"Мене били семеро, а тепер я винний!", каже житель Тернопілля

"Мене били семеро, а тепер я винний!", каже житель Тернопілля
Житель села Нове Село Підволочиського району Богдан Керничний стверджує, що став потерпілим від нападу семи підлітків. Вони, у свою чергу, запевняють, що це він побив двох із них, а решта - свідки

У двох сторін - учасників конфлікту - зовсім різні версії того, що сталося.
Тепер у кримінальній справі, яку порушив прокурор району, за фактом цієї бійки, головним підозрюваним виступає Богдан Керничний. Чоловік, у свою чергу, ствержує, що саме він - постраждалий. А підлітки, з якими в нього виник конфлікт, запевняють, що не нанесли чоловікові жодного цілеспрямованого удару.
“Богдане, тікай, бо заб'ють!”
- На другий день Великодніх свят уранці, близько 03.00 я разом із дружиною повертався додому, - розповідає 37-річний Богдан Керничний, - Уже майже біля нашого будинку підбігли до нас двоє молодих хлопців зі словами: “Хто такі?”, “Куди йдете?”. При цьому злегка підштовхували мене в плече. Я відповів: “Хлопці, відчепіться”. А вони: “Вам що, не цікаво з нами говорити?”.
Далі, як розповідає чоловік, один із підлітків штовхнув дружину. Вона впала на коліна.

