Партнер рубрики Події

Маршрутки в Тернополі з'їжджають за годину-півтори до кінця зміни

Маршрутки в Тернополі з'їжджають за годину-півтори до кінця зміни
Більшість міських автобусів, які мають курсувати до 23.00-23.30, з'їжджають із маршруту до 22-ї години. І так щодня, нарікають тернополяни. У міськраді водіїв захищають: мовляв, фахівців і без того бракує, і радять скаржитися письмово

- Після 22-ї доїхати кудись - проблема! Маршуртки просто зникають. Буває, що і о 22.30 з’являються, але на кінцеву не їдуть, - поскаржився в редакцію тернополянин Петро Гоцко. - Приміром, водій 19-ї на зупинці на Симоненка завжди каже: “Тільки до “Універсаму”, а водій №1 на зупинці біля "Маяка" говорить: “Везу до філармонії”. Коли питаю, чого так, на графік посилаються. Думаю, брешуть.
Доїхати до потрібного місця увечері можна тільки з пересадками або на таксі.
- Але я стільки не заробляю, - бідкається тернополянин.
Подібні скарги надходять і від інших городян. Адже після 22.00 на зупинках годі дочекатися будь-якого автобусу. Тож кореспонденти “20 хвилин” вирішили перевірити, як в Тернополі після 22-ї працює громадський транспорт.
Стежили на двох зупинках
З допомогою опитування на нашому сайті ми з’ясували, на які ще маршрути нарікають тернополяни. Серед лідерів - №№1, 3, 11, 18, 19, 22, 25, 27 та 31. Принагідно перевірили й роботу інших. За транспортом стежили 9 та 10 листопада на двох зупинках - у Центрі біля медичного університету та на “Сонячному” на розі вулиць Симоненка та В.Великого з 22.00 до 23.30. Результати прикро здивували. Деякі водії з'їжджають із маршруту майже за півтори години до кінця робочого дня. Так, з Центру вже після 22-ї взагалі не возять автобуси №№ 3, 11, 15, 25 та 31. А з “Сонячного” після 22-ї години не їздить маршрутка №22. Всі результати можна побачити в таблиці, де ми порівняли реальний графік руху водіїв та затверджений міськрадою.
- Це не робота. Якщо вказано возити до такої-то години - значить, вози, - обурюється тернополянка Вікторія Симонець. - Якби то десь колись таке було, а то ж постійно і на всіх маршрутах. І найгірше, що всі про це знають, але ніхто нічого не робить. Влада куди дивиться? Вигнати таких водіїв і перевізників! Охочі працювати завжди знайдуться.
У міськраду скаржаться рідко
В управлінні транспорту міськради кажуть, що проблема їм знайома і її контролюють. Але, мовляв, і пасажирам слід виявити розуміння, адже у пізній час одну людину автобус не повезе. Мотати круг впусту - нерентабельно, каже начальник управління транспорту міськради Ігор Мединський.
- Тернополяни мають знати, що о 21.00 багато автобусів завершують роботу, - каже він. - А часом автобус з якихось причин може і з'їхати з маршруту раніше. Скажімо, якщо поламається.
Управління контролює графік руху, переконує пан Мединський.
- Звісно, є проблемні автобуси, де може таке бути, що водії швидше з'їде з графіку, - зітхає він. - Тоді ми виносимо перевізникам попередження. Якщо їх три - можемо розірвати угоду. Але наголошую, претензії до водія мають бути обґрунтовані. Пасажири повинні подати свою скаргу письмово і мати двох свідків порушення - тоді факт беззаперечний. Єдине виправдання для водія, який з'їхав з маршруту завчасно, - те, що автобус був несправний, і це підтвердив механік.
На подібні проблеми в управління транспорту тернополяни скаржаться рідко, каже начальник управління.
Ми ведемо моніторинг за роботою автобусів. У вечірній час на зупинках буває по двоє пасажирів, стільки ж в салоні, - продовжує він. - До слова, навіть питання нічних маршрутів у Тернополі відпадає. Немає кого возити. Львів - місто-мільйонник, і там таке нововведення не прижилося, хоч пасажиропотік більший. То що тоді про нас говорити?
До слова, у Вінниці нічні автобуси ходять раз на півгодини, щоправда квиток коштує трохи більше — 3, 30 грн, розповідає вінничанка Ольга Бавінова, яка нині живе у Тернополі.
- І ці автобуси завжди повні, - каже вона. - Бо таксі всеодно дорожче. Я коли приїжджаю додому у Вінницю, то їду з вокзалу автобусом навіть уночі, замість підгодовувати нелегальних вокзальних таксистів.
Ігор Мединський також просить пасажирів бути толерантнішими до водіїв та поважати їхню роботу.
- Буває, просять вигнати водія, бо він чимось не вгодив, і часом справді є такі підстави, - каже пана Мединський. - Але, на жаль, у наших авто- та тролейбусному парках бракує більше 20% водіїв. А хто не помиляється? Професіонала вигнати можна, але на його місце знайти когось дуже важко. До того ж розірвати угоду з перевізником - не вихід. Адже він в середньому має 12 автобусів. І через те, що комусь не сподобався тон водія, наступного дня тисячі пасажирів не буде кому возити.
До речі, “20 хвилин” підготувала запит до міської ради з проханням надіслати графіки останніх заїздів маршруток на кожну зупинку Тернополя. Їх ми публікуватимемо, аби читачі могли проконтролювати роботу громадського транспорту і за потреби поскаржитись.

Андрій ШКУЛА, Зоряна КОСТИРЯ, Євгенія ЦЕБРІЙ

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (103)
  • Anonymous

    Поясніть будь-ласка якщо маршрутки такі вигідні, то чому власники масово продають автобуси і не хочуть займатися таким бізнесом????? Ніхто ж не рахує на скільки виросли податки, подорожчали запчастини та солярка, та інші платежі.... без яких не виїде маршрутка на рейс.... а я ще забула зазначити нашу дорогу міліцію яка приїжджає на випуск і збирає грошики!!!!!! Звичайно пасажири невдоволені, а уявіть якщо так дальше продовжуватиметься то ми будемо їздити на половині від теперішньої кількості маршруток......
  • Anonymous

    а на новий світ доїхати після 21-00-фантастика-графік такий
  • Anonymous

    Люди будьте розумними після 20-30 місто вимирає а ви хочете маршруток а заправляти автобус хто буде ви ж не знаєте як стоїть один пасажир на зупинці і подавай йому автобус просто потрібно всіх розуміти і себе і інших а то тільки я а інші як собі хочуть

    Anonymous reply Anonymous

    Коли робиться тендер. То там прописується доки повинні їздити. В часи пік вони заробляють багато. Тому ОБОВ"ЯЗКОВО мають їздити доти доки прописано. В іншому випадку можна знайти когось іншого. Але таке враження що власники великих служб таксі, мають відношення до влади. Які також заробляють в цей період.
  • Anonymous

    16 маршрут їде на дружбу навіть після 9:30 але то останній маршрут
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up