Рідновіри з усієї України зібралися на Тернопільщині, щоб вшанувати Перуна

Рідновіри з усієї України зібралися на Тернопільщині, щоб вшанувати Перуна
Вшановували Перуна, отримували благословення і посвяту від духовних провідників Рідної Православної Віри, проводили чоловічі обрядові поєдинки та вояцькі змаги православні рідновіри на честь Дня Перуна.

Традиційно День Перуна провели 20 липня, цього разу — в селі Саджівка Гусятинського району. Стати учасниками святкувань мали можливість не лише православні рідновіри. Долучалися й рідновіри з інших громад України, Росії, Білорусі, Польщі й усієї Слав’янщини, а також просто прихильники Рідної Віри, патріоти, члени націонал-патріотичних партій і громадських організацій, розповідає керманич табору Характерного козацтва Андрій Попик, серед своїх — Святозар Подільський (28 р.).
— Узагалі стати учасниками святкування мали можливість усі зацікавлені. Для цього просто потрібно було прибути 19 чи 20 липня до місця проведення Дня Перуна і відмітитись у керманича табору, тобто — у мене, — говорить Святозар Подільський. – Звісно, за умови дотримання правил перебування у наметовому містечку, в якому жили всі учасники та гості дійства.


Щодо правил, то у наметовому містечку та його околицях категорично заборонене тютюнокуріння, вживання та зберігання алкогольних, слабоалкогольних, наркотичних і психотропних речовин, а також з’ясовування будь-яких особистих, міжорганізаційних або міжнаціональних стосунків.
— Розпочалося святкування об 11.00 із встановлення дубового кумира Перуна та обряду його славлення, — розповідає пан Святозар. – А далі протягом дня тривали вояцькі змаги на силу, спритність, метання ножів, страйкбольні змаги тощо. Увечері все продовжилось обрядовими двобоями козаків і посвятою обрядової зброї.


Основний день святкувань триває аж до пізньої ночі. А взагалі День Перуна розтягується на три дні: у перший вшановують самого бога-громівника, у другий відбувається сходження до стародавніх святилищ, а у третій відзначають свято Перуниці, говорить Світозар Подільський.
— У ході свята можна було також пройти обряд очищення та ім’янаречення за обрядом Рідної Православної Віри. Проте на це необхідне попереднє зголошення, — каже пан Святозар. – Також охочі отримали благословення та посвяту від духовних провідників Рідної Православної Віри.

Відео дня
>
День Перуна, розповідає Святозар Подільський, споконвіку святкували саме 20 липня, бо в цей час Сонце-Дажбог вступає у його сузір’я (сузір’я Лева, за західним гороскопом). Зорі розташовані так, що спонукають усе живе до вогненної дії, до буяння, природа в цей час вступає в найактивнішу стадію дозрівання.
— У старовину в цей час предки вирушали у далекі й близькі походи, бо сам Перун сприяв їхнім перемогам, — продовжує пан Святозар. — Також у дні Перунових свят припадали чоловічі воїнські посвяти, наречення юнаків мужами і зарахування їх до дружини.

Інеса ГОЛОЯД,
[email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Anonymous

    Вчора попи і члени тернопільського "Тризубу" (загалом 50 чоловік) зруйнували капище... спиляли та спалили кумира, а також побили та обікрали рідновірів, що прийшли захистити святиню. Ганьба! Де ж були ті "герої", коли там стояв табір ХК? Треба було прийти тоді і з"ясувати хто правий, а хто ні...

    Anonymous reply Anonymous

    Насправді, Боги усе бачать! Доля Матінка, Перун Батько усе під контролем тримають! Матінка Карна не спить не дрімає, а кожного кривдника на увазі тримає! "Священник", котрий був інііатором і лідером цієї "акції" вже помер - така от собі "випадковість", просто серцевий напад, ну з ким не буває... А у "священника", котрий зпилював образ Батька Перуна руки гниють. Бо Всевишній він таки єдиний і тому відкидаючи його у будь-якому ликові, людина кривду чинить, а руйнуючи чиїсь святі образи, людина накликає на весь свій рід "висохнення" (себто в першу чергу сам позбувається чоловічої сили) і руки висихають...

