Партнер рубрики Події

Частину парку “Топільче” зробили платною (ОНОВЛЕНО)

Частину парку “Топільче” зробили платною (ОНОВЛЕНО)
Влада дозволила підприємцю облаштувати бізнес на кількох сотих паркової землі та десятках сотих водного плеса. Територію обгородили. Вхід — платний. Міська казна при цьому не отримує ані копійки. За нашими ж підрахунками, заробити підприємець може десятки тисяч

Атракціон “Любительська риболовля” вже більше двох місяців працює в тернопільському парку “Топільче”. Але, як з’ясували кореспонденти “20 хвилин”, громада міста від цього грошей не отримує.

Завдяки атракціону і стан ставочка покращиться, і тернополяни матимуть де якісно відпочити, заявляли чиновники після відкриття атракції. Однак умов угоди з бізнесменом та цін на його послуги тоді не оприлюднювали.
Аби з’ясувати, на яких умовах посадовці, що повинні захищати інтереси тернополян, віддали водойму підприємцеві, і скільки грошей від цього отримає міський бюджет, ми звернулися до керівника управління парків Ігоря Липки. Однак той відмовився надати інформацію, навіть контакти підприємця. Не вдалося нам нічого з’ясувати і в працівника атракціону.
- Я нічого не можу сказати, - запевнив чоловік, не назвавши навіть своє ім'я.
Відтак, порадившись із юристом, 29 липня ми подали інформаційний запит у мерію. Вказали, що міськрада зобов’язана надати дані про те, хто використовує майно громади і на яких умовах він надає послуги тернополянам. У відділі звернень міськради, куди занесли запит того ж дня, запропонували зареєструвати документ уже 1 серпня. Мовляв, - вихідні йдуть, а з понеділка все розглянуть.
Проте не отримуємо відповіді й через п’ять, відведених на це законом днів. У відділі звернень пояснили, що документ спрямували в управління культури. Там – що він перебуває на візуванні у заступника міського голови Леоніда Бицюри. Відповідь від начальника КП “Об'єднання парків культури і відпочинку” Ігоря Липки змогли забрати 8 серпня.
“Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закону “Про інформацію”, не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, а договір містить інформацію про особу з обмеженим доступом, вважаємо за можливе надати Вам інформацію щодо предмету договору та його істотних умов”, - цитуємо документ.
Ігор Липка додав, як підприємець повинен облагородити територію. Відтак інформацію про те, хто збирає з тернополян плату за атракціон і який прибуток матиме громада, в управлінні парків потрактували як конфіденційну, хоча вона такою не є.
Копію самої угоди з підприємцем у міськраді погодилися надати тільки після того, як кореспондент “20 хвилин” звернувся до заступника міського голови Леоніда Бицюри та аргументував, що у вказаному випадку бізнесмен надає публічні послуги і не може ховатися від тернополян. А ненадання відповіді на обґрунтований інформаційний запит, за законом, - корупційна дія, скаржитися на яку можна в СБУ. Тоді копію угоди ми отримали.
“Закрита паркова зона...”
Документ, який нам надали, — угода про співпрацю між КП “Об’єднання парків культури і відпочинку” та приватним підприємцем Володимиром Ридзем. Договору оренди комунальної землі та ставка, як з’ясувалося, взагалі не існує. Користування ставком і заробіток від цього мерія розцінила як “співпрацю для покращення використання водного плеса та організацію атракціону “Любительська риболовля”. Прописані у документі й обов’язки сторін. Зокрема, підприємець повинен організувати атракціон, провести благоустрій території, омолодити дерева, провапнувати дно ставка, зарибнити водойму та облаштувати місця для рибальства. Окрім того, він має здійснювати адміністрування території та забезпечувати її охорону в нічний час. Натомість обєднання парків бере на себе обов’язок надати дозвіл на використання водного плеса та підтримувати в належному стані огорожу довкола ставка. У документі не вказані ані розмір земельної ділянки та ставка, ані умови перебування там людей, ані вартість послуг, які бізнесмен надаватиме.
