На Тернопільське летовище треба десятки мільйонів

Тернопіль без летовища перетвориться на Буркіна Фасо, переконує один політик. Інший – пропонує натомість будувати вертолітні майданчики

Летовище у Тернополі піднімуть за 29 млн грн. Причому обіцяють це зробити лише за два роки.
Та спершу підприємство має покрити свої борги до Пенсійного фонду та у податкову, аби зняли арешт із його рахунків. Це потягне з обласного бюджету суму у розмірі 1,5 млн грн.
Нагадаємо, аеропорт "Тернопіль" уже давно на себе не заробляє. За весь минулий рік, як каже директор підприємства Олег Стефанський, аеропорт заробив менше 300 тис. грн. Проте на утримання летовища потрібно щороку близько 3,5 млн грн.
На злітну смугу нині сідають лише літаки чартерних рейсів і владних делегацій. Роками тривають судові процеси, пов'язані з майном летовища та невдалим продажем комплексу з аукціону (так звані суди з австрійцем Чернером – прим. ред.). Єдиний авіаперевізник, який торік спробував здійснювати з нашого міста постійні рейси до Києва – "Мотор Січ" - за місяць зазнав збитків у розмірі 320 тис. грн.
Проте місцеві чиновники та політики переконують: аеропорт конче потрібен, а тому поки що треба підтримувати його з казни, паралельно шукати інвестора та укладати угоди з авіаперевізниками, навіть з інших країн. Відтак головний представницький орган краю виділив гроші аеропорту на покриття його боргів і збільшив статутний фонд обласного КП "Фірма "Тернопільавіатранс". А також ухвалив зміни до програми розвитку летовища на найближчий рік. Йдеться про суму у майже 29 млн грн.
- Наше летовище може бути рентабельним, - переконує Олег Стефанський. – Можливість відновлення польотів обговорили з кількома авіакомпаніями, існуючими в Україні. Перемовини були і з іноземними фірмами, зокрема румунською, російською. Плануємо ще цього року відкрити рейс до Сімферополя. Також є надії на участь у програмі "Відкрите небо" – залучення європейських авіакомпаній з недорогими послугами.
Під час обговорення питання Тернопільського аеропорту депутати 26 травня змагалися у дотепності. Тернопіль матиме вигляд африканської держави Буркіна Фасо, якщо не налагодить регулулярної та безперебійної роботи повітряних воріт краю, переконував позафракційний Степан Барна. Натомість Василь Хомінець зі “Свободи” запропонував модернізувати летовище – перетворити його на вертолітний майданчик. Мовляв, для президента Віктора Януковича вже купили супервертоліт і масово всюди будують вертолітні майданчики, тож Тернопіль міг би перейняти позитивний досвід.
До речі
Програма розвитку аеропорту включає капітальний і поточні ремонти злітно-посадкової смуги, будівель і споруд, будівництва додаткових перонів для розміщення повітряних суден. Запланували там відкрити також сучасні термінали для пасажирів і вантажів.
Програма передбачає реконструкцію й облаштування аеровокзального комплексу, приміщень служб спеціального транспорту, придбання технічних засобів авіаційної безпеки. Зокрема, запланували відновити світлосигнальне обладнання, аеродромну та спецтехніку, побудувати накопичувач пасажирів до 200 осіб на годину та створити інфраструктуру вантажного терміналу.
Згідно з програмою облради

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Чим більший проект- тим більше грошей можна вкрасти, все рівно до пуття нічого не дороБлять. Далі будуємо ВЕЛИКІ ВАСЮКИ , вельмиНЕшановні тернопільські можновладці? Спустіться на землю - і робіть те, що треба людям - інакше люди зроблять те - чого боїтесь ви!
  • Anonymous

    до відома наших недорозвинутих політиків ми вже давноживем не в Буркіна Фасо а в ж...пі. і наш аеропорт тут взагалі нідочого до речі до того умніка що тут наговорює на країну Буркіна фасо (в перекладі на нашу батьківщина чесних людей нашим ще до таких людей далеко) може там краще живеться.

    Anonymous reply Anonymous

    Буркина Фасо — одна из беднейших стран мира. 90 % работающих занимаются натуральным сельским хозяйством, которое страдает от частых засух. Основная экспортная культура — хлопок. ВВП на душу населения в 2009 году — 1,2 тыс. долл. (206-е место в мире). Ниже уровня бедности — около половины населения. нічого не нагадує???
  • Anonymous

    може бути вигідно літаки з тернополя в італію, на сезон в єгипет і турцію. для цього хватить відремонтувати ту полосу і косметичного ремонту аеропорту. ще зробити там автодром. він би приносив хоть і відносно небагато грошей, але стабільно.
  • Anonymous

    Львів ніколи не пропонував і не запропонує Тернополю ділитись авіа рейсами .Це не вигідно в першу чергу Львову.Я дуже часто літаю і бачу дуже велику кількість пасажирів із Тернопільщини, а це величезний оборот і Львів буде до остатнього тормозити відкриття аєропорту в Тернополі. Попередньо написано правильно, що з Варшави на половину дешевше до Чикаго чим зі Львова і з Києва на багато дешевше. А Львів позичив своі рейси Івано-Франківську де дуже розвинутий аєротранспорт завдяки так званим вахтам на Сибір.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up