Партнер рубрики Події

У Тернопільському "Загребеллі" колись водилися навіть кабани та косулі. Тепер - лише сміття

У Тернопільському "Загребеллі" колись водилися навіть кабани та косулі. Тепер - лише сміття
Дендропарк “Загребелля”, по суті, - ліс в межах Тернополя, адже його площа - більше 600 гектарів. Влітку там міщани влаштовують пікніки, восени полюють “грибники”, а взимку відпочивають лижники та прогулюються пари закоханих.

Проте далеко не усі тернополяни бували в цих лісах, а ще більше мешканців нашого міста толком навіть не знають, що собою являє “Загребелля”. Ми вирішили цю ситуацію виправити та здійснили “вилазку”. Принагідно звернули увагу на стан лісу, який влада, можливо, покращить у цьому році, адже 2011 - Міжнародний рік лісів.

“Тільки по краях сидять”
У “Загребелля” вирушаємо протоптаною стежиною з вулиці Волинської. Ще в ліс зручно можна потрапити з вулиць Бережанської, Львівської, Чумацької, Об’їзної, з Кутковець та з Пронятину. З собою в “похід” взяли мапу, аби чітко знати, в якій саме частині лісу знаходимось, адже “Загребелля” - це цілий природний комплекс. Він об'єднує в собі, згідно даних в енцеклопедичному словнику, дендропарк “Загребелля”, Лісові насадження ТНЕУ “Наука”, розсадник ВАТ “Зелене господарство”, лісопарки “Кутківці” й лісове урочище “Пронятин”, а також навіть Тернопільський став. Прямуємо в глиб лісу, саме лісу, а не парку, тому що буквально за декілька десятків метрів забуваєш, що ти в межах міста. Немає ані шуму автомобілів, ані запаху вихлопів. Ніде не видніються будинки. Навіть звичних для парку асфальтованих алей та стежин немає. Натомість довкола - лише високі старі дерева та вузькі протоптані стежини. Проте все ж є нагадування про близькість людей - сміття.
Фотографуйте, фотографуйте, може хоч так людям соромно буде, - звернувся до кореспондентів чоловік, який йшов стежкою зсередини лісу. - Я сюди часто з Кутковець в місто ходжу. Зараз того всього ще так не видно, а весною, як сніг зійде, все сміттям всіяно. Якщо вже маєте де відпочивати, то й за собою приберіть. Але щастя, що люди - ліниві і тільки по краях лісу сидять. Там всередині чистіше.
Чоловік відмовляється назватися та фотографуватися, а ось розповісти трішки про те, яким був дендропарк раніше, не проти.
- Я в Кутківцях народився. Мені вже майже 60 і пам'ятаю, що кожен рік гіршим ліс стає, - зауважує чоловік. - Рубали, оббудовували зі всіх боків, загаджують його, з псами ходять. Як мені ще 10 не було, то пам'ятаю на город навіть косулі забігали, а про зайців і лисів мовчу. А в лісі як бігали, то навіть кабанів раз виділи. Якби зараз то всьо вернути. Але то тільки до гіршого йде.
Прощаємось з цікавим співрозмовником та наближаємося ближче до середини. Стежка, якою йдемо, часто то піднімається під горбок, то різко опускається, зауважуємо на ній лижню. Вочевидь, тут часто люди катаються - хто для розваги, а хто для тренувань. Проте сьогодні нікого - снігу малувато.

