботи і після закінчення повертаються в Україну.

 

– У чому найбільші досягнення/проблеми українців у цій країні?

– Проблемним фактором іноді може буде оволодіння іспанською мовою, але українці вправно вирішують це завдання. Адже розуміють, що для тих, хто добре володіє іспанською мовою, відкриваються більше можливостей у різних сферах.

Іншої проблемою є відсутність офіційного посольства України в Колумбії. У разі виникнення проблем із візою, паспортом тощо, українцям треба звертатися до посольства України в Перу, а це спричиняє багато складнощів. Іноді вирішення питання вимагає безпосередньої присутності в Перу, а це не кожна людина може собі дозволити.

Але взагалі, як кажуть колумбійці, єдиним ризиком для іноземців в Колумбії є виникнення бажання залишитися там назавжди! Бо Колумбія – це неймовірна країна з двома океанами, Карибським морем, рівнинами, пустелями, джунглями Амазонки та трьома рядами Кордельєрів. Як ви розумієте, все це дуже приваблює іноземців.

– Чим особлива кухня цієї країни?

– Кухня, звичайно, відрізняється, і перш за все це пояснюється наявністю великої кількості овочів та фруктів протягом цілого року. Колумбійська кухня є трохи нейтральна щодо смаків. Колумбійці полюбляють курку, м’ясо та рибу, але не дуже люблять свинину. Щодо напоїв, то вони люблять смакувати каву протягом усього дня. Із алкогольних напоїв п’ють пиво, «агуардьєнте» – спиртний напій відомий як іспанська «водка», ром тощо.

 

– Чи достатньо тут продуктів, щоб зварити, приміром, борщ і скільки це коштує?

– Продукти на борщ є, і коштуватимуть вони недорого, бо овочі в Колумбії дуже доступні. У той же час є деякі продукти, яких просто немає. І їх неймовірно не вистачає в Колумбії. Це, наприклад, сир, бринза, сметана, кефір або такі фрукті як вишня, черешня, абрикос.

– Якими є соціальні стандарти та зарплати у Колумбії? Скільки можна зекономити щомісяця? Скільки коштує оренда житла?

– Мінімальна зарплата в Колумбії становить 220 доларів. Щодо оренди житла, то наведу свій приклад. Ми з подругою знімаємо чотирьохкімнатну квартиру у спокійному і дуже гарному районі, але віддаленому від центру. Місячна оренда становить 350 доларів (не враховуючи комунальні послуги). Інший приклад – однокімнатна квартира у районі, ближчому до центру міста. Це коштує 300 доларів без урахування комунальних послуг. Також варти зауважити, що Богота – столиця Колумбії – дуже велике місто, населення якого становить майже 9 млн людей. Тому люди намагаються знайти житло недалеко до свого місця роботи.

 

Скільки коштує віза в Колумбію і чи важко туди дістатися?

– Дістатися до Колумбії не важко. Дуже багато компаній мають туди авіарейси. Наприклад Airfrance, KLM, Turkish Airlines, Lufthansa. З України прямого рейсу немає, тільки з однією пересадкою. Колумбійська віза коштує 82 долари.

– Що знають у Колумбії про теперішні події в Україні і як їх тлумачать?

– Колумбійці знають про війну, яку Україна веде з Росією. Інформація, яка потрапляє до новин, іноді є досить нейтральною і тому багато колумбійців цікавляться й розпитують про конфлікт, чому це сталося і як йдуть справи зараз.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up