Кредитні спілки Тернополя ЗЛАГОДять

Кредитні спілки Тернополя ЗЛАГОДять
Через "Християнську злагоду" перевіряють усіх, хто брав кошти у тернополян

 


Кредитні спілки (КС) у Тернополі перевірятимуть, аби захистити їхніх вкладників.
Приводом для прокуратури розпочати аналіз роботи КС у Тернополі стала кримінальна справа щодо колишнього керівника Тернопільської філії КС "Християнська злагода". Її у березні порушила прокуратура міста через зловживання службовим становищем.
Про конфлікт у цій КС "20 хвилин" писала на початку лютого. Тоді вкладникам не виплачували відсотків за вкладами і не повертали депозитів, термін яких закінчився. Така проблема торкнулася сотень громадян.
"Попали" ми..."
Тернопільським вкладникам "Християнської злагоди" досі не повернули ні вкладів, ні відсотків за ними.
— Члени спілки створили ініціативну групу, знімають інший офіс, тобто ще намагаються відновити роботу Тернопільської філії КС, - розповідає одна із вкладників тернополянка Оксана (29 р., ім'я змінене на прохання жінки - прим. ред.). - Я кілька разів заходила в той новий офіс, проте там було зачинено. Я працюю, відповідно мені складно зі своїм робочим графіком узгоджувати "походи" до КС. Зрештою, якщо чесно, я вже й не дуже вірю, що гроші повернуть. "Попали" ми, словом...
Контролюючі органи з'ясували, що керівник спілки у червні 2007 р., зловживаючи службовим становищем, як вважає прокурор Тернополя Сергій Банах, уклала договір купівлі-продажу заставного майна в однієї з позичальниць спілки та придбала у неї за 23426 грн житло, що перебувало у заставі.
- Кошти спрямували на часткове погашення кредиту, адже він був понад 300 тис. грн, - розповідає він. - Проте нині людина не може погасити кредит, адже керівник спілки квартиру придбала для себе. Причому житло вона купила за так званої мовчазної згоди позичальника, адже у людини не було виходу.
Спілці, як каже прокурор, люди переважно не повертали кредитів, відповідно і вкладники не отримували дивідендів.
Є елементи шахрайства
Справу за зловживання службовим становищем, за даними прокуратури міста, порушили і львівські правоохоронці - щодо службових осіб центральної філії спілки, що у Львові.
- Тепер ми поєднали зусилля, щоб отримати повну інформацію, яким же чином відбувалося кредитування у КС: як акумулювали кошти від громадян і як їх витрачали, - каже пан Банах. - Коли ми проаналізували рекламу, яку подавала ця спілка, то вже побачили елементи шахрайства. Так, у буклетах йшлося, що спілка страхує кредити, тобто співпрацює зі страховими компаніями.
Втім, як зауважує прокурор, досудове слідство не встановило жодних фактів страхування кредитів чи співпраці спілки зі страховиками. Більше того, "Християнська злагода", коли видавала кредити, зазвичай абсолютно не забезпечувала їх повернення або ж забезпечувала їх мінімально. До уваги брали будь-яку заставу, довідку про зарплату чи те, що у людини є певне майно.  Здебільшого це відбувалося "за домовленістю". Тобто людина брала кредит і ніхто не перевіряв, чи згодом вона зможе його повернути і, зрештою, чи правильно використає ці кошти.
- У цієї спілки, як не прикро, не в однієї виникли серйозні проблеми. Є звернення громадян і щодо інших спілок, - каже Сергій Банах. - Тому ми вирішили провести повні перевірки діяльності кредитних спілок у Тернополі, аби попередити подібні фінансові порушення.
Є скарги і на банки
Коли люди несуть гроші у КС, то зазвичай, як зауважує прокурор, не цікавляться, чи ця фірма є надійним фінансовим партнером і чи її службові особи не є такими, які хочуть за рахунок спілки поповнити свої кишені.
- Треба виваженіше підходити до співпраці з такими фінустановами, - каже він. - Тепер приходять люди і кажуть, що їм відсотки не виплачують, кредити не повертають. Звичайно, ми будемо встановлювати порушення закону та притягувати винних до відповідальності, але прикро, що ті службові особи, можливо, гроші вже витратили, навіть не можуть відповісти за своїми борговими зобов'язаннями.
Нині, як додає Сергій Банах, багато звернень не лише щодо діяльності КС, а й банківських установ. Люди скаржаться, що банки в односторонньому порядку змінюють умови кредитних договорів, встановлюють нові процентні ставки.
- Причиною такої ситуації, на мою думку, є те, що фінансовий ринок у державі - нестабільний, - пояснює пан Банах. - Відтак нечисті на руку службові особи хочуть це використати у власних інтересах або в інтересах установи, в якій працюють. Однак це не повинно робитися за рахунок вкладників.
Блок - Чесним спілкам - не страшно
КС, що працюють у рамках чинного законодавства, немає чого хвилюватися через перевірки прокуратури. Хоча нечесні "кредитівки" у такий спосіб, справді, можуть виявити, а отже, вчасно попередити шахрайство, каже виконавчий директор Тернопільської обласної асоціації кредитних спілок (ТОАКС) Віталій Бойчук (27 р.).
— Радив би тернополянам не "вестися" на високі відсотки за вкладами, на низькі, до речі, теж. Краще обирати оптимальний варіант, - продовжує пан Бойчук. - Нині середні річні ставки за депозитами у КС - 18-20% річних.
Тим, хто має намір вкласти гроші у КС, він радить уважно читати договір.  Документ повинен мати чіткий термін дії, визначати плату за користування вкладом тощо. Також варто поцікавитися фінансовим станом КС, тобто на які суми вона видає кредити. Не зайве перевірити, чи є спілка членом ТОАКС чи членом об'єднання КС, що входять у "Програму захисту вкладів". Нині на Тернопіллі беруть у ній участь шість КС. Це добровільна організація, де "кредитівки" страхують депозити вкладників. Людям варто також вимагати свідоцтво, видане Держфінпослуг. Такий документ надає право залучати вклади від населення і видавати кредити за рахунок власних коштів.
— Також слід зауважити, чи КС має тернопільську "прописку", - каже він. -Проблеми зазвичай виникають саме зі спілками, які зареєстровані не в нашій області.
Довідка
Держреєстр КС: http://reestr.dfp.gov.ua/pls/dfp/f?p=105:1001:3059513720981624 
Законодавство про КС: www.ukrcu.kiev.ua.
Інформація про КС, що входять в асоціації: www.uacu.org.ua.

