Тернополянин переміг у суді податкову і прокуратуру. Тепер хоче покарати винних

Тернополянин переміг у суді податкову і прокуратуру. Тепер хоче покарати винних
Оскаржувати рішення суду про своє звільнення від кримінальної відповідальності збирається приватний підприємець Віталій Сороколіт.

Йогозвинувачували в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах

, за що йому загрожувало 10 років тюрми. Розгляд справи тривав три роки. Звільнили бізнесмена від кримінальної відповідальності у понеділок, 21 лютого. Реакція була неочікуваною - він заявив, що оскаржить рішення суду.
Журналісту заборонили фотографувати
Нагадаємо, Віталій Сороколіт створив інформаційну систему управління й підписав з іноземною фірмою 10-річну ліцензійну угоду на її використання. Суму угоди - 4 млн грн - оформили одним платежем. Чоловік задекларував зароблене та заплатив податки. Проте податкова вирішила, що він сплатив не все, і звинуватила його в ухилянні. Податківці змусили чоловіка заплатити в бюджет ще 1,8 млн грн. В адмінсуді бізнесмен довів, що нічого не порушував, і суд зобов’язав податкову повернути гроші. Прокуратура ж у березні 2008 року порушила проти пана Сороколіта кримінальну справу. Під час останнього розгляду чоловіка забрали у реанімацію прямо з зали суду через гіпертонічний криз.
Чергове судове слухання за цією справою відбувалося 21 лютого у Гусятинському суді. Ще до появи судді в залі першим взяв слово прокурор Федір Нужда, він же - начальник відділу нагляду за дотриманням законів органами податкової міліції при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства облпрокуратури.
Він зробив зауваження автору статті: мовляв, він не мав права фотографувати в залі суду без дозволу. Нагадаємо, перед цим, як і перед минулими слуханнями, журналіст просив у судді дозволу бути присутнім в залі суду.
- Ви хотіли бути присутнім, я вам дозволила,- сказала суддя Людмила Козяр. - Але проводити фото чи відеозйомку вам ніхто дозволу не давав. Не дає і зараз.
Кореспондент намагався пояснити, що легальна присутність журналіста передбачає виконання прямих обов’язків - фіксування подій, в тому числі на фото й відео. Але дозволу все одно не отримав.
Насамперед прокурор оголосив, що підсудному змінюють обвинувачення. Зміна полягала у вилученні статті про підробку документів, за якою пана Сороколіта хотіли покарати. Як згодом пояснив підсудний, прокурор від початку судового провадження вже тричі змінював звинувачення.
- Прокурор себе перестраховує, - вважає Віталій Сороколіт. - Як тільки бачить, що я документально доводжу фабрикування звинувачень та викриваю злочинну діяльність його та його колег - одразу знімає звинувачення за котроюсь зі статей.
Підсудний заявив про злочин
Після півгодинної перерви і ознайомлення зі змінами підсудний пристав на них і слухання продовжили. Підприємець зробив заяву про злочин, яка, судячи зі зміни виразу облич судді і прокурора, їм не сподобалась. Він зареєстрував і подав на розгляд судді документ, де на 18-ти аркушах детально розписував порушення закону працівниками різних установ та структур. У документі він із посиланням на закони, конкретні дані, дати, дії і людей, описав порушення закону: фабрикування доказів, приховування важливих фактів, службові злочини та порушення конституційних прав громадян. Злочини ці, як вважає пан Сороколіт, чинили працівники податкової міліції та податківці, службовці прокуратури та її керівництво, експерти, яких залучали до справи. Ознайомитись із усією заявою можна на сайті в розділі

“Бібліотека”

