Партнер рубрики Події

За Почаївську лавру “воюють” у судах

За Почаївську лавру “воюють” у судах
Львівський апеляційний суд буде розглядати справу щодо правомірності ініціатив облради з повернення Почаївської лаври у склад державного заповідника.

- Наразі робота нашої комісії щодо вивчення законності передачі УПЦ храмового комплексу в Почаєві та дотриманням вимог міграційного законодавства паралізована, - розповідає заступник голови облради Олег Боберський.
Облрада, за його словами, досі не отримала відповідей з Кабміну. Йдеться про вимогу ради відмінити розпорядження про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври.
– Також є рішення Тернопільського адмінсуду щодо скасування нашого рішення про створення комісії, - додає він. - Прокуратура оскаржила й рішення облради щодо Лаври.
Втім, як зазначає пан Боберський, облрада і не бралася вирішувати ті питання, що перебувають у компетенції уряду чи правоохоронців. Тому депутати й зверталися до відповідних органів. Приміром, представники МВС з’ясовували, чи є у Лаврі нелегальні мігранти. Сама ж облрада не може проводити слідчі дії.
У відповідь на запитання кореспондента “RIA плюс”: якого результату у справі Почаєва добивається облрада, він сказав, що депутати хочуть забезпечити рівний доступ до святого місця усім православним конфесіям. Справу ще має розглянути Львівський апеляційний.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (52)
  • Anonymous

    Зазвичай найбільше сперечаються і доказуюють всякий брєд люди,які не знають Бога,правди.Неварто розсипати перед свинями бісеру...

    Anonymous reply Anonymous

    Не давайте святыни псам, - говорит Христос, - и не бросайте жемчуга вашего перед свиньями, чтобы они не попрали его ногами своими и, обратившись, не растерзали вас» (Мф. 7, 6) Це стосується проповіді людям які живуть у страстях, а тут !нема ніякої проповіді і суперечки, багато святих заповідали - якщо влада буде говорити на гріх що це не є гріх потрібно виступати проти влади, це стосується захисту святинь ітд. Всім ясно що в Своюоді 90% греко-католиків і вони не люблять і не розуміють православя, але щоб стало ясно щоб патрія яка прийшла щоб щось зробити нічого не робить вони дим в очі пускають і чіпляється церкви щоб заробити собі авторитет. Чому Свобода - тому що вона підняла цю шуміху проти Лаври. Ви думаєте в Лаврі бояться цього всього чи бояться всяких розкольників? , та розкольники завжи були і подібні при владі як і свобода. Вон все велична газета вже не одну статтю написала про рідновірів, і хочу сказати що бачив греко-католикив який перейшов в рідновіри, а чого щоб бути ближче до національністі, а насправді в Творця немає національності. А чому перейшов бо не побачив і не зрозумів всієї яскравості віри - а чому не зрозумів? тому що 1074 рокі Рим відійшов від істиної віри і втратилась Благодать Святого Духа, і ті речі де в католиків стоїть знак питання- а таких я бачив багато- одні дивляться фільм код-давінчі, другі вивчають будизм, треті кажуть вже давно нема істиної віри - мені як православному вселенської церкви церква дає відповіді на всі питання. А ті хто хоче погубити свої душі під приводом подібних сект мені жілко, стосовно рідновірів із ним можна вийти вдома шлягама або в могилу або психліккарню.

    Anonymous reply Anonymous

    Молодець! Московських патріархат не сам по собі виникнув, а був визнаний вселенським собором. а ким визнаний Київс. патр., чи афтокефалія. Та навіть УГКЦ до кінця Папа не визнає. Віра, яка створена як компроміс між укр. загарбниками та укр. православними. ТИМЧАСОВО! Читайте історію, і не перекручуйте факти. Звичайно МП виник пізніше, ніж вселенська церква, але з благословіння Вселенського Собору. МП - це(по-сучасному кажучи) - філія Вселенського Собору, а не окремий орган. Тому і Почаївська Лавра належить МП, тому що в Україні Патріархату немає, а лише митрополія.

    Anonymous reply Anonymous

    http://ruthenos.org.ua/HTML/Default/patriarh.htm

    Anonymous reply Anonymous

    У мене таке запитання(трохи не по темі). Чи правильно те, що у школі на основах християнської етики дітей готують до першого причастя? І ведуть діток у Францисканську церкву. (29 школа). У нас в класі є дітки різного віросповідання. Моя дитина причащається ще з пеленок, а їй наполегливо рекомендують не відбиватись від колективу і йти разом з класом.

