Партнер рубрики Події

Бабцю з дідусем просили цілуватися — для конкурсу фотографів у Тернополі

Бабцю з дідусем просили цілуватися — для конкурсу фотографів у Тернополі
Чіплялися до людей, змушуючи їх сфотографуватися, шукали вдалі кадри і втілювали свої найрізноманітніші творчі ідеї тернопільські фотографи під час фотоконкурсу “Снепшот”, який відбувся в останню суботу квітня у Тернополі. У змаганнях фотографів могли взяти участь усі охочі — як фотографи-професіонали, так і аматори. Після реєстрації, яку проводили безпосередньо на місці збору, а про нього заздалегідь було домовлено в Інтернеті, усі вони отримали три визначені теми. Саме на ці теми і потрібно було зробити світлину – по одній на кожну. Теми були весняні: “Тепло”, “Колір” і “Мрії”. На все про все в учасників було 6 годин, за цей час вони повинні були вигадати ідеї для фото на кожну тему, втілити їх, відібрати вдалі світлини, роздрукувати і прийти на місце збору, яке було в старому клубі шахістів, що в парку Шевченка. Там вже обирали та оголошували переможця.

Випадкові фото — найкращі

Участь у “Снепшоті” цього разу взяли близько 20 фотографів, які сформувалися у шість команд. Плюс до того була й команда організаторів, які також фотографували на задані теми, але їхні роботи участі у конкурсі не брали.
— Ідея зробити “Снепшот” у нашому місті виникла вже давно, десь років п’ять тому, — розповідає ініціатор фотоконкурсу та один із його організаторів Василь Стецюк (23 р.). — Сама ідея передерта з київського “Снепшоту”. У Львові також подібний фотоконкурс проводиться, і ось нарешті він відбувся і в нас.
Мета конкурсу — звести докупи фотографів, організувати якийсь спільний активний відпочинок, кажуть організатори. У “Снепшоті”, мовляв, важливий не так результат, як сам процес роботи — фотографування.
Кожна команда-учасник конкурсу підійшла до нього по-своєму. Хтось заздалегідь вигадував ідеї для фото і потім їх втілював, а хтось робив випадкові фото, з яких потім обирав найкращі світлини.
— Ідеї з’являються самі собою, йдеш вулицею, бачиш різних людей. Воно якось само приходить, що потрібно фотографувати, тобто ми, наприклад, наперед нічого не продумували, — говорить учасник конкурсу Тарас Ганкевич (19 р.).
Дехто завдяки участі у “Снепшоті” відкрив у собі нові можливості.
— Завдяки цьому конкурсу я дізнався, що, виявляється, сам можу підійти до незнайомої людини на вулиці і змусити її позувати для фото, — каже учасник фотоконкурсу Дмитро Калита (19 р.). – Наприклад, для фото на тему “Тепло” у нашої команди “Не названі” з’явилася ідея сфотографувати дідуся та бабусю, які гуляли в гідропарку і яких ми випадково зустріли.

Відео дня
>

Поцілуватися не захотіли

Літня пара спочатку відмовлялася позувати, каже фотограф. Довелося послухати історії про відомих публіцистів, поетів, філософів, бо бабуся виявилася вчителем-філологом, про глобальні проблеми людства. Однак потім літні люди таки погодилися стати ненадовго “моделями” і дуже гарно позували.
Спочатку команда “Не названі” просили дідуся та його дружину поцілуватися для знимки, але ті відповіли, що, мовляв, фотографія фотографією, але треба мати міру. Тим не менш, світлина й так вийшла дуже гарна і дійсно “тепла”.
Дехто з фотографів використовував для знимок моделей із певним досвідом.
— Вийшло так, що я, гуляючи, зустрів свою сестричку, вона в мене дуже любить фотографуватися, — розповідає ще один учасник “Снепшоту” Мирон Стандрет (22 р.) — Ми з нею пішли в парк і я у ході прогулянки її фотографував. Мені навіть не довелося самому нічого вигадувати, вона сама все продумала.

Один з учасників фотоконкурсу потрапив на нього, як виявилося, зовсім випадково. Тільки зранку він приїхав із Києва у Тернопіль, а за кілька годин вже був на “Снепшоті”.
— Я подзвонив Стецюку, оскільки ми з ним вже давно знайомі, сказати, що я приїхав до Тернополя, і запропонувати десь прогулятися, а він, виявляється, організовує фотоконкурс, — розповідає Сергій Возьняківський (27 р.). – Оскільки я теж не байдужий до фотографії і мав при собі камеру, то вирішив теж стати учасником “Снепшоту”.
Організатори конкурсу зробили дуже гарну справу для молоді, вони змусили її рухатися і щось творити в цьому світі, вважає Сергій Возьняківський.
— Теми, які вигадали організатори фотоконкурсу, дозволили створити широкий діапазон робіт, — каже Сергій. — Тому всі роботи, які виконали учасники, одночасно можна віднести до різних тем. Усе залежить від того, в кого яке бачення і як кожна окремо взята людина дивиться на фото.

