У “другому” хлібі тернополян оселяється картопляна міль

Новий заморський шкідник - картопляна міль – за 2-3 тижні може пошкодити ціле сховище картоплі. Вона вигризає в овочах дірки, тож плоди псуються.

- Ми звикли, що найбільший шкідник нашого другого хліба - картоплі - колорадський жук. Усі сили і засоби, хитромудрі й примітивні народні способи боротьби направлені здебільшого саме проти нього, - говорить завідувач Тернопільської обласної карантинної лабораторії Ганна Ваврик. - І ось нова небезпека – картопляна міль. Вона ушкоджує картоплю - бульби та вегетативну частину, баклажани, тютюн, томати, перець та інші пасльонові культури.
Гризе картоплю і тютюн
Найбільше молі смакує картопля. Бульби, які пошкодили гусениці, погано зберігаються, сильніше уражуються хворобами, втрачають товарний вигляд і якість, продовжує фахівець. За кордоном були випадки, коли томатна міль пошкоджувала листя тютюну так, що з нього вже неможливо було виготовляти цигарки.
Плоди помідорів картопляна міль гризе рідше. Але якщо немає її основної їжі, зазвичай при перших заморозках, вона може досить сильно ушкодити і ці овочі.
Картопляна міль походить з Південної Америки. Але зараз вона розповсюджена уже на всіх континентах.
- У субтропічних регіонах Австралії, Алжиру, Нової Зеландії в окремі роки така міль пошкоджує до 80% бульб картоплі, в США - до 25%. В Індії та Японії шкідник знищує до 60-70% врожаю тютюну в полі і картоплі в сховищах, - розповідає Ганна Ваврик.
На тілі гусениці є смужка
Гусениця картопляної молі - жовтувато-рожева чи сіро-зелена з поздовжньою смужкою посередині спини й дрібними темними щитками по тілу. Вона завдовжки 8 – 10 мм.
Гусениці цього шкідника проникають в листки, виїдають середину, при цьому зовнішній шар залишається неушкодженим, продовжує пані Ваврик.
- В результаті на листках утворюються „міни”, за якими можна швидко виявити місцезнаходження молі, - пояснює фахівець. – Малі гусениці часто роблять ходи в центральній жилці листка. А в бульби вони вгризаються через вічка плодів. Ходи гусениць знаходяться під шкіркою і всередині бульби. Стінки ходів вони вкривають шкіркою і при розкритті легко відділяються від здорової частини бульби.
Плоди томатів і баклажанів, які мають гладеньку поверхню, гусениці пошкоджують біля плодоніжки або в місці прикріплення квітки, продовжує Ганна Ваврик.
Знаходили на півдні нашої країни
На Україні картопляна міль є, в основному, шкідником картоплі при зберіганні. Наприклад, ранню картоплю зберігають в полі або під накриттям. Якщо шкідника там добре розмножився, то він може повністю знищити врожай за 2-3 тижні.
Основний спосіб поширення шкідника - перевезення і висаджування заселених бульб.
- На сьогодні вогнища шкідника присутні в Херсонській, Одеській, Донецькій і Запорізькій областях, АР Крим та місті Севастополь, - продовжує фахівець. – У Тернопільській області картоплю масово вирощують у Гусятинському, Теребовлянському, Тернопільському, Чортківському районах. Якщо не почнемо проводити профілактику, то будемо мати нову загрозу. Тому в червні цього року ми будемо виставляти феромонні пастки в господарствах області, щоб виявити шкідника.

Відео дня
>

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up