Партнер рубрики Події

Районів у нас поменшає, а Тернопіль може втратити статус (ОНОВЛЕНЕ)

Районів у нас поменшає, а Тернопіль може втратити статус (ОНОВЛЕНЕ)
Адміністративна реформа, котру започаткували в Україні, незабаром торкнеться і Тернопільської області. Поки що відомо, що врешті у нашому краї зменшиться кількість районів.

Чи залишиться Тернопіль обласним центром та які райони планують ліквідувати, наразі невідомо, розповів губернатор Валентин Хоптян 21 лютого.
- Адміністративна реформа таки буде. Це питання раніше вже піднімали, і тепер ми повернемося до нього, - каже голова обладміністрації. - Однак які саме райони ліквідують і як усе відбуватиметься, ще невідомо. Нині ми працюємо над створенням команди держслужбовців різних рівнів, які вивчали б це питання. Але я буду наполягати на тому, щоб Тернопіль залишився обласним центром.
Проводячи адмінреформу, чиновники, за його словами, керуватимуться досвідом Польщі. Наша західна "сусідка" після розвалу Радянського Союзу приблизно втричі скоротила кількість адміністративних одиниць, котрі відповідають нашим областям і районам.
- Поляки відразу після розпаду Союзу взалися до адмінреформи і добилися завдяки цьому значного успіху, - наполягає Валентин Хоптян. - Команда держслужбовців поїде у Польщу, у Підкарпатське воєводство, аби переймати досвід у цій справі та спілкуватися із тамтешніми чиновниками.
За словами губернатора, завдяки адмінреформі підвищиться ефективність роботи держапарату, хоча кількість чиновників знизиться.
До речі, пан Хоптян заявив, що адмінреформу на Тернопіллі розпочнуть зі скорочення його заступників. Також керівник області зауважив, що вже триває моніторинг та аналіз роботи кожного з обласних управлінь, аби оптимізувати їхній кадровий склад.
- Хочу зауважити, що скорочення працівників обладміністрації передбачене у межах 30%, - нагадує Валентин Хоптян. – Уже сьогодні ми не набираємо працівників на вакантні місця. Крім того, хочу заявити, що замість шести заступників у мене буде тільки троє.
Нагадаємо, про скорочення кількості заступників губернатор говорить ще з січня. В обладміністрації працювали п'ять заступників: перший – Василь Коломийчук і чотири галузевих заступники – Миколола Головач, Ольга Гузар, Петро Гоч та Андрій Фліссак.

"Тепер можуть зробити..."
Про те, що в рамках адмінреформи, окрім скорочення штатів в структурах влади, потрібно ліквідувати і частину самих регіональних структур разом з регіонами, сказав днями президент Віктор Янукович.
- Є області, де кількість райцентрів треба скорочувати на третину. Це такі регіони, в яких у райцентрі живе 3-5 тисяч людей, – заявив він в Одесі.
До речі, це буде означати не лише райвідділів міліції та райадміністрацій, а й наприклад, районних лікарень, тобто людям зі скорочених райцентрів доведеться їздити лікуватися в інше місто. Втім, запровадити реформу на рівні областей, влада зможе лише тоді, коли внесе зміни в Конституцію. До того ж, фахівці вже помітили ґандж у планах президента, адже сумарне населення Тернопільської, Чернівецької, Кіровоградської та Закарпатської областей менше ніж чисельність жителів однієї Донеччини.
- План адмінреформи в Україні вже складали при президентові Кучмі та прем'єрові Януковичу, у 2003 р., - нагадує політолог Володимир Колінець. – Вже тоді планувати Тернопілля розформувати, частинами територію приєднати до Хмельницької, Львівської та Чернівецької областей. Однак громадськість вийшла на протести. Звернення йшли і від політичних лідерів. І тоді влада не ризикнула. Але тепер можливо все!
Це зроблять, на його думку, тому, що в Західній Україні при владі ще залишилося чимало патріотично налаштованих керівників. Їх так усунуть.
- Причому про людей ніхто не дбатиме, - додає політолог. – Адже після такої реформи у лікарню чи місцеві органи влади по довідку треба буде добиратися сотні кілометрів. Я вже не кажу про те, що всіх нас змусять поміняти всі документи. На це потрібні великі суми.
До слова, якщо брати за основу при проведенні адмінреформи кількісний принцип, як запропонував президент, то Підгайці точно не можуть бути райцентром (3,3 тис. населення). Дамоклів меч зависне і над Шумськом (5 тис.). Трохи більше людей проживає у Монастириській (близько 6 тис.), Підволочиську (8 тис.), Ланівцях (8,5 тис.) та Козовій (8,9 тис.)
 

