Церкву на вулиці Шпитальній у Тернополі прикрасять зорями

Церкву на вулиці Шпитальній у Тернополі прикрасять зорями

Ремонт фасаду колишньої каплиці при лікарні на вул. Шпитальній, 2-А збираються розпочати сьогодні, у понеділок, 15 серпня.


Цей храм має статус церкви св. Івана Хрестителя Української православної церкви Київського патріархату. Про це кореспондентові “20 хвилин” розповів його настоятель отець Ярослав Вирозуб. Наразі стилізовану під готику споруду ХІХ ст. уже накрили синьою металояерепицею і облаштували на ній куполи.
- Ми порадилися з церковною двадцяткою і вирішили все витримати у синьо-жовтих тонах. Так, як і наш прапор, - говорить отець Вирозуб. - Хочемо також прикрасити дах жовтими зорями. Облаштуємо 13 куполів. Це буде храм для малозабезпечених.
Щодо фасаду церкви, то, за словами настоятеля, він буде, швидше всього блакитним.
Священик розповідає, що заради справи відновлення церкви, аби мати гроші на ремонт, він продав два свої авто - Toyota Carina та “Москвич”.
- Коли ми тільки взялися до роботи, то застали справжнє страхіття, адже храм не тільки сусідив із моргом, а ще й у ньому з радянських часів була газорозподільна станція. Під час розчищення всередині виявили останки людей 60-річної давності - викликали криміналістів, - продовжує він. - Також нас затоплювали зі сторони моргу.
Утім, спосіб оновлення колишньої каплиці, а тепер церкви, викликає зауваження у тернопільських фахівців.
- Про каплицю - окрема мова, адже вона була строгою на вигляд і на даху не було ніяких бань, - каже історик та краєзнавець Любомира Бойцун. - Це - історія міста та історична споруда, а тому потрібно стежити за тим, щоб вона зберегла первісний вигляд.
Історична каплиця при теперішній лікарні швидкої допомоги - пам'ятка архітектури місцевого значення, підтвердили заступник начальника відділу містобудівного планування міськради Данило Чепіль та начальник відділу містобудування та охорони пам'яток управління містобудування обладміністрації Ярослав Пелехатий.
- Настоятелю уже розтлумачили, що потрібно узгодити проект реконструкції. Це необхідно робити, навіть якщо будівля вже перебуває у чиїсь власності, - пояснює пан Пелехатий.
Настоятель мав прийти з проектом реконструкції до її початку, але не зробив цього, зазначає Данило Чепіль. Відтак, за словами архітектора, він порушив закон “Про охорону пам'яток”.
Але отець Ярослав Вирозуб проект погодив.
- Щодо даху, то його потрібно було доконче зробити і яку я мав бляху, таку дав, - говорить священик. - Коли матиму кращий матеріал, тоді заміню.
У свою чергу у відділі містобудівного планування міськради та відділі містобудування та охорони пам'яток управління містобудування обладміністрації запевняють, що під час відповідного узгодження обов'язково дбають про збереження автентичності пам'яток.
Довідка
Споруду на вул. Шпитальній будували як частину комплексу теперішньої лікарні швидкої допомоги. Пожертви серед тернополян для цього збирали ще у 1857 р. За часів австрійського цісаря Франца Йосифа.
Одначе каплиця запрацювала тільки наприкінці ХІХ ст. і діяла поряд із моргом. За інформацією Любомири Бойцун, каплиця була позаконфесійною - див. статтю “Старі каплиці Тернополя - хрестили й дітей комсомольців” у №93 “20 хвилин” від 5 серпня 2011 р. У радянскі часи у споруді облаштували газорозподільну станцію, але “Тернопільгаз”, зрештою, забрав її звідти.
За інф. о. Ярослава Вирозуба та Любомири Бойцун

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Каплиця повинна бути позаконфесійною, вона має багату історію. Яке відношення до неї можуть мати автокефальні яких в Тернополі ніколи не були і про яких на наших землях ніхто нічого б не знав якби не їхні варварські захоплення храмів по селах. Де дивиться міська влада?
  • Anonymous

    Це буде храм для малозабезпечених. - да,новий термін. тварі в рясах і таке вже придумали. а де бідний священик взяв два авто - напевно,з храму,для немалозабезпечених

keyboard_arrow_up