Партнер рубрики Події

Тернопільська молодь вимагає відставки голови СБУ (ЩЕ ФОТО І ВІДЕО)

Тернопільська молодь вимагає відставки голови СБУ (ЩЕ ФОТО І ВІДЕО)
Проти відкриття кримінальної справи проти історика Руслана Забілого виступила тернопільська молодь під час мітингу 13 вересня. Чоловіка звинувачують у спробі розголошення державної таємниці.

Нагадаємо, що кілька днів тому, 8 вересня, у Києві затримали директора Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонського” Руслана Забілого. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом розголошення даних, які становлять державну таємницю. Натомість історик заперечує пред'явлені йому звинувачення.


- Серія протестів відбувається по всій Україні, - розповідає учасниця пікету Ірина Вівсяна. - Зокрема, 10 вересня мітинг провели у Львові. Нині Тернопіль протестує проти будь-яких політичних репресій, які відбуваються в Україні. Також ми вимагаємо розсекречення документів на тему Голодомору та визвольних змагань.
Несправедливим вважає затримання Руслана Забілого голова обласної організації “Молодіжний націоналістичний конгрес” Богдан Яремко.
- Його затримали через те, що він досліджував реальні події про українські визвольні змагання, - каже він. - У відділку історик пробув 16 годин, йому не висунули жодного обвинувачення. Під час своєї прес-конференції Забілий розповідав, що це була усна вказівка голови СБУ.


Учасники протесту висловили свої вимоги до керівництва СБУ. Зокрема, закрити кримінальну справу проти Руслана Забілого, відставка голови СБУ Валерія Хорошковського. А також припинити політичні репресії та розсекретити документи що, стосуються Голодомору та визвольних змагань.
Надіслати ці вимоги у Київ пообіцяв пікетувальникам перший заступник начальника обласного управління СБУ Володимир Іванюк. Однак щось коментувати щодо цієї справи відмовився.

Відео дня
>
- Я не бачив матеріалів справи, тому не маю права щось коментувати, - зазначив пан Іванюк. - Це не просто історик, він працював у штабі СБУ і мав доступ до всіх документів. А з якими документами він працював - це вже питання слідства.
Крім того, Володимир Іванюк додав, що в обласному управлінні СБУ діє інформаційно-довідкова зала. Студенти, які займаються науковою діяльністю, можуть користуватися матеріалами, які там зберігаються. Однак це лише та інформація, з якої зняли гриф таємності.

Майя ЮРКЕВИЧ, [email protected]

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Знаю цих студентів особисто і хочу сказати, що це дуже розумні і прогресивні люди. Багатьом дорослим до них далеко. А те, що вони вийшли захищати права громадян знати історію своєї країни тільки додає плюси до їх нацсвідомості. Сидіть далі і мовчіть і скоро вже взагалі не буде свідчень за якими можна відтворити нашу історію. На жаль, українці дуже нетерплячі і критичні один до одного і занадто терпимі до загарбників.
  • Anonymous

    Кожен судить по собі. Ніхто нікому ніяких грошей не платив! Свобода тут нідочого - акцію ініціювала Українська партія! А люди молодці - бо ше чуть-чуть і вернуться старі "добрі" тоталітарні часи...
  • Anonymous

    дибіли))
  • Anonymous

    Студенти хоч по пару гривень заробили....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up