    Anonymous reply Anonymous

    і такі "випадковості" будуть і надалі переслідувати новітніх "лицарів без честі і сорому за Віру Христову"...

    Anonymous reply Anonymous

    А просто ті храбрєци, тернопільська гопота, сиділа по своїм норам!

    Anonymous reply Anonymous

    А чого ви хотіли? Хіба не знали що вони лише назвою християни? Можливо, якесь посилання маєте?
  • Anonymous

    Мене завши смішить коли хрестаті називають себе "православними" не знаючи шо тому слову тисячі років і що його візантійсько-жидівські пройдиствіти вкрали у наших предків і що значить воно "славити Праву" (вишній світ Богів) бо живимо ми у Яві (світі явному) та погодом усі відійдемо у Наву, (світ неживих)... ксіани, вчіть матчастину, те що вас рабами ваші душпастирі-пастухи називають та на коліна ставлять ще не значить шо ви нездатні головами думати.

    Anonymous reply Anonymous

    "Хрестаті", он як? Нічого, прийде Ісус вдруге тоді згадаєш свої слова. Подивимося що тоді тобі твій рОД скаже ;). Гаряченька тебе "нава" чекає, як не покаєшся! Матв.25:41 Тоді скаже й тим, хто ліворуч: Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний огонь, що дияволові та його посланцям приготований. Тримаймось, брати віри Христової щоб сталося нам: Об.21:4 і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося!

    Anonymous reply Anonymous

    Як нормальна та при глузді людина може самовільно називати себе рабом, плазувати на колінах та молитись мервяку розіпненому??))))) Мої Боги це Сонце, Вітер, Земля, Вода... це життя у всх його проявах, а не тлін та прах! Більшої людоненависницької релігії як християнство мабуть не має! Ваші апологети та душпастирі купаються у крові невинно вбитих та закатованих в і"мя вашої віри! Якби ви мали хоч крихту городості та совісті ви б тут шановний не базікали, а тихенько разом з іншими ксіанами замолювали гріхи своїх предків та просили вибачення!

    Anonymous reply Anonymous

    Рабами ГРІХА люди стали через гріхопадіння, навіть ти, що вважаєш себе вільним єси рабом, і ти доречі не перший це питаєш: Вiд Iвана 8:31 Тож промовив Ісус до юдеїв, що в Нього ввірували: Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете, 32 і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить! 33 Вони відказали Йому: Авраамів ми рід, і нічиїми невільниками не були ми ніколи. То як же Ти кажеш: Ви станете вільні? 34 Відповів їм Ісус: Поправді, поправді кажу вам, що кожен, хто чинить гріх, той раб гріха. Проте саме через жертву Христа ми є виправданими і звільненими: Iван.15:15 Я вже більше не буду рабами вас звати, бо не відає раб, що пан його чинить. А вас назвав друзями Я, бо Я вам об'явив усе те, що почув від Мого Отця. І я у відповідь спитаю теж яка нормальна та при глузді людина може свідомо віддаватися у тенета сліпих та безсилих Ідолів, присв"ячених сатані, відкидаючи єдиного праведного та живого Бога ? Він проголосив свою перемогу над цими божками вже тисячу років як і що вони змогли вдіяти? Нічого! Пропливли по дніпру як має бути! Де був Род коли волхвам була потрібна його поміч? І з ним уся перуняста братія де були? Їх нечистива віра розвіялася мов дим, на славу Отця і Сина і Святого Духа! А тепер несять сторіч потому купка невігласів яувляє себе волхвами і заявляє що вони є продовжувачами сатанинського культу рода! Це при тому що геть усі матеріали ваші втрачено за 1000 років, ну але нічого все можна висмоктати з пальця ;) Сміх та й годі! Якщо ви усі не шарлатани що дурять людей задля власного збагачення (що дуууже навряд) то й тоді Ісусу вже не вперше буде валити ваших бовванів, бо його є Царство і сила і слава навіки. Амінь!

