У Тернополі на 11-річну дівчинку накинувся пес (ОНОВЛЕНО)

У Тернополі на 11-річну дівчинку накинувся пес (ОНОВЛЕНО)
У районі новобудов на вул. Довженка пес накинувся на 11-річну дівчинку - Наталія тепер у лікарні. Скільки часу піде на лікування - не відомо, кажуть батьки.

Випадок трапився 12 серпня близько 11.00. За свідченням очевидців, на дитину кинулась середньоазіатська вівчарка.
- Ми ще досі не можемо прийти до тями, - каже пані Наталія (прізвище просила не вказувати, але воно відоме редакції - прим. ред.). - Донечка дуже злякалась. Усе сталось так швидко! Рани на боці, на спині - глибокі, але не відомо - чи то покусано, чи то подряпано.
За словами матері дівчинки, собаку відігнали від дитини перехожі. Вони ж і повідомили батьків. Повідомили очевидці й у редакцію, адже собака й далі залишився на тому ж місці.
Бачив усе з балкону, а допомогти не міг
Одним із свідків випадку став тернополянин Василь (прізвище просив не вказувати, але воно відоме редакції - прим. ред.). Чоловік якраз ремонтував балкон у сусідній багатоповерхівці та почув дитячий крик. Побачене шокувало робітника. Дратувало й відчуття власної безпорадності, адже допомогти не міг.
- Працюючи, почув дитячий писк чи крик. Виглянув - і побачив дівчинку, яка, стоячи на колінах, трималась за бік. А біля неї крутився собака. Це було біля спеціально відведеного місця для смітників, збитого з бляхи. Поруч стояли машини. За мить почали збігатись люди. Прибіг чоловік з якоюсь палицею та почав відганяти, але пес не реагував. Він почав кидатись і на чоловіка з палицею. А бідна дитина навіть підвестись не могла.
Однак згодом собака все ж залишив людей та відступив. Тернополяни викликали швидку - дівчинку забрали у лікарню. А пес, як виявилось згодом, - середньоазіатська вівчарка, хоча спочатку люди були переконані, що “нападник” - кавказької породи. Після нападу він пішов та ліг під машини.
- Якби я був поблизу, не знаю, щоб я зробив з тим псом, - каже Василь. - Але це так залишати не можна. На мою думку, цей собака - не безпритульний. Це - справжнісінький вовкодав, а такі по вулиці просто так не ходять. Потрібно шукати того власника, аби вберегти інших людей.
Люди гуляли поряд, але нічого не бачили
Після дзвінка у редакцію на місце біля новобудов виїхала наш кореспондент, але вже не застала свідків. З опитаних мешканців сусідніх будинків ніхто нічого не бачив.
- Я тут гуляю з дитиною уже з півгодини, - розповіла одна з мешканок. - Проте не бачила ані швидкої, ані собаки.
Утім, сусіди розповіли, що поблизу таких великих собак є три. Один із них - у вольєрі біля молитовного будинку і він - без лапи. На вулицю його не відпускають. Ще двоє, до речі кавказької породи, є на місцевій станції технічного обслуговування. Вони інколи виходять за огорожу. Того дня, як розповіли майстри із сусіднього будинку, один із тих псів блукав поряд. Однак вони не бачили, щоб він заходив аж до новобудови на Довженка, 8-Б.
- Тут часто ходять пси, - повідомила одна з мешканок будинку на Довженка, 6-А. - Але, щоб вони когось зачіпали, такого не бачили. Можливо, це трапилось в іншому місці.
У будинок, поблизу якого стався напад, лишень вселяються мешканці. Відтак там не людно. Проте на місці, яке описав очевидець Василь, і далі під машинами спав собака. Він час від часу поглядав на людей, що проходили. Однак більше нікого не зачіпав.
Собака накинувся ззаду та повалив на землю
За підказкою працівників швидкої дівчинку-потерпілу вдалось відшукати в ортопедії обласної дитячої лікарні. Як розповіли у лікарні, адміністрація медзакладу вже неодноразово зверталась у пресу, аби нагадати про небезпеку, пов'язану із нападами собак. Адже влітку значно побільшало пацієнтів-дітей, які потрапили у шпиталь саме через псів.
У лікарні журналіст поспілкувалась із матір'ю дівчинки. Заплакана жінка розповіла, що у той день донечка ішла в аптеку. А мешкають вони поряд, у будинку 6-А.
- Зараз Наталя уже заспокоїлась, - каже матір дівчинка, теж Наталія. - Їй наклали шви на рану. Ми не знаємо, чи це укуси, чи пес так порвав кігтями. Але сама рана - велика.
Пані Наталія того собаки не бачила. Адже після дзвінка чоловіка прибігла та поїхала з дочкою у лікарню.
- Перехожі випитали у дочки номер телефону мого чоловіка і зателефонували йому, а він уже - мені, - згадує жінка. - Ті ж люди й викликали швидку. Як розповідала Наталія, собака накинувся на неї ззаду та повалив на землю. Що далі було - вона сказати не може.
Яким був на вигляд той пес, бачив чоловік пані Наталїі. За його описом, як і за описом нашого очевидця, підпадає той же собака, який і далі спав під машинами.
Пса спіймали та відвезли в притулок
- Цього пса у нас раніше не бачили, - додає жінка. - Тут бігають всілякі, але вони значно менші. Якщо він насправді має власника, то дуже хотілося б, щоб той більше його не випускав.
Після спілкування з матір'ю кореспондент повернулась до будинку на вул. Довженка, 8-Б. Адже телефонували мешканці та скаржились, що пес знову почав кидатись на людей. Тепер його увагу привернула навіть вагітна. Втім, за мить на місці уже працювала кінологічна служба. Як повідомила пані Наталія 14 серпня, донечка себе почуває краще. На вихідні їх відпустили додому. Проте дівчинка лікуватиметься ще якийсь час. Пса-нападника, як пояснили батькам у санстанції, спіймали та відвезли у притулок.

