Тернопільські “кредитівки” видають “хвильовки”

Тернопільські “кредитівки” видають “хвильовки”
Спілки зменшили розмір позик, а також змінили умови видачі кредитів, аби убезпечити інтереси своїх вкладників

Кредитні спілки теж відчувають кризу, хоча фінансова ситуація в Україні не надто похитнула їхню стабільність.

Вкладники довіряють кредитним спілкам (далі – “кредитівки”, КС або спілки – прим. ред.), тому такого відтоку депозитів, які протягом останніх півроку спостерігають у банках, у “кредитівках” немає, стверджує виконавчий директор Тернопільської обласної асоціації КС (ТОАКС) Віталій Бойчук.

  • Я мала депозит в КС “Калина”. Так сталося, що перед Новим роком мені треба було забрати звідти гроші. Процедура дострокового розірвання договору зайняла ... 30 хвилин, - написала дописувачка сайту 20minut.ua під ніком Mila. - Отримала гроші і все! Тому тепер за потреби буду звертатися тільки в КС. Не вірю жодному банку.

    Відео дня

Від валюти не залежать

Криза вперше торкнулася КС, коли в жовтні-листопаді почалися «стрибки» курсу долара. Тоді члени спілок приходили і говорили, що довіряють КС, але - не державі. Причому ці питання здебільшого тривожили тих членів спілок, які мали відносно великі внески, розповів президент Національної асоціації кредитних спілок України Петро Козинець.

  • Втім, я не говорив би, що важкі часи для “кредитівок” почалися півроку тому. Ми, на відміну від банків, не працюємо з валютою, до того ж, майже немає закордонних запозичень, «довгих кредитів», цінних паперів теж, - каже він. – Тому ми взагалі вважали, що криза жодним боком нас не торкнеться.

“Плюсом” для КС стало те, що свої активи вони не зберігали на депозитах у банках. Тому тепер проблем із фінансуванням, зокрема зняттям грошей з депозитів, у них немає.

  • Лише невелику частину активів “кредитівки” зберігають на поточних рахунках у банках, де їм нараховують відсотки. Проте навіть у таких випадках КС обирають державні банки або ж великі, - пояснює Віталій Бойчук.

Тому незабаром єдиним фінансовим інститутом, спроможним кредитувати населення, будуть лише КС, переконаний радник голови Держкомісії з регулювання ринків фінпослуг України Андрій Оленчик.

Своїм” дають гроші насамперед

Тернополянка Оксана Фарина (29 р.) планувала придбати будинок “у спілці” з сім'єю подруги. Частину коштів жінка мала, решту – 50 тис. грн планувала отримати в кредит.

  • Взяти кредит у банку ми з чоловіком не мали шансів, та й умови їх видачі тепер дуже складні. Тому вирішили взяти позику в кредитній спілці, - пригадує жінка. - Проте наразі “кредитівки” позик на такі значні суми не дають. Зрештою, ціни на нерухомість нині падають, і ми вирішили ще зачекати з купівлею житла.

Звісно, на економічне становище в країні “кредитівки” вже відреагували. Зокрема вони диференціюють продукти. Так, з'явилася короткострокова позика “від зарплати до зарплати”.

  • Розуміючи, що зарплати людям нині платять невчасно, затримують інші виплати, КС запровадили короткі кредити - «хвильовки». Відповідно, людина може взяти невелику суму в кредит, а віддати її із наступної зарплати.

Втім, КС тепер набагато більше сприяє у видачі кредитів уже існуючим членам, тобто людям, які вкладали у спілку або ж позичали гроші і мають хорошу кредитну репутацію.

- Таких людей на Тернопіллі нині близько 80 тисяч, - продовжує фахівець. - Тому КС є з ким працювати.

Не більше 5 тисяч “в руки”

Спілки як видавали кредити, так і видають їх зараз. Проте, як розповідає Віталій Бойчук, вони внесли певні корективи в процедуру видачі позик.

- Зокрема зменшили розмір позики, яку видають в одні руки, а також змінили умови видачі кредитів. Усе це роблять, щоб убезпечити інтереси своїх вкладників, - пояснює він.

Так, позику людині тепер надають лише на умовах поручительства та/або ліквідної застави.

Причому поручителем, за його словами, можуть виступати не члени сімї, а співробітники та товариші, окрім того, один із них повинен працювати на державній роботі, інший – у комерційній структурі.

- Іпотечні позики КС нині практично не видають, - каже він. - Лише споживчі – на лікування, навчання тощо. Причому сума позики може бути не більшою ніж 5 тис. грн. У середньому ставки за кредитами становлять 4% на місяць, або ж 48% на рік.

Проте найбільша проблема для КС, за його словами, – пошук надійних позичальників, які будуть вчасно і в повному розмірі погашати позики.

Вкладів “прибуває”

Від початку року у КС почали більше залишати коштів на депозитах, хоча до показників середини 2008-го ще слід «рости».

  • Протягом листопада-грудня люди, активно забираючи вклади з банків, також вилучали їх зі спілок, - каже він. - Тепер ситуація налагоджується. Та сказати, що вона вже хороша - важко. Приміром, у кінці ІІ кварталу 2008-го КС – члени ТОАКС залучили близько 70 млн грн, а в кінці року ця сума зменшилася на 5 млн.

Оскільки банкам люди тепер набагато менше довіряють, тож гроші несуть у КС.

  • Не тримати ж заощадження у трилітровій банці?! - усміхається пан Бойчук. - До того ж гроші знецінюються, їх можуть вкрасти.

Варто відразу запитувати документи

Нині на Тернопільщині діють шість КС, які є членами “Програми захисту вкладів”. Це добровільна організація, де “кредитівки” страхують депозити своїх вкладників.

  • Я радив би тернополянам і жителям області не “вестися” на високі відсотки за вкладами, на низькі, до речі, теж. Краще обирати оптимальний варіант, - пояснює фахівець. - Нині середні річні ставки за депозитами у КС становлять 18-20% річних.

Варто звертати увагу і на ряд документів. Зокрема, як радить пан Бойчук, слід перевірити, чи є спілка членом ТОАКС чи членом об'єднання КС, що входять у “Програму захисту вкладів”.

- Також слід зауважити, чи КС має тернопільську “прописку”, - продовжує він. - Проблеми зазвичай виникають саме зі спілками, які зареєстровані не в нашій області.

Людям варто вимагати свідоцтво, видане Держфінпослуг України. Такий документ, як каже начальник територіального управління Держфінпослуг Микола Дембіцький, надає право залучати вклади від населення і видавати кредити за рахунок власних коштів.

- Тим, хто має намір покласти гроші у КС на депозит, - каже він, - раджу уважно читати договір. Він має чітко визначати термін дії, плату за користування вкладом тощо. Також варто поцікавитися фінансовим станом КС, на які суми вона видає кредити. Якщо середній розмір позики не перевищує 5 тис. грн - це менш ризиковано.

 

Довідка

Кредитна спілка – це об’єднання громадян, тобто самі члени спілки, які є вкладниками, здійснюють контроль за її діяльністю. Найвищий орган управління КС – загальні збори. Будь-який член КС, згідно із законом, може вимагати в керівництва спілки інформацію про її фінансовий стан та інші документи, що стосуються надання фінансових послуг.

Реєстр кредитних спілок: www.dfp.gov.ua/804.html. Законодавство про КС: www.ukrcu.kiev.ua. Інформація про КС, що входять в асоціації: www.uacu.org.ua.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Реєстр кредитних спілок: www.dfp.gov.ua/804.html. Error! The requested page does not exist! А нема реєстру :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up