Євгенія ЦЕБРІЙ, Мирослава КАРМЕЛЮК

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    де можна взяти нормально в кредит 100 тис. грн
  • Anonymous

    всі ці спілки -фінансові піраміди хто більше сплатить внесків можливо тому щось і видадуть! в готелі "Тернопіль" є такі спілочки і на залізничному вокзалі чув є,але що саме головне народ ведеться а потім каже шо їх лоханули!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    В готелі "Тернопіль є різні спілочки, попрошу всіх не стригти під один гребінець.

    Anonymous reply Anonymous

    ті про кого ви пишете ніякого відношення до кредитних спілок не мають. Вони дійсно аферисти
  • Anonymous

    Це в теорії. А практика показує інше.

    Anonymous reply Anonymous

    Я їх не захищаю, просто констатую що при фінансовій стабільності такий бізнес достатньо прибутковий для його засновників. Мене самого досі бентежить питання - чому мовчить прокуратура? Чому міліція досі не повідомила про те, де зараз гроші вкладників спілок? Чому абсолютно бездіяльне Тернопільське управління Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг? Виконати обовязок і посадити злочинців - це одне, а повернути або хоча б допомогти повернути людям їх гроші - це основне. Їм же зараз не до злочинців, адже пропали тисячі гривень з бюджету сотень сімей...
  • Anonymous

    А чим думали люди, які вкладали гроші в такі КС? Хто повинен був заробляти для них астрономічні відсотки? Це можливо тільки по схемі фінансової піраміди, яка рано чи пізно розвалиться.

    Anonymous reply Anonymous

    Не обов"язково розваляться. І діючі до сьогодні бізнес-плани таких спілок це доказують. Вагомим тут ризиком є лише економічна ситуація, при якій люди не можуть (не хочуть) віддавати набрані в спілках кредити, а спілки при цьому розраховують віддавати дивіденди (проценти) своїм вкладникам виключно з прибутку від процентів за кредитами. А нема процентів за кредитами - нема і за депозитами. Зрештою порахуйте самі: Проценти за кредитом в спілці не менше 36% річних або 3% місячних, а депозит наприклад - 24%. Отже прибуток в рік - 12%. З 1 млн. грн. - 120000 грн. в рік - тобто 10000грн. місяць. Не забуваймо, що вкладників може назбиратися на суму більшу в 3-5 разів, бо 1 млн. для спілки - мізер. Множте, рахуйте...

    Anonymous reply Anonymous

    Але не забувайте, що в спілок ще бувають прострочені кредити, заборгованість, суди. Аще зарплати, оренда іт.д. Тому прибуток не такий вже й асторномічний
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up