В Тернополі міліція з іноземцями не розмовляє, а швидка до них не їде

В Тернополі міліція з іноземцями не розмовляє, а швидка до них не їде
Практично через рік, наша країна прийматиме іноземців, які до “Євро 2012” приїдуть звідусіль. З центральних каналів, лунають запевнення, що інфраструктура держави, повільно, але впевнене готується до зустрічі з ними. Ми ж перевірили, наскільки готовий Тернопіль приймати іноземців та “спілкуватись” з ними.

За задумом, іноземці спілкуючись англійською повинні спробувати придбати квиток на потяг, отримати допомогу тернополян, зняти номер в готелі, купити в газетних кіосках мапу міста, випитати міліціонерів як дійти до музею, а також викликати швидку допомогу.
“В кишені буде диктофон”
По допомогу звертаємось до громадської організації AIESEC, аби іноземці-стажери, долучились до нашого експерименту. Там погоджуються, то ж в неділю 13 лютого близько 15.00 зустрічаємось біля залізничного вокзалу, звідки й стартує наша невеличка провокація. Допомагають нам четверо юнаків з Туреччини: Окан Челік, Мевлют Сойлу, Тімур Гокче, Гюкер Бербер, а також віце-президент з розвитку програми вхідних стажувань організації Катерина Лещишин, яка з перекладом допомагала.
В кишені у вас буде диктофон з мікрофоном, стежте, щоб він працював, - перекладає іноземцям інструктаж кореспондента Катерина Лещишин. - Поводьтесь природньо. На кожному з етапів дослідження, ви будете самі. Ми ж будемо від вас метрів за 20-30 аби фотографувати і стежити. Якщо виникнуть якісь запитання чи проблеми, просто зупиніться, а ми до вас підійдемо.
Разом з поясненням дівчина записує план дій англійською та вручає його іноземцям. Перший пункт — купівля квитка на потяг до Львова. То ж іноземці прямують до кас. Ми тримаємось по віддаль.

Пояснювали “на пальцях”
Наші іноземці підійшли до каси № 6, де працювала жінка років 50 з вигляду, та на англійській почали пояснювати, що їм потрібен квиток, що їхати хочуть о 5 вечора 26 лютого. Але пані лише перепитувала. Тоді хлопці почали з допомогою жестів пояснювати сказане. Дійшло до переписки. "Туристи" писали на листочку дату й годину, а жінка киваючи висловлювала розуміння. За хвилин 20 діалогу, хлопці таки отримали свій квиток. Щоправда замість 5 вечора (в іноземців немає 17-ої години — ред.), вони отримали проїзний документ на ранок. Окрім того просили квиток в плацкарт (декілька разів повторювали “not kupe) проте все ж купейний їм і продали. З нашою допомогою іноземці зрозуміли, що квиток доведеться міняти, а тому за секунд 30 після купівлі, повернулись до тієї ж каси, але уже з перекладачем.
Якщо я візьму той квиток, ви втратите 12 гривень,- пояснила жінка касир, яка саме менше хвилини тому продала квиток не на ту годину.
Гості з закордону погодились і взяли новий квиток.


“Ходіть, покажу”
З вокзалу, наша четвірка вирушає до готелю Тернопіль. А по дорозі, як і було заплановано — англійською запитують тернополян як потрапити до центрального відділення пошти. Парубки з Туреччини, в основному помочі просять лише в дівчат.
Я не розумію. Пошта? Там, - пояснює показуючи рукою куди йти одна з двох дівчат років 23, яких перепинили іноземці. - Ходіть, покажу.
Подібну картину ми спостерігали і в інших випадках. Люди не могли пояснити англійською, куди потрібно йти, але вочевидь розуміли, тому що жестами і англійськими “cam, cam” кликали іноземців з собою та проводили до пункту призначення.
Трапилась гостям міста й пара молодих людей, які провели їх аби довго не пояснювати від магазину “Молоко” до міського відділу (вочевидь іноземці забули про пошту і згадали, що їм і міліція потрібна, але про це згодом — ред.). Також під час таких ходінь по Центрі, турки намагались мапу міста придбати в газетних кіосках. В жодному їх не розуміли, проте в тому, що на Валовій — продавець зрозуміла парубків за жестами й продала мапу.

Відео дня
>
В ДАІ з мовою погано
Під час нашого експерименту, нам справді нам була потрібна міліція. Але не в відділку, а патрульні на вулиці, тому, що ми хотіли перевірити чи справді правоохоронці, як не одноразово заявляли керівники МВС вчать англійську. Окрім того, навіть у нас, в Тернополі ще в листопаді відбулась конференція де наші правоохоронці переймали досвід іноземних колег. Годину походивши центром — жодного патрульного не побачили, натомість на Руській “зустріли” працівників ДАІ, які до речі теж “вчать” англійську до чемпіонату.
Вибачте. Ви говорите англійською? Підкажіть, як нам дістатись до художнього музею, - запитали іноземці в автоінспектора, який сидів в міліцейському автомобілі.
Але той лише щось ледь чутно відмовив і похитав головою. Правоохоронець не намагався зрозуміти їх, як здалось іноземцям, які потім сказали, що міліціонер, навіть не глянув на них. Натомість інший чоловік в цивільному з автомобіля ДАІ (вочевидь водій на якого складали протокол про якесь порушення — ред.), сказав іноземцям, що знає англійську й пояснив їм дорогу.