    Anonymous reply Anonymous

    А як колектив піде колективно шось колективити то тоді шо? Це ж не за совдепії шо примусово-колективно бо можна так своїх дітей перетворити на сірі гвинтики системи(колективної).

    Anonymous reply Anonymous

    неправильно.будь-яка релігія-це пережиток ткмного минулого.заборонити тре любі прояви в громадському житті.для лопухів-є спеціальні капища з жерцями на мерсах.а дітей не чіпайте.виростуть-розберуться самі

    Anonymous reply Anonymous

    Молодець - писала не собі, просто коментар перекинули в кінець. А зверталась я до имя не указано - 28/01/2011 10:26

    Anonymous reply Anonymous

    Такий маємо ланцюжок ієрархій: Вселенський Соб. ---- МП ------ Київська Митрополія.

    Anonymous reply Anonymous

    Ой лукавиш Касю, лукавиш... Або неграмотна така... Київська митрополія була створена одразу після хрещення Володимиром Русі, тобто у 988 році. А тоді в прямому сенсі на місці Москви ще жаби квакали. А московська церква самостійно відділилася, сама себе проголосила центром православ'я. Тому, КАСю, якби це для вас прикро не звучало, але повинна бути таки історична справедливість, Київська митрополія включена до складу Московського патріархату лише у 1686!!! році, внаслідок політичних причин які складалися на той час.

    Anonymous reply Anonymous

    При чому тут греко-католики. Особисто я хочу слухати Службу Божу рідною мовою, біблію читати рідною мовою, молитися також рідною мовою, щоб розуміти Літургію, Слово Боже. А Почаївські Лаврі все ведеться на іноземній мові. Чому??? В святині українського народу молитви до Всевишнього йдуть якоюсь зовсім не зрозумілою мовою. Це нормально? На Господніх апостолів Дух Святий зійшов і почали вони говорити різними мовами, щоб усі почули і зрозуміли Слово Боже, а тут щось калякають, хоч бери перекладача з собою. Ганьба нам українцям, що всякий непотріб до себе пускаємо.

    Anonymous reply Anonymous

    Бабуся, не якоюсь зовсім не зрозумілою мовою, а церковно-словянською. А не розумієте ви, тому що не хочете розуміти. А інколи треба розуміти не розумом, а серцем. В УПЦМП всі проповіді говоряться українською, а не російською. І якщо уважно слухати Літургію, а не стояти і вишуковувати русизми, і не накопичувати в душі агресію, то все стає зрозумілим. Ви ж і в Почаїв їдете, вишуковувати те, що вам не подобається, а не за покликом душі, не за молитвою. Давайте будемо добрішими!

    Anonymous reply Anonymous

    воно звичайно хочеться бути добрішим,але.....коли читаєш в Лаврі "католиків не сповідаємо" це якось не по Божому....католики і православні хіба не християни???а хто знає що правильніше,католицизм чи православ'я??а якби мусульманину стало погано, чи допомогли б вони йому як християни, якшо сповідників своєї ж віри зневажають??коли ставили люди свічку за упокій і через 2 хвилини прибігає монашка і згрібає їх рукою як сміття, бо не на той підсвічник поставили, то це нормально?коли кажуть що телефони,телевізори від лукавого,а самі хіба цими благами не користуються??тут багато знаків питань....

    Anonymous reply Anonymous

    Особисто я до Почаєва їду тільки на поклін до Богородиці. Але поведінка монахів мене там просто шокує. Зайшла в церковну крамничку, мені вичитують , що в мене не такий хрестик, попробувала висповідатись - зась, бо ти не тої віри. Так , я не знаю молитов на церковно-словянській мові, через це відмовити у сповіді??? То хто тут добрий, а хто ні? Я їду до Бога, до Ісуса, до богородиці , а вони кому служать?

    Anonymous reply Anonymous

    В інший монастир зі своїм статутом не ходять. Хочеш іти туди - погоджуйся з умовами, ні - не ходи. Силою ніхто нікого нікуди не тягне.

    Anonymous reply Anonymous

    бабуся - ти і є непотріб.

    Anonymous reply Anonymous

    Ти про себе пишеш???

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний, ви забуваєте найголовніше, церква - це не Бог. І не попу судити хто молиться правильно, а хто ні.

