Телефоном та у коментарях на наш сайт te.20minut.ua люди неодноразово обурювалися тим, що через роботу “забігайлівок” на бульв. Куліша, вони змушені миритися із “сусідством” численних пияків, котрі купують там дешеву горілку.
Аби з'ясувати, наскільки обгрунтовані такі скарги, кореспондентам і самим довелося стати клієнтами такої точки та пригубити по 100 грам. Зараз цим місцем відпочинку та дозвілля специфічного контингенту громадян займаються правоохоронці.
“Чому їх ніхто не ліквідує?”
Перевіряли журналісти всі "забігайлівки" на ринку, що на бульварі Куліша, та ті, що поряд. Саме на два з розташованих там закладів скаржилися читачі нашої газети. Мовляв, у них всім охочим підпільно продають горілку на розлив. Ціни на оковиту там значно нижчі, аніж в інших закладах, тому контингент - специфічний.
Існування таких точок (у народі їх зазвичай називають“реанімаціями”, - прим. автора), - не лише порушення закону, а й пряма загроза здоров'ю самих же клієнтів. Дошкуляє мешканцям прилеглих вулиць і те, що чимало нетверезих ходять в туалет куди попало та блюють під стінами їхніх будинків. А також агресивно себе поводять з перехожими.
- Біля ринку на Куліша є гадючник з народною назвою "Бляшак", а на території цього ж ринку другий гадючник "Штольня", - пише в коментарі на сайті газети читач з ніком "Робін Гуд" 4 серпня. - Багато років там торгують горілкою сумнівної якості, без жодних на це дозволів. Чому їх ніхто не ліквідує? Вже не одна людина померла від цього "сурогату". Кореспонденти, хто сміливий, прошу перевірити інформацію і написати про це статтю!
Два по сто горілки
Подібних звернень до редакції було декілька. Тож увечері п'ятниці, 6 серпня, ми вирішили відвідати вказані точки.
На ринку “Аляскатер”справді є декілька неохайних забігайлівок, які облаштовані у кіосках або причіпах. Проте у них, окрім пива, нам нічого більше не налили. Тож ми вирушили до ще одного бляшаного кіоска за межами ринку на куті вулиць В. Великого та Симоненка.
Невеличка одноповерхова будівля розташована навпроти храму Святого Петра. З одного боку вона “обшита” бляхою. Вочевидь, звідси і народна назва -“Бляшак”. Ззовні напис: “Пиво. Квас.”. В одній зі стін - віконце, з якого й продають ці напої. Поряд із віконцем - привідкриті залізні двері. Саме в них і заходимо, аби спробувати випити горілки.
Місця всередині дуже мало - лише декілька старих столів, якийсь мотлох в одному з кутів та декілька порожніх пляшок з-під “Пшеничної” під стіною. Стіни заклеєні пожовклими шпалерами, котрі місцями повідклеювались. На стелі - картон, увесь в брудних плямах. З цього приміщення - вихід на “обшиту” бляхою прибудову. Там бачимо один столик та шістьох клієнтів, що грають у карти. На столі - дві порожні пляшки "Пшеничної" та порожні склянки.
- Та всьо, ти програв. Не ...ди, давай виставляй! - чути звідти.
Тим часом з'являється бармен - невисокого зросту худорлявий чоловік. Замовляємо два пива, дві тараньки і дві по сто горілки.
- З вас 20 гривень. Зараз наляю, чекайте.
За лічені секунди чоловік спершу подає пиво, а потім і горілку - у совдепівських стограмовах гранчаках.
До речі, саме тоді, коли бармен ставить нам горілку на бар-стійку, у відчинених навстіж дверях закладу раптом зупиняється патрульний міліціонер. Налаштовуючись на неприємності, готуємось витягти журналістське посвідчення. Однак чоловік у формі, постоявши кілька секунд, іде геть. Горілка його уваги не привернула.
Сідаємо за столик. Куштуємо свої сто грам - адже читачі зазначали, що горілка тут - сумнівної якості. Переконуємося, що не потрібно бути експертом, аби визначити на смак, що цей алкоголь - один із найдешевших. Так і не допивши свої 100 грам, виходимо на вулицю та викликаємо працівників міліції, назвавшись журналістами.
Ліцензії немає
За 20 хвилин до бару прибуває одразу декілька нарядів патрульно-постової служби. Ще через хвилин 10 приїжджають і правоохоронці з відділу з боротьби з економічними злочинами міськвідділу міліції. Поки триває перевірка, залишаємось на місці.
- Ми перевірили документи, а також вилучили для перевірки на якість алкоголь, яким торгували в барі, - повідомляють нам через дві години правоохоронці . - Говорити про те, які саме порушення мали місце в закладі, - ще зарано. Зверніться з понеділка до нашого керівництва.
До речі, відреагували на наші дії і самі власники торгової точки. Вже в неділю, 8 серпня, звернувшись у редакцію, вони розповіли, що й справді не мали ліцензії на продаж алкоголю. Проте тепер намагатимуться її виробити. А також пояснили, чому оковиту в закладі таки продавали.
- Цей заклад малоприбутковий, і уваги з боку власників до нього мало, - каже один із власників, який відмовився назватися. - Цим скористався бармен, якого ми тиждень тому взяли на роботу. Чоловік був на випробному терміні і, вочевидь, вирішив підзаробити. Саме тому й зайнявся продажем горілки. Через таке порушення він, швидше за все, більше працювати у нас не буде.
Про результати експертизи вилученої горілки та про те, чи оштрафували торгову точку, читайте у наступних номерах "20 хвилин".
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
Anonymous
Anonymous
Anonymous reply Anonymous
Anonymous
Anonymous