Наймолодшому учаснику — 13

Наймолодшими учасниками “Снепшоту” були тринадцятирічний Роман Хавщ і сімнадцятирічний Андрій Безушко із команди “Обрій”.
— Ми з самого початку вирішили пройтися над Ставом і фотографувати якісь цікаві пейзажі. Ідеї ніякої наперед ми не мали, тому кадрів вийшло відносно багато, — розповідає Андрій Безушко. – Зате маємо багато гарних фотографій для самих себе, а для конкурсу відібрали три, які найбільше підійшли за темою і найкраще вдалися.
У команди “Обрій” організатори відзначили дуже цікаве фото на тему “Мрія”. На передньому плані світлини зображена іграшкова машинка, а позаду неї справжнє гарне авто.
— Задум із машинкою виник випадково. Ми, коли гуляли біля Ставу, знайшли іграшкову машинку, тоді і вирішили, що можна зробити з нею якесь цікаве фото, — продовжує Андрій. — Потім уже знайшли припарковане велике гарне авто і зробили фото, яке показує, як наші мрії можуть рости від меншого, тобто іграшкової машинки, до більшого.

Переможців обирали разом
Переможців обирали всі учасники фотоконкурсу. Кожен відібрав три команди, які йому сподобалися найбільше. А вже тоді, шляхом підрахунку голосів, визначили трьох переможців. Перше місце завоювала команда “Не названі” в складі якої було три фотографи: Павло Шеляк, Дмитро Калита і Тарас Ганкевич. Автору статті, крім вищезгаданої знимки з дідусем і бабусею на тему “Тепло”, також дуже сподобалося фото на тему “Колір” із чорношкірою дівчиною.
— Дівчина позувати для фото на тему “Колір” погодилася не одразу, — посміхається Тарас Ганкевич. — Взагалі нам спочатку довелося згадувати, хто що знає англійською, і ламаною мовою просити її сфотографуватися. Вона довго не хотіла позувати, але врешті-решт погодилася стати моделлю.


Друге місце поділили між собою дві команди – “Сімейка” (Іра і Сергій Кучери) і “Спалах” в особі одного учасника Сергія Возьняківського.
— Усі ідеї, які ми продумали наперед, не вдалися, — розповідає про процес роботи в своїй команді Сергій Кучер. — Тож знимки робили раптові, ідеї приходили у ході зйомки.
Довго думали, що робити з темою “Колір”, розповідає Сергій. Вирішили зробити якесь фото з квітами.
— Знайшли клумбу з тюльпанами, — продовжує фотограф. — На сусідній поляні вирвали ромашку, вона нам із задоволенням “позувала”. Так і вийшло фото.
Для фотографії на тему “Тепло” команда купила свічечку. Її запалили і в темному кутку фотографували в руках. Щоб вибрати найкращий, зробили 50 дублів.
Третє місце в конкурсі посіла команда “СС Галичани”, до складу якої входили Віталій Грех та Ярослав Гнатик.


До речі, фотографи, які цього разу не мали змоги взяти участь у “Снепшоті”, але зацікавились ним, матимуть змогу зробити це у подальших конкурсах. Адже, за словами організаторів, це була лише перша і далеко не остання спроба.
Зі звітом проведеного “Снепшоту” можна ознайомитися на сайті foto.te.ua

Інеса ГОЛОЯД, [email protected], 8 (093) 723-14-97

 Фото команди переможця “Снепшоту” “Не названі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Вітаю всіх переможців, особливо Діму Калиту. Це справді класний конкурс! Так тримати!
  • Anonymous

    класна фотка негретьотки :)+++

    Anonymous reply Anonymous

    Dav by ja tij chornij po trusah. Sympatychni chorni pochaly hodyty po Ternopoli :)

    Anonymous reply Anonymous

    "... бо бабуся виявилася вчителем-філологом, про глобальні проблеми людства." Колишня вчитель укр. мови і літератури 12 школи. Педагог з великої літери.
  • Anonymous

    конкурс дійсно був дуже цікавий, і фотки у всіх учасників були кльові!
  • Anonymous

    супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:02 У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory play_circle_filled photo_camera 10:37 21—24 травня на Східному і Дружбі будуть тимчасові перебої з водопостачанням play_circle_filled 10:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 09:30 Графік відключення електрики на Тернопільщині на 20 травня Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 09:01 Хто, де та кому може видавати повістку за новим законом, який вступив у дію з 18 травня 08:00 Зупинилось серце воїна з Чорткова Михайла Пакуляка 21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up