    Anonymous reply Anonymous

    існує істинна віра, в істиній церкві. В істиній церкві перебуває і керує Дух Святий як і раніше а значить сам Господь Бог, і піп не судить а церква судить! Що піп запалює вогонь в храмі гроба Господьнього? Якщо піп то така ваша віра!, по вірі вашій буде вам не забувайте.

    Anonymous reply Anonymous

    Хто визначає "істинність" церкви? Невже Бог? А може все-таки священики від цієї церкви? Кожна церква, течія, секта вважає свої переконання істинними і єдиноправильними.

    Anonymous reply Anonymous

    почитай за остані дві тисячі років яка віра сама гонима була в цей період, і побачиш

    Anonymous reply Anonymous

    А чому ти пишеш що " 1074 рокі Рим відійшов від істиної віри".Як раз Рим то і залишився послідовним,і папа згідно хрисиянським віруваням є намісником божим на землі.Про апостола Петра чув? Ото був 1 папа.А у тих роках шо ти кажеш,відбулося перше розділення.І діляться до сьогодні церквушки як бактерії.Бо гроші..ГРОШІ...ГРОШИСЬКА

    Anonymous reply Anonymous

    В корані є дуже слушна заповідь і тут дуже актуальна - люби свою віру але не гудь інші ( я не араб і не мусульманин). Наскільки я розумію жодна віре не вчить поганому і Бог нікому не надав права судити хто розкольник а хто ні.

    Anonymous reply Anonymous

    такі так 27/01/2011 21:18 Правильно . У нас свобода віросповідань. Так чому ж постійно у всьому винна УПЦМП? Це ж не є москальська церква. А якщо фірма має головний офіс в Греції(напр.), а в Росії є її представництво, яке керує і філією в Україні, бо Росія до нас ближче, ніж Греція. То хіба ми називаємо фірму москальською? Це такий життєвий приклад. І хіба ж національне можна ставити понад Господнім.....

    Anonymous reply Anonymous

    вони самі себе усуджують своїми вчинками http://hram.te.ua/hram_ua.html, щоб відповісти на ваше питання треба спочатку вислухати в що ви вірите...

    Anonymous reply Anonymous

    .
  • Anonymous

    шановні знавці історії - даний матеріал я взяв з Вікіпедії(звиняйте що на російській): Первым достоверным летописным упоминанием про город москва считается указание Ипатьевской летописи на субботу 4 апреля 1147 года, Тогда Москва была пограничной княжеской усадьбой. В 1156 году Андрей Боголюбский поставил здесь новую деревянную крепость. Согласно преданию, монастырь основали монахи Киево-Печерской лавры, которые бежали от нашествия татар в 1240. сфери впливу прикордоного містечка ніяк не поширювались на територію Галицько -Волинського князівства та Київської тож логічне питання якого дідька теперішній московський патріархат претиндує на українську національну святиню

    Anonymous reply Anonymous

    В вікіпедії може любий Мирон написати. Так що не варто покладатись на правдивість данних звідти.

    Anonymous reply Anonymous

    тож логічне питання якого дідька теперішній московський патріархат -===== а ви почитайте історію православя на Русі в 14 столітті тоді будете знати!, Константинополь відійшов під католики там патріарх продався, московська митрополія відійшла сама а потім українські гетьмани просили московського митрополита щоб взяв нас під свою опіку. Не хочите історію церкви читати то читайте історію життя Україських князів з українських книжок !Ви всі хто реально називається розкольниками маєте дякувати Москві тому що якби не Москва і її влада то не було вже би православня і в Україні, був би Папа який є намісник христа на землі , непогрішим в питаннях віри, може змінювати закони Апостолів ітд ітп. А ті що хочуть щось написати про релію і путають її із політикою 100% це не релігійні люди, тільки піну в роті мають а вот сісти і розібратись в всьому не можуть, заполітизували вас псевдодекомократи і робите висновки із телевізора і сусідів а ви самі візьміть і розберіться в тому. А то часто доводиться чути навіть серед католиків - ми знаємо що почаєві допомагають і моїм друзям там допомогли ітд ітп але то москва москалі, а де ваша совість щоб піти туди і самому все зрозуміти?? Якщо в почаєві не хочуть брати на молитви за інших значить щось в тому є,

    Anonymous reply Anonymous

    Бідні наївні люди... Зверніться до тої ж історії і проаналізуйте її хоч трохи... Кацап завжди щоб виправдати себе у чомусь звинувачував інших. Патріарх константинопольський продався - значить патріархат в Москву, там же ж найчесніші і найправедніші. Згадайте, принаймі, що все свавілля московських царів безапеляційно підтримувалося московськими попами.