Відео дня
>
Є рослини з Червоної Книги
З нашої стежини, пройшовши близько кілометр, звертаємо на широку стежку. По ній навіть автомобілі їздити можуть. Точніше, могли б, якби дорогу не перегородило старе дерево. До речі, в “Загребеллі” росте чимало різновидів дерев, кущів та дрібніших рослин. Чимало з них - занесені до Червоної Книги.
- Зокрема, до Червоної Книги України занесені астранція велика, лілія лісова, плавун щитолистий, підсніжник білосніжний,- дізнались ми з Тернопільського енциклопедичного словника, повернувшись згодом в редакцію.
Роздивляючись по сторонах, ледь не пропустили повз увагу, що трава під нашими ногами подекуди темно-зелена. Відщепнули декілька паростків трави та здивувались ще більше - вона свіжа і соковита. Але, роздивившись дорогу під ногами, зрозуміли в чім причина такої аномальної зелені посеред зими. Під дорогою прокладена теплотраса, тобто труби з гарячою водою. Про це свідчать бетонні кришки люків, припорошені снігом, на них він чомусь не тане, а ось далі, де трава - невеличкі оази літа. На снігу біля стежки помічаємо різні сліди тварин. Деякі впізнали, зокрема собачі, а деякі ні. Припустили, що вони заячі або ж лисячі. Цих тварин в лісі, та навіть поряд з ним, часто бачили тернополяни.
- Ого, дивись, скільки автомобільних шин,- сказав один з кореспондентів, вказуючи рукою на чорні купи скатів поміж деревами. - Напевне, тут пейнтбол грають, а може і страйкбол.
Підходимо ближче та роздивляємось, але жодної підказки, хто міг би приволокти таку кількість шин, а приблизно їх ми нарахували півтори сотні, не знайшли. Зробивши декілька знимків “поля бою”, вирушаємо далі. Дерева, до речі, тут ще більші і старіші, аніж на окраїнах. Окрім того, дійсно не помічаємо туристичного сміття. Натомість є чимало сухого гілля під ногами, молодих деревець та кущиків, вочевидь, любителів пікніка сюди ноги не доносять. Напевне, воно й на краще, зважаючи на культуру поведінки більшості з них.


“Можна подумати й відпочити”
Звертаємо на іншу стежину, ту, яка нас виведе, але не в тому напрямку, в якому прийшли, а десь на вулиці Львівській. Помічаємо в метрах 200 від нас пару молодих людей. Вони повільно йдуть стежиною, тримаючись за руки. Поряд бігає собака. Йдемо в тому ж напрямку, що й вони, проте ті звертають на іншу стежину - їх в парку чимало, тому радимо тим, хто вперше в “Загребеллі”, триматись ближче широких стежин. Бо деякі з вузьких заводять у важкопрохідні місця або й взагалі обриваються. Неподалік березового бору звертаємо увагу на дівчину з фотоапаратом, яка наводить об'єктив на гілля дерев. Ми дещо здивувались, побачивши самотню панянку років 22 з вигляду в лісі, але коли поспілкувались, виявилось, що вона в “Загребеллі” своя.
- Я живу неподалік, а тут прогулюватись люблю, в основному сама, - розповіла дівчина, яка назвалась Веронікою. - Наодинці в лісі можна спокійно подумати, відпочити від щоденних турбот. Іноді я ще тваринок фотографую. Тут можна і зайців, і лисиць побачити. Щойно білочку помітила, хотіла сфотографувати.
Залишаємо дівчину наодинці з думками, а самі йдемо на вихід з лісу. Загалом в “Загребеллі” провели більше 2 годин. Враження в усіх учасників відвідин лісу - якнайкращі. Тож можна припустити: якщо “Загребелля” подобається взимку, то влітку воно просто чарує. До речі, з трьох “дослідників дендропарку”, раніше лише один бував ближче середини. Інші двоє, як і більшість тернополян, обмежувались заглибленням на декілька десятків метрів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Ну якщо чесно, то як на мене це не парк, а лісопарк, або навіть просто ліс, і вважаю, що його потрібно і залишити у такому стані, як він є, тільки почистити від сміття і обрубати деякі всохлі дерева. Чув пропозиції щодо облаштування алей, однак, думаю краще їх не робити, адже оригінальність і краса цього лісу саме в їх відсутності. Людних парків в Тернополі достатньо, а от ліс за озером, це справді щось більш незвичне. P.S. Завести танантулів, каракуртів, сколопендр, і туди більше ніхто не піде викидати сміття, буде справжній дивий ліс!

    Anonymous reply Anonymous

    Думаю шо з того ніц не вийде бо місто росте і досить скоро лісу буде гаплик. Тим більше шо новий масив в планах буде якраз в тому і львівському напрямках.Це ж як рване вся наша будівельна мафія рубати дерева для місць забудови.А ще крім забудов появляться якісь гаражі склади і т.д. ну все як у нас завжди - сумно але лісу не буде.Ще дивно як озеро збереглось.
  • Anonymous

    А стаття дійсно актуальна,респект
  • Anonymous

    Помиляєтесь, нашим депутатам аж ніяк не ... на ту красу. Поцікавтесь, наскільки "стиснулась" площа парку за останні 10 - 15 років
  • Anonymous

    .... парк і справді гарний, але чомусь на цю красоту всім .... в прямому і переносному значені. Раніше йшла мова про якісь обладнані місця для відпочинку, встановлення смітників тай елементарний контроль зі сторно міліції за порядком. Ми сукоро всю цю красу поховаємо під купами сміття на якому будем садити новий сад.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up