Партнер рубрики Події

Вишиванки у Тернополі – влада дивилася скоса, але причепитися не могла

Вишиванки у Тернополі – влада дивилася скоса, але причепитися не могла
Через розквіт у передвоєнні часи і занепад у 1950-1960-ті до відродження у 1970-х пройшла традиційна вишивка у Тернополі.

Якщо спершу вишиванки не були товаром - їх робили самотужки у сім’ях міщан, то вже у 1970-ті вони з’явилися в сувенірних магазинах міста.
- Вишиванки були популярними до війни. Робили навіть оголошення про знижки для тих, хто прийде на певні події у вишиванках чи у “народній ноші”, тобто у народному одязі, - розповідає краєзнавець Любомира Бойцун.
Не стали винятком і повоєнні роки. У сімейних архівах тернополян є фото другої половини 1940-х, де люди - у вишиванках. Причому залюбки одягали національний стрій і приїжджі з Великої, тобто Центральої і Східної, України. Приклад - світлина Катерини Перепелюк із 1948 р.
- Моя мама - уродженка межі Полтавської та Чернігівської областей. У 1924 році вона закінчила Прилуцьке педучилище й отримала направлення на Тернопілля. Почала вчителювати у Богатківцях, - розповідає син жінки Борис Перепелюк.
Дідусі та бабусі тернополян одягали вишиванки переважно з нагоди свят та урочистостей, як-от веслілля.
У великому попиті - синьо-жовте
Вишиванки у Тернополі мали особливості у порівнянні з іншими районами теперішньої області.

- Для наших країв характерні геометричний уклад орнаментики, різнокольорова гама, дрібновізерункова композиція, а не монументальна, - розповідає старший науковий працівник обласного краєзнавчого музею Марія Бучик. - У нас намагалися робити ніби дрібну мозаїку. У техніці переважав хрестик, а не, приміром, крученка, як у Борщівському районі.
Якщо говорити про кольори, то на старих тернопільських вишивках переважно мали бути бордовий, вишневий, зелений, жовтий, вкраплення синього, продовджує вона. Для основи тернопільські майстрині брали чорний колір.
- З нього починали вишивати, - говорить пані Бучик. - У 1930-ті роки у нас була характерною сполука синього із жовтим - національних кольорів. Думаю, що це є свідченням національної свідомості наших людей.
За стилем вишивання, орнаментами та кольорами Тернопіль - частина Західного Поділля, пояснює працівник музею.
- Подібні традиції у вишивці мають Тернопільський, Козівський, частина Бережанського, Підволочиський, Теребовлянський і частина Збаразького районів. Це Західне або ж Галицьке Поділля, - каже вона. - Але сюди не входять Борщівщина і Наддністрянщина.
Але це не означало, що у вказаних районах вишивали тільки однаково.
- Наприклад, я ніде більше не зустрічала такого цікавого поєднання кольорів як у Бережанському районі - рожевого і синього, - каже Марія Бучик. - Також у Бучачі, на сорочках вишивали тільки верх рукавів, а у нас орнамент розподілений на них більш рівномірно.
Для волинської частини Тернопілля натомість характерне поєднання чорного з червоним.
Війна для вишивки – темна смуга
Менше вишивати тернопільські майстрині почали після приходу совітів в часи німецької окупації.
- Війна наклала у вишивці дуже сумну смугу. Адже не було ані можливості, ані бажання вишивати. Після неї вишивка взагалі втратила свою ідентичність, - продовжує пані Бучик. - У 1950-х почали вишивати картинки на стіни, всілякі лебеді-дамочки-собачки. Ми ніби відвернулися на 1950-1960-ті роки від своєї традиційної вишивки 1920-1930-х років, яка була надзвичайно багата, соковита і барвиста.
Відродження вишивки почалося наприкінці 1960-х - люди повернулися до давніх традицій. І в Тернополі у тому числі.
- Відійшли від воєнних переживань, свідомість почала зростати. Зрештою, надзвичайно приємно, що вишивка тепер знову популярна і навіть випускні сукні нею прикрашають, - підсумовує тернополянка.
До речі, Любомира Бойцун пригадує, де ще в радянські часи можна було купити вишиті речі.
- Це почалося з 1970-х років. Магазини з вишивками були там, де потім діяв “Каштан” (на куті вул. Замкової та майдану Волі - прим. ред.), і в ЦУМІ, - говорить краєзнавець. - Щодо цін, то вони, як і тепер, залежали від складності виконаної роботи.
Радянська влада, за словами пані Бойцун, за носіння вишиванок не карала.
- Дивилися на це скоса, але причепитись не могли, - каже вона.
Зрештою, вишиванки носив і голова партії Микита Хрущов.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    робота препогана!!! відео знято неякісно, дуже погано
  • Anonymous

    Наділи шаровари і думають що козаки, шрек однозначно наволоч, і як після таких членів голосувати за Свободу,

    Anonymous reply Anonymous

    Перефразувавши відому приказку можна сказати шо вишиванка ще не робить когось Українцем.
  • Anonymous

    ви що досі не поняли що надал і вся свобода користуються вишивкою щоб прийти до влади?
  • Anonymous

    В 70-80 роки ніхто нікуди скоса не дивився.. Була велика кількість народних колективів, які іспівали, і танцювали у національних костюмах. Я вже не кажу про серйозні колективи типу хору ім. Г.Верьовки, багатьох естрадних колективів тощо. У ВНЗ створювали студентські колективи (наприклад, "Черемош" у Львівському університеті і т. д.) Серйозно до вишивки підходили і у шкільних програмах. Не кажу вже про різноманітні гуртки. І звичайні люди носили вишиванки. Інша справа, що дехто не носив, бо вважав це сільською відсталою модою. А зараз складається таке враження, що люди починають протестувати проти намагань влади примусом одягати таке гарне вбрання. Як каже моя знайома, так, я одягну вишиванку, але не сьогодні, коли мені сказав Надал.

    Anonymous reply Anonymous

    ше сє дограют!

    Anonymous reply Anonymous

    як сумно, що ця мала дитинка тролить

    Anonymous reply Anonymous

    випий пивка -попустить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена» 08:00 Зупинилось серце воїна з Чорткова Михайла Пакуляка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up