Алабай потребує гарного господаря
Алабай або середньоазіатська вівчарка - одна з найдавніших порід собак. В історії середньоазіатських вівчарок неодноразово використовували для охорони.
- Алабай - це гарний сторож, пастух, - пояснює керівник обласного осередку громадської організації Кіонологічної спілки України, член президії Кінологічної спілки Володимир Дзедзиць. - Однак вона потребує гарного господаря. Якщо про нього не дбати і не дресирувати, то можна отримати великі проблеми.
За словами фахівця, багато чого в характері собаки залежатиме й від того, де його придбали.
- Собаку такої породи потрібно купувати через клуб, - каже пан Дзедзиць. - Купувати ж на ринку - це те саме, що брати хом'ячка, з якого виростає ведмідь. Але, на жаль, на ринку зараз дуже часто продають цуценят цієї породи. І, до речі, на вулицях Тернополя значно побільшало безпритульних алабаїв.

Cвітлана ГРИВАС,

Відео дня
>0-96-709-74-60

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (109)
  • Anonymous

    Класний пес.Собі такого хочу.
  • Anonymous

    ми знайим тоту собаку вона гналася за нами
  • Anonymous

    В селі Колодіївка Підволочиського району, недавно дівчинка потрапила в лікарню від покусів скаженої собаки. А зараз жителі села бояться ходити вечором по вулицях, тому що бачили неодноразово декілька лисів які оселились в селі. Говорять що собака який покусав дівчинку заразився від лисів. Місцева влада ніяких дій не приймає.
  • Anonymous

    "Если вас покусали собаки, то кто виноват и что делать? В Украине существует целый перечень пород собак, которых признали потенциально опасными. По мере поступления новой информации этот перечень меняется и обычно прилагается в виде дополнения к документу, прописывающему правила содержания домашних животных. В каждом городе он свой, поскольку разрабатывается и утверждается органами местного самоуправления. В Киеве, например, таким документов являются «Правила содержания домашних собак и котов в г. Киеве». По правилам, которые регулируют содержание и выгул собак, хозяева обязаны предотвращать проявления опасных действий со стороны животных в отношении людей, других животных или имущества. Более того, выгул собак (сопровождение) без поводка и намордника в местах, не предназначенных для выгула, запрещается. А вот владельцы собак, которые признаны опасными, должны выгуливать своих питомцев в ошейнике и наморднике даже в специально отведенных для этого местах. Но все мы понимаем, что так должно быть в идеале. А реальность, к сожалению другая – с острыми клыками. Украинское законодательство предусматривает ответственность хозяина за травмирование его животным человека или имущества. Однако тут стоит отметить два момента: привлечение такого лица к ответственности и возмещение причиненного ущерба – второе вытекает из первого. Хотя здесь многое зависит и от того, знаете ли вы владельца напавшего на вас животного. Если да, то задача упрощается, если нет – необходимо попытаться задержать такого человека либо запомнить его приметы, породу собаки. Желательно, чтобы нашлись свидетели. Непосредственно после инцидента необходимо обратиться в больницу, где вам, кроме медицинской помощи, помогут еще и зафиксировать факт нападения, а также определить степень тяжести нанесенной травмы. В последующем соответствующие справки станут доказательной базой для судебного иска. При этом именно степень тяжести нанесенной травмы будет учитываться при определении размера материального возмещения. И лишь после того, как вам окажут помощь, необходимо обратиться в милицию с соответствующим заявлением. Следующий этап – суд. И в судебном процессе следует обязательно заявить требования о возмещении материального и морального вреда." Судебно-юридическая газета
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up