    Anonymous reply Anonymous

    а ти розумнику почитай історію життя московських попів від 16 століття і ти зрузумієш на якому рівні вони владу підтримували, щоб в подальшому не робити собі кольорових висновків!.

    Anonymous reply Anonymous

    Як кажуть брати наші менші москалі - улибнуло))) http://narodna.pravda.com.ua/politics/470b869652719/ багато цікавого про московських святих отців.

    Anonymous reply Anonymous

    на тому сайті таку часто брехню пишуть що я сам дивуюсь як це українці знаючи свою історію таку брехню читають, хочу зауважити по сутичні яка була в мусорівцях то ось на тому сайті зовсім по іншому висловили інформацію.\ А стосовно Московського патріархату істино тобі скажу ,знаю і бачив прозорливих старців на свої очі, істинно ясно що є Святих Дух там, у вселенських всіх церквах є Благодать Святого Духа, на те вони і вселенські!!!

    Anonymous reply Anonymous

    чи думаєте пришли із іншої церкви в лавру (псевдо церкви) поблудити погуляли дали гроші в лавру і будуть там монахи вимолювати ваші гріхи не знаючи про вас нічого, не знаючи як ви живете , чи папа римський для вас заступник Бога на землі чи взагалі ви місяцю поклюняєтесь. Не говорячи вже чи знаєте основи віри православної.
  • Anonymous

    Краще б воювали і подавали в суди на громаду, що незаконно побудувала церкву в парку Національного відродження.Їх досі не признала жодна релігійна громада, а вони й надалі все більше і більше території в парку захоплюють....
  • Anonymous

    На рахунок грошей на побудови Почаївської Лаври, то маєте знати, що побудована вона на кошти греко-католиків. Підійміть архіви чи прочитайте історію Лаври.

    Anonymous reply Anonymous

    Коли Почаївська святиня будувалася,то уніатів ще в помині не було( для тих,хто архіви піднімає).А про невизнаний ніким "Київський патріархат"(розкольники) і мови нема.Не гнівіть Бога люди,вам мало біди? Бідним "свободівцям"можна тільки поспівчувати,свого часу комуністи також посягали на святиню,і де вони? що з ними сталося? "свободівці" діють іншими методами та під іншим приводом,мета одинакова.

    Anonymous reply Anonymous

    Слухай (звиняйте, але буду на "ти" бо просто дістала примітивна логіка подібних "знавців історії") я не кажу вже "піднімати архіви", візьми просто пошукай в неті із широкодоступних джерел інформацію шо воно таке той Московський патріархат і хто такі насправді розкольники. Мильна бульбашка надута московськими попами з манією величі "третього Риму", московська церква зажди тісно була пов'язана з державою і була одним із інструментів для зміцнення впливу і нав'язування своєї культури на захоплених територіях. За православними канонами нових митрополитів наставляти та висвячувати може лише Патріарх, а в Москві митрополита призначав ЦАР. По що може бути мова? Про яку історичну справедливість йдеться, коли на будь-кого хто виступав проти московського царя відразу церквою накладалася анафема? От так і добивався століттями утвердження своєї "святості" московський патріархат. Тому і тепер Київський патріархат "невизнаний ніким" завдяки "сприянню" таваріщєй в рясах із "братньої" Расєї. А віддавати в руки цих таваріщєй таку українську святиню - ганьба.

    Anonymous reply Anonymous

    Лавра заснована 1240 року тоді ще греко-католиків не було вчіть історію і не позорте себе, а те що католики захопили лавру силою на 100 років нічого не значить!

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний "високосвічений" дописувачу, тоді не тільки греко-католиків не було, а й московським патріархатом не пахло. А розбудову монастиря профінансувала взагалі полька. Тому яким боком крім політичного там "святійший" московський патріархат? Але в одному ви праві - історію потрібно вчити, але саме ІСТОРІЮ, а не агіт-байки придумані "істориками" котрі знаходяться за 1200км на північний схід від самого Почаєва....

    Anonymous reply Anonymous

    При чому ті католики що там були бачили сцілення людей від мощей преподобного Іова і відправили листа в Рим щоб православного святого зробити святим в католицькій церкві але папа не дав добра. В літописах лаври за ті часи є ця історія.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ) 22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up