Дві тисячі кілометрів автостопом — мій рекорд, каже тернополянка Мар'яна Філь

Дві тисячі кілометрів автостопом — мій рекорд, каже тернополянка Мар'яна Філь
З дитинства вона мріяла стати художницею, але захопилася виготовленням жіночих прикрас.

Тернополянка Мар'яна Філь робить біжутерію як класичну, так і епатажну. Дівчина каже, що реалізовує не тільки власні фантазії, але допомагає тернополянкам виглядати цікаво та яскраво.
Нещодавно Мар'яна зацікавилась дизайном оселі. Мріє, що всі її захоплення не тільки приносили задоволення, але й заробіток.

- Звідки у тебе тяга до рукоділля. Були в родині творчі люди?
- Рукоділлям займалася бабуся - гарно в'язала гачком. Саме вона навчила мене працювати гачком, а мама - вправлятися спицями. Бабуся була для мене справжньою майстринею та першим вчителем. У п'ять років я вміла плести прості узори... Досі із задоволенням я ношу сумку, виготовлену бабусею. Незважаючи на те, що їй кілька десятків років, виглядає вона цікаво та оригінально.
А от малювати мене вчив родич, коли приїздив до нас у гості з Польщі. Він показав мені ази живопису, які пам'ятаю досі. Всі ці знання я накопичую, а згодом використовую у своїх роботах.

Любить експериментувати
- Що ти вмієш робити? Якими видами рукоділля володієш?

- Я в'яжу, вишиваю, ліплю з глини, малюю. Можу власноруч зробити як прикрасу, так і зшити щось із одягу. Зараз нема дефіциту речей, але кожен хоче створити свій стиль, мати “родзинку”...
Мені подобається експериментувати. Чотири роки тому захопилася пластиком. З того часу експериментую з техніками та матеріалами - використовую у своїх прикрасах біжутерні дротики, в'язані бусинки. Освоїла техніку валяння з шерсті, працюю зі шкірою. Також виготовляю капелюшки.

Відео дня
>

- За яким принципом обирала вуз?
- Я хотіла стати архітектором. Але поїхати до Львова вчитися я не могла. Тому обрала наш педагогічний вуз. Але зацікавлення рукоділлям не полишила. Постійно вивчаю та освоюю нові техніки та матеріали.
- Чи приносять це заняття заробіток?
- Мені дуже хочеться, щоб все це приносило не тільки задоволення, але й заробіток. У мене була ідея об'єднати майстринь, які виготовляють ексклюзивні речі з різних матеріалів. Тому створила групу “ГАМАзин” у соціальній мережі. У той час було багато знайомств та цікавих експериментів. Я організувала ярмарки, на яких ми продавали власноруч виготовлені вироби. Однак тепер робити подібне не маю часу.
Заробляти важко, тому що кожен, хто бачить прикрасу, вважає, що її легко зробити власноруч самому. Звичайно, кожен може зайнятися таким мистецтвом, але щоб виріб виглядав довершено, треба мати навички та додаткові інструменти.

Пластик привозили з Польщі
- Чи важко знайти необхідні матеріали для виготовлення прикрас?