Відео дня
>на сайті 20minut.ua. Копії підприємець надіслав Президенту України, уповноваженому Верховної Ради з прав людини, генпрокурору та у мас-медіа.
- Усі три роки, поки це триває, мене били і принижували, а я мовчав і захищався, як міг. Звичайно, я пробував звертатися до органів, які б мали мене захистити, але вони працювали навпаки, - розповідає Віталій Сороколіт. - Я не хочу мститися. Просто хочу показати тим, хто звинувачує мене, як вони працюють у світлі Кримінального кодексу. Як на мене, люди, про яких йде мова, порушили два великих його розділи - “Злочини у сфері службової діяльності” та “Злочини проти правосуддя”. Загалом у заяві я довів порушення ними 15-ти статей. Вони передбачають кримінальну відповідальність.
Поскаржився судді на її ж дії
Аби прийняти рішення, що робити з заявою чоловіка, суддя оголосила ще одну перерву та пішла в нарадчу кімнату. Вийшовши, оголосила, що суд передає “заяву про злочин” в Генпрокуратуру України.
Після цього підсудний заявив про клопотання щодо неправомірності дій самої судді. Адже, як він каже, крапку в цій справі можна було б поставити уже давно, якби суддя працювала згідно із законом.
- Під час слухань я оголосив десятки клопотань, які викривали безпідставність звинувачення, сфабриковані докази, неіснуючі експертизи, “куплених” експертів. Тобто все, на чому грунтується обвинувачення, - пояснює пан Сороколіт. - Якби суддя їх розглядала, як того вимагає закон, і виносила за ними окремі рішення, все давно припинилося б. Проте суддя відмовлялась розглядати всі мої доводи під час слухання. Робила це лише в протокольному порядку з подальшим урахуванням під час винесення вироку. Тому я й прошу усунути порушення норм Конституції та Кримінально-процесуального кодексу України суддею.
Суддя оголосила, що суд приймає протокольну постанову і візьме до уваги вказані факти. Тобто з цим клопотанням суд вчинив так само, як і з рештою.
Звільнили від кримінальної відповідальності
Озвучив своє клопотання й прокурор – цього разу щодо зняття кримінальної відповідальності. Він звернув увагу на грудневі зміни до статті 212, за якою судять бізнесмена. Стаття передбачала виключно кримінальну відповідальність, та тепер має новий пункт 4, який звільняє від неї, якщо людина вже сплатила податки та компенсувала державі шкоду від несвоєчасної сплати. Підсудний під цю норму підпадає, адже ще в 2008 р. сплатив мільйон гривень “прихованих” податків та 800 тис. грн штрафу. Проте прокурор не зауважив, що у судах із податковою чоловік довів, що не мав платити, і зараз держава винна йому 1,8 млн. грн. Саме тому він заперечив клопотання прокурора.
- Справа не у грошах і не в ув’язненні. Я знаю, що нічого протизаконного не робив, а тому буду відстоювати свою позицію, - зауважив підсудний. - Здавалося б, я маю радіти. Адже прокурор пропонує зняти кримінальне переслідування, бо я сплатив “борги”. Але якщо я погоджусь, це означатиме, що я визнав себе винним в ухиленні від сплати податків. А такого не буде, бо моєї вини немає.
Суддя Людмила Козяр оголосила, що йде в нарадчу кімнату, аби прийняти рішення. Провела там більше години. Слухання виявилося останнім.
- Суд постановив: Сороколіта Віталія Івановича звільнити від кримінальної відповідальності,- оголосила суддя.
“Я свою безневинність зможу відстояти”
Коли суддя пояснювала, чим керувався суд у прийнятті рішення, то сказала, що підсудний звільнений від відповідальності саме згідно з ч.4 ст.212 Кримінального кодексу. Після цього одразу залишила залу суду. Швидко пішов і прокурор.
Дізнавшись, що тепер він не сидітиме 10 років, його не переслідуватимуть і ніхто не має жодних претензій, підприємець не радів. Поки всі швидко залишали залу, він стояв мовчки. Тоді повідомив, що буде оскаржувати рішення.
- Мене три роки “гвалтували”. Мене принижували, мене, як злочинця, на очах у сина заковували в наручники. Проводили обшуки у мене, батьків, брата. Злочинцем називали, - каже пан Сороколіт. - А зараз сказали, що звільняють від відповідальності і думають, що все закінчилось. Ні, я цього так не залишу! Я оскаржу це рішення і розгляд справи продовжиться. Має бути вирок або «винен» або «не винен». А те, що сьогодні — щось посередині. Моєї вини вони не доведуть, бо справа сфабрикована. Я ж свою безневинність зможу відстояти, а це означатиме, що справу відкрили неправомірно. Тоді ж почнеться розслідування дій осіб, причетних до обвинувачення.
Отож Віталій Сороколіт готує оскарження рішення суду та сподівається на продовження слухань. Він чекає, чи відкриє Генпрокуратура кримінальну справу проти тих, хто ще вчора його звинувачував.
- Самому цікаво, чим закінчиться таке відверте нехтування законів тими, хто повинен їх обстоювати і якою буде відповідь Генпрокуратури, - підсумовує підприємець.
До речі, саме прокурор Федір Нужда в 2004 р. офіційно закликав тернополян скаржитись на незаконні дії податківців до прокуратури, яка захистить їхні громадянські і підприємницькі права.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (74)
  • Anonymous

