Шлях у бізнес тернопільські жінки шукали через гру (ВІДЕО)

Шлях у бізнес тернопільські жінки шукали через гру (ВІДЕО)
"Я тепер чітко знаю, яку роль можу грати як бізнес-партнер, а також з якими якостями мені потрібні підлеглі", - каже учасниця тренінгу "Розпочни та вдосконалюй свій бізнес”. Більшість її подруг теж відкрили у собі риси справжніх бізнес-леді.

- Скільки цього разу купите виробів? – Шість. А за якою ціною? – По 90. - У кредит братимете? Ні? А чому? – Не маємо для цього резервів...– таким нескінченним діалогом про бізнесові справи нас зустріла аудиторія, де навколо столу сиділи лише жінки.
Два тижні в Будинку праці Тернополя відбувалися заняття за участю представниць прекрасної статі, які мають намір відкрити власну справу чи замислилися над її започаткуванням. За цей час своєрідний випускний іспит з основ підприємництва склали дві групи, тобто близько 40 жінок різного віку, різної освіти та багажу попередніх знань.
Нагадаємо, тренінгову програму "Розпочни та вдосконалюй свій бізнес” запровадив "Ресурсний центр ГУРТ" (м. Київ) у рамках спільного проекту Євросоюзу та Міжнародного бюро праці "Рівність жінок і чоловіків у світі праці”.
Жінки зароблять на чверть менше
Бізнес-гра, котру організував і якою керував тренер "Ресурсного центру ГУРТ" Василь Полуйко, настільки захопила більшість учасниць тренінгу, що вони попросили нас зачекати до умовної неділі – "вихідного дня", бо не хотіли втрачати набраного ритму. Групу тренер поділив на кілька менших. Кожна з них мала своє завдання – хтось працював на виробництві, хтось був постачальником, хтось думав про збут і встигав примножувати зароблене, граючи на біржі... Серед жінок визначилися лідери та підлеглі.
- Олено, робіть трохи глибші надрізи на шаблонах, бо інакше наші "шапочки" розгорнуться, буде брак і ми не отримаємо тих грошей, на які розраховуємо, - лунало з одного краю столу. – Усе, завершуйте – день виробництва закінчився. День планування, - оголошував тренер, стоячи біля стіни із розвішаними плакатами з написами "Банк", "Графік роботи" та іншим. Він уважно стежив за тим, як жінки давали собі раду у грі, на кшталт "Монополії". Чітко контролював час, відведений на ті чи інші операції, навіть підганяв: "То хтось підходить до мене по гроші? Чи вам не треба?"
У світі фахівці помічають кілька диспропорцій в економічному плані: у розвитку країн, у розвитку регіонів у межах однієї держави, а також у статистиці представлення жінок і чоловіків у тій чи іншій сфері діяльності. Відповідно, за словами пана Полуйка, представники різних статей не мають і однакових можливостей для заробітку.
- Середня зарплата жінок у 2008 р. менша за такий же заробіток чоловіків на 25%, - каже він. – Задля вирівнювання показників регіонів, а також рівня доходів між жінками і чоловіками, і замислили таку програму – орієнтовану винятково на жінок.
Вони здатні скористатися кризою
Нюансів додає і криза. За статистикою, котру озвучив тренер, саме у час економічних негараздів жінки частіше втрачають роботу, аніж чоловіки. Втім, у такі періоди спрацьовує й інший фактор – суто психологічно жінки швидше реагують на кризу і здатні скористатися шансом, який вона надає.
- У роботі з аудиторією ми використовуємо інтерактивні форми та методи навчання, міні-уроки, практичні заняття, – розповів тренер Василь Полуйко. - Рольові ігри, мозкові штурми. Ділові вправи допомагають учасницям відчути себе підприємцями, не лише самостійно генерувати різні бізнес-ідеї, а й вибирати найбільш реальну з них, прораховувати ефективність бізнесу, а також виявляти "підводні камені" підприємництва.