- Інший почав бити мене в голову та шию, - продовжує пан Керничний. - Потім той перший штовхнув ззаду і я також впав. Підбігли ще п'ятеро і почали бити руками та ногами. Один вдарив мене по руці пляшкою з-під пива. Я вирвав у нього цю пляшку і відкинув убік. Потім слідчий сказав, що нею я влучив у голову одному із хлопців і наніс йому важку травму.
Тим часом дружина пана Богдана, стоячи на узбіччі дороги, кричала: “Богдане, тікай, бо заб'ють!”. Її крик відволік хлопців. Чоловік встиг забігти на своє подвір'я. Там покликав на допомогу сусідів, котрі почали заспокоювати хлопців. А ті все ще стояли під брамою і погрожували.
- Близько 04.00 я подзвонив у райвідділ міліції і повідомив про напад на мене та дружину. Наступного дня написав заяву про нанесення мені тілесних ушкоджень. Хлопці вирішили зробити те ж саме, зазначивши в своїй заяві, що це я їх побив - двох із їхньої компанії. Інші виступають свідками.
“Лежав без свідомості”
Тож підлітки запевняють, що не розпочинали бійки і нікого не ображали.
- Я з двоюрідним братом поверталися з дискотеки. Дорогою наздогнали пана Богдана з дружиною, - розповідає 22-річний Назар Просвіров. - Коли минали їх, я привітався до його дружини: “Христос Воскрес!”. На що чоловік почав лаятися нецензурними словами. Ми зробили йому зауваження, але тоді він вдарив мене. Я впав. Брат спробував за мене заступитись, але чоловік вдарив і брата, він також впав. Поки я пробував піднятися, нападник уже десь знайшов пляшку з-під пива і вдарив мене нею в ліву частину голови. Вона розбилась на осколки, деякі з них порізали мені обличчя.
На запитання чи не належала ця пляшка хлопцям, Назар запевнив, що не мали. А цю чоловік знайшов десь на узбіччі. Крім цього, хлопець каже, що ані він, ані його брат не били пана Керничного, хіба, можливо, несильно зачепили під час самозахисту.
- І нас не було семеро. Бив він тільки мене і брата, а потім до нас ще підійшли двоє друзів, щоб захистити, - каже пан Назар, - Ще інші троє насправді були звичайними перехожими. Вони лише підійшли до нас запитати, що сталося, і пішли далі. Хоч я пам'ятаю не все, що відбувалось, бо деякий час лежав без свідомості.
Зразу після подання звернень у райвідділ, дільничний інспектор розпочав перевірку.
- Я бачив, що дільничний збирав інформацію в селі, - каже Богдан Керничний, - Але протягом десяти днів він жодного разу до мене не підійшов і нічого не запитав. Тоді моя дружина і батько вирішили самі поцікавитися, як просувається розслідування. Міліціонери почали виправдовуватися, що вони ще добре не переглянули справу. Постанови про порушення справи також не показали. Я вирішив найняти адвоката. І вже в його присутності мені видали постанову про порушення кримінальної справи за 10 травня цього року. Але отримав я її аж через вісім днів - 18 травня. І був дуже здивований, що в ній підозрюваним у хуліганстві та нанесенні важких тілесних ушкоджень виступаю я сам.
“Не відповів на жодне запитання”
Далі було кілька очних ставок у слідчого.
- Ті хлопці часто плуталися у відповідях, - продовжує Богдан Керничний. - Наприклад, одного з них запитали, чи була у мене пляшка, яку я потім кинув йому в голову. Він сказав, що не було. І слідчий навіть не поцікавився, звідки ж вона взялася? Коли мій адвокат зауважила, що слідчий не уточняє подробиць, він відповів, що ставить такі запитання, які вважає потрібними. Тобто я бачу, що повністю всю справу ведуть проти мене. Втім, я не боюся. Адже, навіть якщо мене визнають винним, мені загрожує невеликий умовний термін. А от хлопцям за груповий напад дадуть більше. Але я принципово хочу добитися правди.
Назар Просвіров, у свою чергу, запевняє, що чесно відповідає на всі запитання слідчого і від жодних відповідей не ухиляється, на відміну від пана Богдана.
- Я мав очну ставку з цим чоловіком. Був дуже здивований його поведінкою. Він не відповів на жодне запитання слідчого, казав, що відмовляється давати відповіді. Напевне, таку тактику йому порекомендував адвокат, - сказав хлопець.
Особливо пана Керничного хвилює те, що до сьогоднішнього дня не прийняли жодного рішення за його зверненням у міліцію.
Та, як запевнив слідчий Підволочиського райвідділу міліції Микола Кохан, два звернення, які надійшли в один і той же день і стосуються тієї ж самої події, згідно з законом об’єднали і зареєстрували під одним вхідним номером.
- Тому не варто говорити про те, що на один із них не прийнято жодних заходів реагування. Адже їх просто долучили до однієї кримінальної справи, - сказав він.
Інформації про те, чому саме пан Богдан виступає підозрюваним, пан Микола пояснити не зміг, адже справу відкрив прокурор району, а йому лише передав на розслідування.
Висновки - згодом
Прокурор Підволочиського району Іван Антюк вважає, що мав усі підстави для порушення кримінальної справи стосовно пана Керничного.
- Згідно з висновками перевірки, які надав дільничний інспектор, я відкрив кримінальну справу, в якій підозрюваним у нанесенні важких тілесних ушкоджень виступає Богдан Керничний, - каже прокурор. - Я мав для цього достатньо підстав. Але це ще зовсім не означає, що й інша сторона не буде нести відповідальності за свої протиправні вчинки. Є багато випадків, коли справу порушують проти однієї особи, а за наслідками розслідування винною можуть визнати й інших. Лише після закінчення слідства ми зможемо говорити про конкретні висновки.
За словами слідчого, якщо вину пана Керничного доведуть, то йому загрожує або штраф від 8500 грн до 17 тис. грн або обмеження волі до п’яти років. Якщо ж визнають винними хлопців, то їм уже загрожуватиме від обмеження волі на п’ять років до позбавлення волі на чотири роки.

Світлана МАЛА

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    я пам"ятаю Юогдана ще з часів, коли дитиною приїжджала до бабусі на канікули (ми ровесники з ним). Так от, ця людина досить обережна і неконфліктна, ніколи не встрягав у бійки. Звичайно, час може міняти людей, але ніколи не зустрічалася з тим, щоб з культурних виростали нахаби. Дуже шкода, якщо Богдан постраждає від неправдивих свідчень підлітків. Хоча, на жаль, у цих краях траплялося багато випадків, коли такі "відморозки" 16-літні пакостили, а виходили чистими з води...Як і скрізь
  • Anonymous

    Неправда.Хлопці просто мають доброго"суфлера " в особі бувшого місцевого представника міліції.
  • Anonymous

    Суд розбереться. Він ГУМАННИЙ !
  • Anonymous

    дуже вже "гладко" виглядають пояснення хлопців, щось мені здається, що їх вже навчили як потрібно трактувати інцидент
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up