    Anonymous reply Anonymous

    2Арсен Які гріхи, яке падіння, шановний, схаменись та втям хоч трохи глузду. Ти власноруч ліпиш із себе моральну потвору та радієш цьому. Воістину, хохол найдурніше створіння у всесвіті!))))))) Надягнули ярмо на шию, дали копняка канчуком під сідниці, а він і тішиться ! Якби тих трохи знався на власні історії та краєзнавстві то тямив би що у наших предків ніколи не було і гадки щось врасти, когось вбити не на війні чи стрибнути у гречку з чужою жінкою. Наші предки які йшли сіяти у поле залишали на столі хліб аби випадковий перехожий міг зайти до хати та попоїсти...замків на дверях взагалі не було!!! Наші прапрабабусі і дідусі те ше пам"ятають.... Аж тут з"являються жидо-християни та насаджують свій "стиль" життя усіди де тільки можуть, вбивають, гвалтують, крадуть усе що криво лежить та агнецьки зводять очі до неба плзуючи та вимолюючи за свої вчинки вибачення та ще й індульгенціями те все діло підкріплюючи))).... Телепні одним словом, простіть Боги. А далі усе просто, ваші ж апологети вчинять простий, але дієвий психологічний хід, - сіють у людських розумах чіткі внутрішні протиріччя та конфліктність, т.з. боротьбу зла і доюбра, грішників та преведників та іншу лабуду, одночасно ставлячи себе контрагентом що пропонує від цього всього захист та порятунок. Любі мої ксіани, - ви прост яко п"ять копійок і мені вас просто шкода. Примітив глузді та збочення свідомості, ось основа вашої віри. Арсене, якби ти тямився глуздом то знав би що світ існує по принципу спіралі та він завши повернтається на круги свої і всьому тому що відбувається є вселенська мудрість і для того аби зрозуміти що є худо та зело слав"янам і дано пройти урок очищення через юдейське ксіанство. Наажль ти і далі будеш вишукувати сатну у власних випорожненнях та молитись мертвяку на хресті, однак хочеш ти цього чи ні віра твоїх предків дана тобі на генному рівні і від цього ти нікуди не дінишся.

    Anonymous reply Anonymous

    Просто ігноруючи всі твої кволі закиди про нібито погані моральні якості християнських проповідників (хаха) я знову запитую: Де був Род коли волхвам була потрібна його поміч? І з ним уся перуняста братія де були? Чому вони НІЧОГО не змогли зробити коли пливни по Дніпру?

    Anonymous reply Anonymous

    Чому ж форма паски, купола церков, мають подібність з Родом?

    Anonymous reply Anonymous

    Ні форма паски ні купола церков не є Божою заповіддю. Вони нічого не варті в християнській церкві. Куполи бувають рідні, доречі, наприклад древні церкви мали інший вигляд ніж сучасні, у католиків вони взагалі різноманітні. А форма паски взагалі не є чимось важливим не те що основоположним

    Anonymous reply Anonymous

    Чому ж паска в формі чоловічого члена? В ізраїльтян це були простенькі калачі.