- Раніше у тернопільських магазинах не було ні пластику, ні фурнітури для нього. Тому друзі привозили його з Польщі, а знайомі, які їздили у Київ, отримували від мене списки замовлень - у яких магазинах і що купити. Пригадую, як мого хлопця забавляв вираз обличчя продавців у Києві, коли він просив їх показати бісер та інші “прибамбаси” для рукоділля... Зараз все по-іншому. Дефіциту матеріалів немає.
- Які інструменти використовуєш у роботі?
- У мене не скринька, а ціла кімната необхідних для роботи інструментів. Хоча починала з канцелярського ножика. Зараз працюю як чоловічими інструментами, такими як пласкозубці, так і деякими кухонними речами, наприклад, лапшорізкою, скляною качалкою. Якщо підрахувати, скільки я витратила на інструменти для рукоділля, - потягне не одну тисячу.
- Щоб взятись за роботу, тобі треба відповідний настрій?
- Мені потрібно лише натхнення, а настрій приходить під час праці. До того ж процес роботи з пластиком дуже схожий до арт-терапії. Робота заспокоює та піднімає настрій, якщо він поганий.
Декорує квартиру
- У тебе, мабуть, велика колекція прикрас?
- Я не роблю біжутерію для себе. Нові сережки, кольє я ношу день-два. Трапляється, що на вулиці до мене підходять дівчата та запитують, де можна купити таку річ, яка на мені. Тоді я знімаю і віддаю прикрасу.
- Про що мрієш?
- Хочу вчитися далі. Зараз я зацікавилась декоруванням квартири. У мене багато ідей, пов'язаних із власною кімнатою. Планую її зробити в африканському стилі.
Ще мені подобається оновлювати старі речі. Коли я була у Франківську, захоплювалась інтер'єрами кафе, в яких дуже гармонійно виглядали старовинні речі, що були перероблені під сучасний стиль. Хотілося б також давати старим речам “нове” життя.
- Ти навчалася на педагога. Хочеш працювати у школі?
- У школі - ні, а от вести гурток або проводити майтер-клас - із великим задоволення. У школі мене гнітить те, що там доводиться чітко дотримуватися планів, а я люблю експериментувати, виходити “за рамки”.
- Як відпочиваєш?
- Подобається активний відпочинок. Тому із задоволенням вирушаю на сплави, ходжу у печери. Багато мандрую велосипедом. Мені подобається потрапляти у ті місця, які не показують туристам...
Цього тижня повернулась із дивовижної мандрівки по Криму - там були і гори, і море. Подорожували з хлопцем автостопом. Така далека дорога в дві тисячі кілометрів була для мене рекордною. Відвідали чимало цікавих місць, помилувались дикою природою, побували на джазовому фестивалі. Ця подорож залишила море позитивних емоцій, красиву засмагу, багато приємних знайомств із хорошими людьми. Загалом я дуже люблю мандрувати. Щоразу, коли маю вільний час,стараюсь з друзями відвідувати нові куточки.
Розмовляла Анеля ПРОТАСЕВИЧ, 0-68-105-76-32

Біографія
Мар'яна ФІЛЬ народилася 8 грудня 1988 р у Тернополі. Навчалася у школі №11. У 2010 р. закінчила Тернопільський національний педагогічний університет, спеціальність “вчитель початкових класів з образотворчим мистецтвом”.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    молодець! побільше би таких енергійних, талановитих молодих людей. із задоволенням приймала участь у ярмарках, які організовувала Мар"яна. бажаю успіху та нових ідей!
  • Anonymous

    стільки км автостопом- ото повезло і дівчині і водіям, дівчині більше, бо дома - ну Дружба-Бам, Східний-центр і скільки того міста.

    Anonymous reply Anonymous

    особливо везло водіям ... бо знаючи культуру українських чоловіків , щось мені підказує , що просто так її ніхто не возив ...

    Anonymous reply Anonymous

    ну дуже "дякую"! за такий відгук! кожен судить мабуть по собі, як то кажуть!! подорожувала я з своїм хлопцем, тому такого розрахунку про який Ви говорите не було! а дуже прикро що люди в нас такі, які не вірять що в світі є багато добрих людей насправді хто не подорожував автостопом, той мабуть не зрозуміє, що водії зупиняються просто так пересічним людям, бо, наприклад, вже 20годин в дорозі і їм потрібен хтось для розмови, щоби не зморив сон. або(як нам трапився один мущина) людина після реанімації, лише кілька днів, як вийшов і боявся їхати сам, а з родини тут нікого немає, бо сам він з Росії. також по дорозі нам трапились молодята, які їхали після весільної подорожі Кримом. і ще на останок, серед водіїв є і багато жінок

    Anonymous reply Anonymous

    а скільки ж ти , Мар"яночко , заплатила в редакцію "20 хвилин" за рекламу самої себе , відкрий таємницю . Чи там в нас теж працюють добрі люди ,які за просто так тобі допомагають розкрутитися ?

    Anonymous reply Anonymous

    а це Ви вже в низ запитайте! до речі, Анеля, ще раз велике спасибі за те що запросила!!
  • Anonymous

    А кілька фото її робіт можна?

    Anonymous reply Anonymous

    фото моїх робіт можна глянути в соц мережі "в контакті"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up