    Мужчині честь і хвала. а суддям - ганьба. З таких прецедентів у наша держава може стати по-справді правовою, але до цього має докластися кого утискають неправомірно.
  • Anonymous

    Мужчині честь і хвала. а суддям - ганьба. З таких прецедентів у наша держава може стати по-справді правовою, але до цього має докластися кого утискають неправомірно.
  • Anonymous

    Суд відбувся. Суд на прохання обласної прокуратури перенесено на 09 червня 2011р. На суді обласна прокуратура черговий раз вдалася до відвертої брехні про те, що всі матеріали по перевірці моєї заяви про груповий злочин на 10 осіб (в їхньому числі 3 прокурори обласної прокуратури) відправлені в Генеральну прокуратуру України. Насправді докази по моїй заяві про злочин у 155 документах (на 298 аркушах) знаходяться у прокуратурі Тернопільської області. Ніхто їх у Генеральні прокуратуру не відправляв. Для чого це зроблено? Відповідь дуже проста: сказати, матеріали перевірки відправлено у Генеральну прокуратуру України, щоб ні я ні навіть суд, не могли з ними ознайомитись і прийняти будь яке рішення. Іншими словами: «на нєт і суда нєт». У цьому є звичний для прокуратури «цирковий трюк». Але «цирк» безмежно тривати не зможе. Колись «вистава» повинна закінчитись і докази по моїй заяві про злочин у 155 документах (на 298 аркушах), які знаходяться у прокуратурі Тернопільської області повинні бути взяті до розгляду у суді.
  • Anonymous

    25 травня 2011р. о 11 год. 30 хв. у Тернопільському міськрайонному суді (м. Тернопіль, вул. Котляревського, 34.) буде розглядатись справа по результатах розгляду моєї заяви про груповий злочин організований прокуратурою. Заява про злочин подана мною на наступних осіб: першого заступника прокурора Тернопільської області радник юстиції Люшненко М.О., заступника прокурора Тернопільської області старшого радник юстиції Гулевського Г.Б., начальника відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури Тернопільської області прокурора Нужду Ф.Т., начальника слідчого відділу ПМ ДПА у Тернопільській області Ковчі А.Л., старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Тернопільській області Югова С.А., старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Тернопільській області Дацко А.О., експерта Федорів Л.І., експерта Аніщенко О.В., експерта Козуб С.О., свідка-податківця Цвігуна Р.І. Запрошую на завтра, 25 травня 2011р. о 11 год. 30 хв. всіх небайдужих людей (в тому числі представників засобів масової інформації, представників політичних партій), які щиро хочуть змінити наше життя в Україні на краще, бути присутніми у Тернопільському міськрайонному суді (м. Тернопіль, вул. Котляревського, 34.) та особисто почути, як прокуратура буде пояснювати те беззаконня, яке вона вчиняє. Вдячний всім, хто має принципову позицію, та намагається протистояти беззаконню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up