Партнер рубрики Події

Малюнки Олексія Кайди і Сергія Надала проаналізувала психолог

Малюнки Олексія Кайди і Сергія Надала проаналізувала психолог
Внутрішній світ керівників міста й області, а заодно й кореспондента “20 хвилин”, оцінила психолог за їхніми малюнками.

Отож, голова облради Олексій Кайда відчуває безсилля, яке виникає не з його вини, а через обставини. Мер Сергій Надал зараз зіткнувся з ситуаціями, перед якими пасує, і це його дратує. Натомість кореспондент “20 хвилин” має сильні розлади та агресивний до світу. Тобто таким був їхній стан, коли вони малювали. Про це свідчать результати аналізу, який здійснила відомий тернопільський психолог Наталія Гаєвська. Саме їй “20 хвилин” запропонувала охарактеризувати людей за малюнками. Для чистоти експерименту фахівцеві не сказали, чиї саме роботи вона вивчатиме.
Відображає стан на даний момент часу
Щодо самих малюнків, то для аналізу ми обрали ті, які міський голова, голова облради та журналіст власноруч намалювали під час відкриття виставкового залу “Бункермуз” у місті.
- Хочу зупинитися на деяких загальних моментах, які є важливими для інтерпретації, - пояснює пані Гаєвська. - Перш за все, це стосується критеріїв оцінки. Основні з них - цілісність образу, пропорційність складових частин, ступінь їхньої вираженості або деталізації, гармонійність композиції. Аналізуючи малюнок, завжди треба мати на увазі, що він відображає внутрішній стан автора на даний момент, тобто є ситуативним відображенням стану речей. Важливим є контекст, у якому створювали малюнок.
Не приймає якісь обставини в житті
Аналізуючи твір Сергія Надала, психолог, як сама зауважує, виходила з того, наскільки цілісним є поєднання всіх складових частин. Робота створює враження незавершеності та нечіткості.
- Здається, що все зависло в повітрі, ніде немає опори, - говорить пані Гаєвська. - Це вказує на невпевненість автора чи у конкретній ситуації, під впливом якої, можливо, і створювався малюнок, чи в ширшому контексті. Таке враження, що автор сприймає світ через вікно, яке домінує у всьому малюнку. Це говорить на користь того, що людина ніби хоче сховатися від зовнішнього світу, вважає позицію спостерігача більш привабливою, аніж активне втручання у справи. Я можу зробити висновок, що автор на даний момент часу зіткнувся з обставинами, перед якими він пасує. Він обирає позицію “бути у стороні”. Але його це не задовольняє і викликає роздратування.
На це, каже фахівець, вказують використані кольори. Блакитне вікно - концентрація, зосередженість на внутрішніх проблемах, потреба у спокої та задоволенні, самоаналіз.
- Сонце за вікном може символізувати особу, щодо якої автор відчуває дискомфорт, - далеку, недосяжну, бо вона зображена назовні. Або це символ недосяжного спокою, задоволення, якого зараз немає, - каже психолог. - Форма вікна, його домінування вказує на заперечення чогось. Великий хрест - на неприйняття якихось обставин в житті, внутрішній конфлікт і, як я вже зазначала, пасивну позицію.

Відео дня

Кораблик не має достатньої підтримки
Малюнок Олексія Кайди, на думку психолога, з-поміж трьох робіт створює найбільш цілісне враження. Енергійні штрихи вказують на імпульсивну, незалежну, часом вперту та темпераментну особистість.
- Привертає увагу корабель, який пливе бурхливим морем, ніби не торкаючись його. Це, швидше за все, свідчення на користь того, що автор займає активну життєву позицію, - аналізує психолог. - Він намагається бути в гущі подій. Це не завжди йде на користь, тому що кораблик не має достатньої підтримки і лише торкається води. Це говорить про недалекоглядність автора. Він є включений у теперішній момент, у вирішення нагальних проблем, в яких “ростуть ноги” з минулого, а не проблем на майбутню перспективу.
Вигини хвиль на малюнку, як вважає пані Гаєвська, - це нездатність концентруватися на вирішенні проблем. Тобто людина не націлена на результат, її швидше приваблює сам процес.
- На користь цього говорить обраний напрямок і моря, і корабля - наліво, тобто - в минуле. Він вказує на багато незавершених справ, які є важливими для автора, - каже фахівець. - Це викликає роздратування - використання червоного кольору - і намагання взяти ініціативу у свої руки. Разом із тим є відчуття безсилля. Швидше за все, воно ситуативне - це темно-зелене море із блакитними контурами. Загалом малюнок може говорити про потребу автора в більшій свободі і незалежності від обставин, що склалися. Біла чайка, що летить зліва направо - у майбутнє - говорить про оптимізм і надію, що будь-які проблеми можна вирішити.


“Він схвилював мене найбільше”
Малюнок одного з журналістів “20 хвилин”, як зауважила психолог, із першого ж погляду справляє гнітюче враження і відчуття безвиході.
- Мабуть, він мене схвилював найбільше, - зізнається Наталія Гаєвська. - Потворне, страшне обличчя - ознака сильного розладу, неприємного внутрішнього стану, образи та пригнічення гніву. Велика голова з чітко промальованими зубами і практично повна відсутність тулуба свідчать про агресивність і безсилля перед обставинами. Конфлікт зі значимою особистістю - це сонце в лівій частині малюнка. Штрихування зліва направо вказує на високий рівень тривожності і невпевненості. Цими штрихами постать справа ніби намагається захиститися від промінчиків сонця і ще якихось явно агресивних комашок.
Зовнішній світ автор малюнка, як вважає психолог, сприймає як ворожий, від якого можна чекати лише прикростей.
- Відсутність тулуба і ніг говорить про нестійку позицію в житті, про відсутність опори і підтримки. На негативні думки і внутрішній дискомфорт автора, намагання щось захистити, відстояти у своєму становищі вказує риба, яку тримає зображена постать.
До речі, метод характеристики людини за малюнком одні науковці вважають одним із найкращих, а інші, навпаки, наполягають, що отримані дані - приблизні і ситуативні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Anonymous

    Ну як кажуть,заказний жрналюга..А Бога не боїшся?Да всі ми смертні,,да сгинь в бою.
  • Anonymous

    Пан Надал,я так вважаю,що наші коменти не читають Ваші сеукретутки,хотів би задати питання,де наші 750 тис.на ремонт дороги Микуланецької.

    Anonymous reply Anonymous

    Де гроші, які Ви в вихователів пизд.те??? Інакше слів нема. Хочете повторити долю Луценка? Хоть шось зробіть для Тернополя. ПОЗОР!!!!!!! ГАНЬБА!!!!!!
  • Anonymous

    ДЄБИЛЬНАЯ ТЕМА.
  • Anonymous

    Тепер розумію чому Сергія Надала називають Шреком?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up