“Куда? Сідайте”
Після спілкування з міліцією хлопці вирушають кімнати знімати. Спочатку “Тернополі”, а потім в “Галичині” - ці готелі в народі називають державними, крім того, вони — найбільші. За задумом, повинні запитати чи є трьохмісний номер на одну добу. В “Тернополі” хлопцям не дуже пощастило, адже жінка на ресепшині — англійською майже не говорила. Діалог як і біля каси на вокзалі, відбувався за допомогою жестів і окремих слів. Проте все жпояснила, що трьох місних номерів немає, зате є для двох осіб.
Наступні на черзі приватні таксисти. Саме приватні, бо вони перші кого бачать іноземці по приїзді в місто. Діалог між водієм та замовниками, склався на прочуд коротким.
Куда? А Галичина? Готель? Сідайте, - коротко перепитав та відповів водій і повіз іноземців до пункту призначення.
Ми ж поїхали також на приватнику (аби порівняти ціни, бо ж на іноземцях іноді наживаються — ред.). Як виявилось довіз водій правильно, та й ціну взяв таку ж як і інший з нас. То ж вирушаємо до готелю “Галичина”. Там ситуація з розумінням набагато краща. За декілька хвилин молода жінка англійською пояснила і умови проживання і ціну.


“Ну, що сталося?”
Останнім і чи не найважливішим серед етапів “спілкування” іноземців і Тернополя, була спроба викликати карету швидкої допомоги. Зважаючи на кількість іноземних студентів в нашому місті, ми сподівались що на “103” до таких дзвінків готові. Виявилось помилились. Окрім того результат дзвінків, а їх було двоє здивував як іноземців так і журналістів.
Ви говорите англійською? Моєму другові погано. Він втратив свідомість, допоможіть, - говорив один з іноземців жінці-диспетчеру, яка підняла слухавку.
Проте обидва рази, панянка зі “103” чувши чужу мову — ту ж слухавку клала.
Останнього разу вона, щоправда перед тим як “кинути трубку” сказала: “Ну, що сталось? Ні не говорю”.
На цій, далеко не оптимістичній ноті, наш експеримент закінчився. На послідок іноземці висловили свою думку, що Тернопіль гарне місто і люди тут хороші, але на жаль їхати сюди гостям до “Євро 2012” поки, що - не варто.
“Диспетчер не зрозуміла”
В раховуючи можливі наслідки реальної ситуації коли іноземець викликає швидку, а до нього не їдуть, ми звернулись за поясненнями до головного лікаря станції швидкої медичної допомоги Михайла Джуса.
- Оскільки викликали англійською, то диспетчер не зрозуміла, - пояснив пан Джус. - В нас немає диспетчерів, яких би вчили приймати виклики іноземними мовами. Проте думаю, що до “Євро 2012” ця ситуація зміниться. Уже в березні буде нарада в Києві, де це питання напевне піднімуть. Щодо тернопільських іноземців, то вони за короткий період вчаться і українською і російською говорити, тому в них проблем з викликом немає.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (45)
  • Anonymous

    4story Социальная сеть любителей онлайн игр
  • Anonymous

    Іноземці НЕ ПОВИННІ вчити нашу мову!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Вже понад 100 років англійська є ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНОЮ і в кожній країні освічені люди повинні хоч на розмовному рівні її знати,щоб самі кудись приїхали і вміли спілкуватись, і щоб іноземці тут почували себе як люди,а не як аборигени на краю світу...

    Anonymous reply Anonymous

    типова позиція хохла-підлизи.прогинається під кожного сильнішого і зневажає своє рідне.соромно....
  • Anonymous

    А навіщо вони всі сюди пруть?Нехай вчаться в своїх країнах!А то скоро вся чорнота сюди переїде жити.Гнати їх звідси!

    Anonymous reply Anonymous

    Отак само і про українців в італії, Англії, США... говорять! Гнати їх звідТи!

    Anonymous reply Anonymous

    і правильно!хто де народився-той там пригодився!
  • Anonymous

    Чому ви створюєте проблеми на пустому місці... Проблема не в тому, чи знає журналіст мову чи ні і чому він використовував Катю як перекладача. Чому, живучи у місті, де є так багато іноземців, оператори швидкої ще досі не вивчили кілька фраз на англ? І на з.д. касах, як правило, з вічливістю і до українців особливо не ставляться, не кажучи про іноземців... це наша культура, ми навіть не намагаємось нічого змінити, хай підлаштовуються всі під нас... Із цим ми хочемо у Європу?! Маємо те, що маємо...

    Anonymous reply Anonymous

    ну ти і дебіл!кожен хто живе чи вчиться в тернополі і не володіє хоча б на елементарному рівні українською-такий же дебіл як ти.а знанням англійської похизуйся в англії чи сша йолопе.СВО-БО-ДА!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    сьогодні день Рідної мови!!! СВОБОДІВЦІ !!!! Щось вас не чути!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    то слухай-сво-бо-да!чув бику?

    Anonymous reply Anonymous

    Чому ж у цьому місті журналісти безграмотно пишуть подібні статті? І англійськими “cam, cam” - теж не особливо відзначаються. І вперто не хочуть нічого змінити у своїх не вичитаних та не відредагованих статтях. Це теж рівень культури вашого сайту. І я навіть знаю, що мені напишуть у коментарях - не подобається - не читай. Маємо те, що маємо...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up