Тернополянка робить сережки у вигляді ляльок-мотанок

Тернополянка робить сережки у вигляді ляльок-мотанок
Маленькі сережки-лялечки можна побачити на вухах тернополянки Лесі Скрипки. Такі неординарні прикраси майстриня почала робити більше року тому.

Сережки у вигляді ляльок-мотанок від тернопільської майстрині Лесі Скрипки носять модниці з України, Канади, Росії і навіть Японії. Сережки-лялечки можна носити і до одягу в національному стилі, і навіть до джинсів
 

В основу сережок-ляльок покладений принцип роботи над лялькою-мотанкою, розповідає жінка. Адже саме мотанки - основне її заняття. Перші сережки майстриня зробила для себе. Згодом такі прикраси собі вподобали модниці і з України, і з-за кордону.
Одягають навіть японки
Сережки у вигляді ляльок-мотанок Леся Скрипка почала робити минулого літа.
Літо - пора етнофестивалів та ярмарків, - розповідає жінка. - Я подумала, що треба якось цікаво себе презентувати. Тож я вирішила зробити акцент на сережках. Так народилася маленька лялечка.
На оригінальні прикраси на вухах одразу звернули увагу багато людей. З'явилися охочі придбати і собі такі сережки. Тому пані Леся зробила їх кілька десятків.


Одного разу Леся Скрипка одягла сережки-ляльки на фестиваль “Ляльковий світ”, який відбувався у Львові.
- Там мої прикраси не залишилися без уваги, - каже жінка. - Мені навіть дружина львівського мера зробила комплімент. Було так приємно. Я їй подарувала пару сережок. Жінка дуже зраділа. У неї на вухах вже були прикраси. Тож сережки вона причепила собі до одягу, наче брошку.
Разом із ляльками-мотанками свої сережки Леся Скрипка возила і на фестиваль “Країна мрій” до Києва. Там ці прикраси часто купували іноземці.
- Мої сережки навіть купили японки, - каже тернополянка. - Загалом сережки-мотанки вже мають модниці з Росії, Канади.
До речі, ляльку-мотанку не всі сприймають адекватно, мовляв вуду, помітила майстриня. А от сережки йдуть “на ура”.
Планує робити і брошки
Сережки-ляльки Леся Скрипка робить за принципом ляльки-мотанки. Лише цей виріб маленький, відповідно, робота над ним більш клопітка.

Відео дня
>- Спочатку слід зробити основу - валик із ситцевої тканини. На обличчі ляльки слід намотати хрестик. Це символ сонця, - пояснює майстриня. - Потім одягаємо ляльку. Для цього я дуже часто застосовую хустки або однотонну тканину. Ляльку слід завернути у тканину, як дитину. Тобто одягти в хустку. А на шиї закріпити, щоб вона не розкручувалася. Далі чіпаємо гачечок, і сережка готова.
Сережки-ляльки майстриня робить довжиною до кількох сантиметрів. Все залежить від того, що хочуть люди.
- Одні модниці просять менші сережки, - каже жінка. - А любительки масивних прикрас хочуть довших сережок, які б сягали аж до плеча.
Такі сережки одягають до одягу в національному стилі, зауважує майстриня. А одна її знайома придбала собі сережки з синьої хустки до джинсів.
Леся Скрипка каже, що ще й робить брошки на одяг у вигляді маленьких ляльок-мотанок.
- Може й прикраси на шию робитиму, - каже вона. - До речі, подібні сережки роблю не я одна. Якось в Інтернеті прочитала, що одна майстриня робить схожі сережки. Я пригадала, що ми познайомилися на фестивалі у Львові. Жінка виклала в мережі фото своїх робіт. Вона зауважила, що це задумка Лесі Скрипки. Мені було дуже приємно таке прочитати.
Робить прикраси з тканини
Лесі Скрипці подобається робити біжутерію із різних матеріалів. Раніше вона робила кульки для сережок та намиста із тканини.
- У мене завжди є багато тканинних обрізків, які можна використати, - каже жінка. - Я брала клаптик, робила з нього кульку і перетягувала її ниткою. Таким чином кулька виходила не гладка, а з випуклою поверхнею. ЇЇ можна прикрасити бісером.
Але одночасно все робити неможливо, зауважує майстриня. Тому більше уваги вона приділяє саме ляльці-мотанці.
- В'язання, вишивання, шиття - без цього я не могла ніколи, - каже Леся Скрипка. - Навіть в той час, коли я взагалі не займалася рукоділлям, я не могла нічого не робити. Мій чоловік не раз сідав на спиці. Я завжди в'язала, шила, вишивала. А це тихенько вилилося в ляльку-мотанку. Причому роблю ляльки не лише для себе. Нині мої роботи купують, я вожу їх на виставки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    молодець. талант не повинен пропадати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up