Партнер рубрики Події

Вісім сміттєвих контейнерів “оточили” дитячий садок у Тернополі

Вісім сміттєвих контейнерів “оточили” дитячий садок у Тернополі
Батьки, які водять малят у дитсадок №36, кажуть, що контейнери зі сміттям стоять поруч із дитмайданчиком. Зараз відходи звідти розносять птахи та вітер. Коли потеплішає, додасться сморід. У жеку кажуть, що іншого місця для контейнерів немає

Вісім сміттєвих контейнерів “оточили” дитячий садок №36, що на вул. К.Савура.
Заклад межує з кількома багатоповерхівками. Їхні мешканці й викидають побутові відходи у ті баки. Директор жеку запевняє, що іншого місця для контейнерів у тому мікрорайоні немає. Тому забрати їх від садочка - нікуди.
Діти вже часто хворіють
Батьки, які водять дітей у садок, скаржаться, що їм щодня доводиться проходити повз контейнери зі сміттям.
- Узимку хоч не чути смороду від смітників, - розповідає Оксана Ільницька. - Із жахом чекаю на потепління. “Аромати” від відходів тоді переб'ють будь-які запахи весни.
До того ж, контейнери зі сміттям не закриваються. Тому вітер розносить весь непотріб територією садочка. Сміття не завжди забирають вчасно. Його розтягують собаки та птахи.
- Коли вітер, то над головами літають поліетиленові пакети. Часто під ногами валяються кістки та обгортки від продуктів, - продовжує мати чотирирічної вихованки садочка Оксана Пелех. - Коли тепло, дітки йдуть у садок, прикриваючи носики ручками. Моя Ілонка, коли була маленькою, навіть очі заплющувала.
Батьки стурбовані, що у разі повторення "сміттєвої проблеми" те місце стане "раєм" для різних мікробів та бактерій. Більше того, пані Пелех припускає, що вже тепер відходи зумовлюють часті вірусні захворювання у дітей.


- Це ненормально, коли під ногами - використаний туалетний папір чи презервативи, - обурюється мати п'ятирічного Арсена. - Невже не можна перенести контейнери подалі?
Смітники, як бачив наш кореспондент 11 березня, “оточили” дошкільний заклад з трьох сторін.
- Чому наші діти мають милуватися відходами та нюхати сморід? - запитують батьки. - Нехай жек поставить контейнери в інше місце та обгородить їх.
Просила жек забрати смітники і завідуюча садочка Людмила Пухонто.
- Це було ще влітку, коли у місті були проблеми із вивезенням сміття, - пригадує вона. - Тоді ми сфотографували всі контейнери та показали в жеку. Розмови не вийшло. Вони порадили, щоб наші двірники ретельніше виконували свою роботу.
Треба 15 метрів
Між смітником і житловим будинком має бути віддаль 15 метрів, розповіли у відділі комунальної гігієни обласної санепідемстанції. Така ж відстань має бути між контейнерами та дитмайданчиком.
- За санітарними нормами, місце для сміття має бути відгородженим, - пояснює завідувач відділу Лідія Блажкевич. - Якщо контейнери належать житловим будинкам, жек повинен знайти інше місце для розміщення відходів.
Незадоволеним вона порадила звернутися з письмовою заявою в міське управління житлово-комунального господарства та екології.
- Представники комунальних служб разом із працівниками санепідемстанції створять комісію, щоб визначити, чи є порушення, - продовжує пані Блажкевич. - Раніше у багатоповерхівках були сміттєпроводи. Але їх закривали, щоб не розмножувалися щурі. Тепер з'явилися нові проблеми — брак місця для контейнерів із сміттям.

Відео дня
>
“Люди не будуть носити сміття за 200 метрів...”
Забрати контейнери зі сміттям подалі від дошкільного закладу - неможливо, каже директор КЖЕП “Житловик” Анатолій Дмитришин.
- Іншого місця для відходів просто немає, - пояснює співрозмовник. – Цей мікрорайон - старої забудови, тому тут немає де розбігтися. Не поставлю ж я їх у підвалі! Якщо встановити смітники за 200-300 метрів від будинків, відходи туди ніхто не носитиме.
Зменшити кількість контейнерів у тій місцині жек також не може. Адже баки встановлюють із розрахунку на певну кількість мешканців.
- Контейнери стоять біля садочка вже більше шести років. Раніше проблем із ними не було, - продовжує пан Дмитришин. - Сміття тепер вивозять вчасно, тому відходи не залежуються.
Директор жеку впевнений, що баки насправді не заважають вихованцям садочка.
- Контейнери зі сміттям розміщені на прибудинковій території, а не у межах дошкільного закладу, - пояснює чоловік. – Зрештою, батьки можуть водити дітей через центральний вхід, а не повз смітники. Там навіть немає спеціальної заасфальтованої стежки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Раніше контейнери зі сміттям так не смерділи.Чому?Та тому ,що сміття частіше вивозили.А тепер,після "Сміттєвої кризи"ті контейнери уже самі по собі є джерелом інфекції .Їх же треба періодично мити,прооводити сан обробку.А не хлоркою навкруг посипати-і ніби обробили.Питання до санстанції-КОЛИ ОСТАННІЙ РАЗ КОНТЕЙНЕРИ МІСТА МИЛИ?.Може,вони скажуть-не положено.Тоді-сморід фореве.
  • Anonymous

    Як завжди в матеріалах "20 хвилин" багато фото.....
  • Anonymous

    це не передбачено передвиборчою програмою Свободи, рятуйтеся самі. тут без вас є проблем - треба гроші за вибори віддавати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up