Найголовніше — угода свідчить про те, що місто не отримує ані копійчини. Адже ставок - не в оренді. Тобто кілька сотих паркової землі та десятки сотих водного плеса безкоштовно віддали під ведення бізнесу. Окрім того, така “співпраця” забороняє тернополянам, як ми з'ясували, навіть заходити на обгороджену територію.
- Доброго дня. А що це у вас обгороджено? Не впускаєте чи що? - запитав 16 серпня один із кореспондентів, вдаючи перехожого, в адміністратора атракціону. Той чоловік підійшов з іншого боку хвіртки, заввишки 2 м. - Я рибалити не буду, тільки на лавочці посиджу. Перекушу йогуртом із печивом і піду.
Чоловік похитав головою й пояснив — зайти всередину можна, лише заплативши. При цьому швидко ознайомив нас із прейскурантом.
- Це - закрита паркова зона. Тут рибалочка, відпочинок, - повідомив чоловік, який назвався адміністратором. - Година риболовлі на одну вудку — 15 грн. Якщо хочете з родиною відпочити, то бєсєдочка — 120. Тоді, будь ласка, цілий день віддихайте. Якщо ловите рибу, а ми запустили, то або відпускаєте або 25 грн за кілограм і забираєте. Це вже два місяці так.
За огорожею — 14 рибалок
Почувши відмову, кореспонденти присіли неподалік і підрахували приблизні заробітки підприємця. Зауважимо, що ми навідалися до атракціону в 17.00 у вівторок. Тобто у будень і в час - не найкращий для риболовлі. Провели там дві години. Весь цей час за загорожею постійно перебували 14 рибалок. Оскільки безкоштовно, як нам сказав адміністратор, навіть посидіти там не можна, то можемо припустити, що чоловіки мали сплатити за дві години 420 грн. Якщо вважати, що за решту дня власники ставка заробляють не більше, то денний прибуток становить майже 850 грн. У місяць — більше 25 тис. грн.
Нагадаємо, міська влада постійно нарікає на брак коштів. До прикладу, один залізобетонний диск, якими водоканал тепер накриває відкриті каналізаційні люки, коштує майже 40 грн. Отже, таких за 25 тисяч можна було б придбати, за нашими підрахунками, аж 625 штук. Скаржаться комунальники і на брак грошей на ремонти доріг, тротуарів і дитячих майданчиків. Навіть у парку Національного відродження торік до Дня міста ставили не нові смітники, а просто прибивали цвяхами до дерев сміттєві пакети. Замінити огорожу біля Ставу — також проблема. Якби бізнес біля ставка організували комунальники, то із заробітком у 25 тисяч новий паркан з’явився б менш ніж за два роки.
Чому казна не отримує грошей, чому до водойми не підпускають тернополян, які не платять підприємцеві, - запитання до влади, міліції та прокуратури. Оскільки публікацію законодавство прирівнює до офіційного звернення, ми сподіваємося, що наведені нами факти перевірять. Ми розповімо про все тернополянам, адже будемо стежити за перебігом подій.
До речі, під час розчищення ставка у парку ім. Шевченка у міськраді згадали, що там також будуть атракціони. Одначе ніхто потім не уточнив, чи не на таких же умовах віддадуть підприємцеві і цю водойму.

Володимир Мороз, Андрій Шкула

Відео дня
>

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (159)
  • Anonymous

    От цікаво: Свобода намножила байстючків -клонів, які мінусують тут неугодні пости? Чи з голів тернополян ще не вийшов дурман від проекту Свобода?)))))
  • Anonymous

    До влади дорвалися свободівські рагулі-корупціонери під керівництвом Надала. Прикол в тому, що тернополяни до цього дуже добре доклалися - так само як Донбас до нашого презика. Хотіли Свободи - нате, їжте! Один позитив - це бидло ніколи не пройде у ВРУ.
  • Anonymous

    сама настояща корупція!!! як це так. віддати в оренду під ведення бізнесу - задарма!!! це нахабство вищої міри і плювок в обличча тернополян!

    Anonymous reply Anonymous

    Немає правди на світі, скоро вулиці платні зроблять! Але рогатий їм суддя!
  • Anonymous

    Міськрада! Ви що там взагалі? Як можна давати в оренду кусок державного парку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Молода картопля за 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up