Учасниці тренінгу дізналися на заняттях про всі основні кроки, які потрібно здійснити, аби започаткувати свою справу. Впродовж чотирьох днів їх навчали писати бізнес-план і показували, як діяти в типових ситуаціях, пов'язаних із веденням бізнесу. Причому щодня тренер ускладнював умови, в котрих доводилося "працювати" новоспеченим бізнес-леді. Звісно, як наголошує пан Полуйко, знання про певні юридичні та інші нюанси на шляху до становлення власної справи їм таки доведеться здобувати особисто.
- Метод навчання у грі вибрали невипадково. Під час лекції людина максимально запам'ятовує 30% того, що їй викладають, - додає тренер. – Через гру запам'ятовується майже 90% знань. Маю надію, що третина жінок, які пройшли цей тренінг, реалізують себе у бізнесі. Втім, "плюсом" програми є те, що хтось із учасниць тренінгу, перевіривши тут свої здібності, вчасно відмовився від здійснення замисленого. Отже, ця людина тепер не зробить помилки у житті, а шукатиме інші сфери, в яких зможе реалізуватися. 
Дізналися секрети успіху
Власне, такий тренінг став можливим, завдяки сприянню Тернопільського обласного та міськрайонного центрів зайнятості. Їхні працівники підбирали жінок-учасниць. Центр зайнятості надавав не лише приміщення для занять, а й потрібні технічні засоби.
- Всі теоретичні знання з бізнесу, за якими сюди йшла, я отримала, - каже Оксана Черній (38 р.). – Тепер знаю той механізм, за допомогою якого розглядають та оцінюють бізнес-ідеї, дізналася ще чимало секретів, котрі сприяють успіху.
Жінка зізналася, що має чималий досвід роботи у торгівлі, проте раніше навіть не уявляла багатьох нюансів такої діяльності, а відповідно, не враховувала їх.
- У такій динамічній грі, де треба весь час мобілізувати себе на вирішення все складніших завдань, я побачила свої слабкі та сильні сторони, - додає Наталія Кононович (39 р.), яка 20 років пропрацювала у медичній галузі, а тепер з подругою хоче створити спільний бізнес. – Тепер я знаю, яку роль можу грати як бізнес-партнер, а також які мені потрібні підлеглі. Кожен має свій ресурс, але його можна доповнити здібностями іншого.
Звісно, жінки сприймали тренінг по-різному, однак байдужим він не залишив нікого. Всі учасниці стверджували, що він спонукав їх до дій, додавав енергії, а відповідно, й віри у свої сили та можливості. Так, не всі жінки знайдуть себе в бізнесі, але отримані знання та навики, як вони стверджували, марно не пропадуть. Адже їх можна застосувати й у повсякденному житті, наприклад, при плануванні сімейного бюджету.
До речі, учасниці тренінгу на початку занять запропонували ідеї для власного бізнесу. Серед них: пошиття дитячих товарів, перевезення пасажирів, облаштування кав'ярні, магазину спідньої білизни, майстерні комп'ютерної діагностики авто, заснування психолого-консультативного центру та інше. Василь Полуйко сподівається, що принаймні третина із цих проектів реалізується.

Коментар
Тетяна БІЛІНСЬКА, нач. відділу організації профорієнтації Тернопільського обласного центру зайнятості:
- Жінкам насправді дуже важко у бізнесі. Їм доводиться конкурувати з чоловіками, які вже напрацювали власний механізм солідарності та схильні "витягувати" один одного, а жінок досі бачать тільки на кухні та із дітьми. Тож виживають нині у бізнесі – сильніші із найсильніших. Але якщо жінка має мету, любить свою роботу, то успіху вона досягає.
Заняття у подібних групах, де тренер провокує на вчинки, створює стресові ситуації, стимулюють до активізації, пошуку ідей і шляхів до розвитку. Врешті приходить розуміння того, що у житті не все так просто. Не став на рейки і поїхав. Треба бути висококваліфікованим машиністом, аби стрілки обминати, в графік вписуватися...  
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up