    Anonymous reply Anonymous

    Хаха!! Треба бути хворим на всю голову щоб таке верзти :)) Ще раз повторюю, навіть якщо паска буде у формі черепашки нінзя це не має жодного значення, бо мучний виріб з родзинками чи без не є заповіддю Бога Живого, а те що люди гуртуються довкола жертви Христа через котру вони викуплені в пабства гріха і довгола його славного Воскресіння, його славною перемогою над гріхом, родом, перуном і смертю. Розцінюйте це так - була якась форма, котра (можливо) була кимось колись асоційована з перуном чи з родом чи ще з якою сволотою, і дивлячить на неї котрийсь з язичників казав "Перун-пум-бум" чи ще щось побібне. А тепер ця форма більше не є власністю перуна, тепер дивлячись на паску на столі християни гукають "Христос воскрес!", а про ніякого Рода і не думають. Таким чином усе що раніше служило язичницьким божкам тепер служить Святій Трійці, в чому проявилась її остаточна перемога. А оця ваша балаканина "оце колись був символ рода"! Це все одно якби якийсь скінхед стояв перед білим домом у рівному і кричав" чого ви тут повсідалися! тут був "офіс" Рехскомісаріату Україна!!!". Ну був. Та загув! От так само і тут.

    Anonymous reply Anonymous

    Ибо Христос, наш Агнец пасхальный...1-е (Коринфянам 5:7) Пасха была прототипом на жертву Иисуса. Христос принёс Себя в жертву только однажды... (к Евреям 9:28)

    Anonymous reply Anonymous

    Все правильно, все вірно! Християни не приносять Христа в жертву щоразу на Пасху, вони згадують ТУ його жертву і славлять Його.

    Anonymous reply Anonymous

    Пасха, це насамперед ягня. А не калач сміхотворної форми.

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо під Ягням ви маєте на увазі Ісуса (агнець) то істинно так.

    Anonymous reply Anonymous

    Вихід 12:5 Ягня у вас нехай буде без вади, самець, однорічне. Візьміть його з овечок та з кіз. 21 ...заколіть пасху. 22 І візьміть в'язку ісопу й умочіть у кров, що в посудині, і доторкніться горішнього одвірка й двох одвірків бічних кров'ю, що в посудині. Ягнята були прототипом Ісуса Євреїв 9:13 Бо коли кров козлів та телят та попіл із ялівок, як покропить нечистих, освячує їх на очищення тіла, 14 скільки ж більш кров Христа, що Себе непорочного Богу приніс Святим Духом, очистить наше сумління від мертвих учинків, щоб служити нам Богові Живому!

    Anonymous reply Anonymous

    Амінь!

    Anonymous reply Anonymous

    Гордомисл, а що ще залишилося в спадщину від рідновірів? Ну, там свята, обряди...

    Anonymous reply Anonymous

    2Leo Рідновіри це сучасна назва. Наші предки свою віру взагалі ніяк не називали, вірніше називали просто віра, або дідівська віра, або просто дідівський покон. Усе що збереглось досьогодні це асимільовані християнством давні свята як то Зелена неділя, Великодень, Купала, Вербна неділя та інші. Щира слав"янська душа не сприймала візантійського аскетизму і замкнутості та привнесла у християнство варварську жагу до радощів, життя, тягу до веселощів...усі свята наших предків - це прославляння життя у всіх його проявах зі співами, танцями, іграми. Також це традиці наших прабабусь та дідусів, фолькльор, наша мова, географічні назви, казки... з матеріальним спадком сутужніше на кістках усіх наших капищ сьогодні стоять церкви, письмові джерела знищено... та нащастя народну пам"ять юдо-християнам знищити не вдалось, мимоволі вони самі собі підлали їжака під дупу всотавши наші дрєвні звичаї та імплементувавши їх у т.з. християнське православ"я.

    Anonymous reply Anonymous

    Дякую, Гордомисл. Якщо є ще якась ссилка, буду вдячний. Читав колись "Дохристиянські вірування українського народу" (Митрополит Ілларіон). То зі слів Огієнка, склалося враження, що наші предки, після християнізації, не покращилися як нація. Хоча мало би бути інакше (ІМХО).