Коментарі
Йосип ВІНСЬКИЙ (55 р.), український політик, екс-міністр транспорту та зв'язку (під час перебування у Тернополі):
- Модель має бути простою: адміністрація має виконувати лише функції, пов'язані з контролем виконання вказівок із Києва та координацією роботи силових структур. Адже вони забезпечують контроль за дотриманням прав і свобод людей. Ця модель ефективно працює, наприклад, у Франції. Це мають бути 15-20 людей, які виконують від ім'я уряду функції на території області. Причому вони не мають в жодному разі впливати на рішення обласних рад і рад нижчого рівня... Ми повинні радикально підвищити рівень компетенції місцевих органів влади. Всі структури, котрі надають послуги громаді, мають їй належати. І повністю забезпечувати потреби жителів даної території.

Відео дня
>Олег БОБЕРСЬКИЙ (34 р.), заступник голови облради (на нараді у прес-клубі):
- Рано чи пізно відцентровий процес має відбутися. Це об'єктивна реальність. Отже, без адміністративно-територіальної реформи не обійтися... Дуже багато проблем із фінансуванням місцевих бюджетів, розвитком територій лежать саме в тій площині. Так, для кожного села важливо, що воно існує, називається Хатки чи Черемхи. Однак ми все одно дійдемо до того, що муситимемо дрібні населені пункти об'єднувати. Скажімо, влітку я був із робочою поїздкою у Заліщицькому районі, у селі, що є центром "зеленого" туризму – Устечко. Зовсім поруч розташовані села Нирків і ще кілька. Я був здивований, що у кожному з них діє 9-11-річна школа. Після стихії ще й вирішили побудувати школу в Устечку, тому що кошти треба використати. Отже, йдеться про відсутність елементарного планування.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (83)
  • Anonymous

    Районів в Тернопільській обл. дійсно забагато. економіки ніякої. область приєднати до ВОЛИНСЬКОГО КРАЮ...
  • Anonymous

    подібна реформа відбулася і за Союзу, коли багато райцентрів отримали статус села, а наслідки бачимо і зараз - втрачена інфраструктура тих райцентрів, масовий виїзд молодого населення, закриття заводів і ін.
  • Anonymous

    Розширити ВОЛИНСЬКУ область- Тернопіль - до складу Волинського краю....

    Anonymous reply Anonymous

    Та Тернопільська обл. навіть не межує з Волинською! З Рівненською, Хмельницькою, Чернівецькою, Івано-франк., Львівською - так.

    Anonymous reply Anonymous

    А Рівне- це та сама Волинь. Подивись на карту. Дубно -розєднує

    Anonymous reply Anonymous

    Центр в Луцьку . зробити. Там хоч місто розвивається і економіка працює.

    Anonymous reply Anonymous

    Рівненська- штучно створена облась.
  • Anonymous

    ТО БЭНДЭРОВСЬКЫЙ КРАЙ БУДЕТ.

    Anonymous reply Anonymous

    се шо за лінгва?кітайскій?

    Anonymous reply Anonymous

    ТО ТЫ ЛИНГВА КИТАЙСКАЯ. БЕЗИМЯННАЯ СИРОТА.

    Anonymous reply Anonymous

    ти хто?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up