    Anonymous reply Anonymous

    Є така хиба, вважати що віруюча людина є ангелом - безгрішна і свята. Насправді віруюча людина є одночасно грішною і святою, грішною за своєю природою але освячувана Духом Святим. Апостол Павло писав: 22 Бо маю задоволення в Законі Божому за внутрішнім чоловіком, 23 та бачу інший закон у членах своїх, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх. 24 Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти? 25 Дякую Богові через Ісуса Христа, Господа нашого. Тому то я сам служу розумом Законові Божому, але тілом закону гріховному... Остаточне звільнення від гріха християнина відбувається по закінченню його життєвого шляху. Але будуть і такі хто звільниться не відчувши смерті, це ті хто у вірі дочекається другого приходу Господа нашого Ісуса Христа. Саме тоді і відбудеться шукане вами покращення.

    Anonymous reply Anonymous

    2Leo Я б вам радив знайти дитячу книжку "Персонажи славянской мифологии" з неї почалось моє відродження. Саме цікаве що у кожному слав"янинові на генетичному рівні закладена пам"ять про нашу дідівьку віру, варто лише її розбудити від сну.

    Anonymous reply Anonymous

    Погоджуюсь. Читаю Біблію. І помітив, що багато з того що видається за христинське, навіть не згадане в Біблії. Зауважив, що в обрядах не використовують картоплю. Не розумів чому. Другий хліб як-не-як. Очевидно, обряди міцно вформувалися до відкриття Америки, і відповідно новий овоч не набув уваги як "рідні".

    Anonymous reply Anonymous

    Саме те що є в Біблії і є християнське. І дуже важливо вважати на те КИМ видається за християнське. Не навчають священники на купала через вогонь скакати і вінки на воду пускати. А до чого тут картопля взагалі!? Ісус встановив євхаристію хлібом, котрий є тіло його і вином котре є кров його (після належного благословіння). А картопля тут ні до чого

    Anonymous reply Anonymous

    А нічого не залишилося, гроші вони заробляють просто, душі купують за байки, невідаючи що творять зло чорне: 1-е Тимофiю 4 ...7 Цурайся нечистих та бабських байок, а вправляйся в благочесті.

    Anonymous reply Anonymous

    кожен судить по мірі своєї зіпсутості

    Anonymous reply Anonymous

    Церковні свята тоді звідки? Хіба святкували їх ранні християни?

    Anonymous reply Anonymous

    Звичайно! І Різдво і Пасху і Вознесіння і П"ятидесятницю. А що по твоєму ці свята тільки у православ"я є ? Католики теж їх святкують але до рОДА відношення не мають жодного. Те ж саме і дохалкедонські церкви

    Anonymous reply Anonymous

    Ніхто не святкував день народження Ісуса.Та і слова такого не має в Біблії. Пасха - єврейське свято. Його не святкували християни.

    Anonymous reply Anonymous

    Голослівне тревдження. Докази в студію.

    Anonymous reply Anonymous

    Не має такого в Біблії. Які ще можуть бути докази?

    Anonymous reply Anonymous

    Трактати з історії ранньої церкви де це засуджується звичайно :). Постанови соборів, котрі анафемствують тих хто святкують різдво так як анафемствують аніан, несторіан та інших єретиків. Немає такого? Ай-яй яй, ну навіщо ж тоді розказувати що того не має бути якщо навіть логічного пояснення чому цього не має бути не існує! А пояснень навіщо це потрібно вистачає

    Anonymous reply Anonymous

    Трактати, постанови... не є натхнені святим духом. Ці свята християнізували, заради язичників.
  • Anonymous

    Цікаво, а ці рідновіри дійсно вірять у цю лабуду, чи просто піаряться? Назвалися ж як, "православними"! Це все одно що дарувати цеглину під виглядом хлібини. Тьху одним словом на їх фальшивих кумирів
  • Anonymous

    А хто автор? Анонімки навіть у СРСР не розглядали з 60-х років

    Anonymous reply Anonymous

    Внизу написано:) навіть адреса моя є, свої зауваження і пропозиції можете сміливо туди присилати)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up