П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом

П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом

48-річну потерпілу після ДТП госпіталізували до лікарні, а водія, який покинув машину і втік, розшукали — він ховався у дворах у центрі. Після освідчення в крові водія виявили 2,48 проміле алкоголю.

Вирок водію, який напередодні Нового року збив людину на «Східному» і утік з місця ДТП, проголосили у міськрайсуді. Чоловік відбувся… штрафом.

 

Водій і потерпіла — майже однолітки

31 грудня 2023 року, як вже писали «20 хвилин», про збиту людину на вулиці Лесі Українки повідомили очевидці. На місце пригоди виїжджала слідчо-оперативна група. У ході перевірки з’ясувалося, що потерпіла — тернополянка 1975 року народження, переходила дорогу за межами пішохідного переходу, коли потрапила під колеса автомобіля Crerry Tiggo.

Відео дня

— Після аварії водій не зупинився, а втік, — повідомили тоді у поліції. — Проте за деякий час працівники управління патрульної поліції встановили і особу водія-втікача, і його місцеперебування. Чоловіка затримали, відповідно до статті 208 КПК. Потерпілу з травмами госпіталізували до медзакладу.

Як писали «20 хвилин», з посиланням на поліцію Тернопільщини, постраждалій швидку викликали перехожі. 

— 50-річний водій ховався у дворах будинку в центрі міста, — йдеться в повідомленні. — Після освідчення в крові водія виявили 2,48 проміле алкоголю.

Тернополянину оголосили підозру згідно із частиною 1 статті 286-1 ККУ. Суд обрав йому запобіжний захід — домашній арешт.

29 квітня 2024 року Тернопільський міськрайсуд проголосив вирок водію. його судили як за ДТП з потерпілими, скоєне у стані сп’яніння, так і за залишення людини в небезпеці.

Як дізнались «20 хвилин», водія звуть Юрієм П., він тернополянин, і, за офіційною інформацією, має сім’ю, проте ніде не працює. Тамара Ц., яку він збив, за свідченнями експертів, внаслідок наїзду отримала серйозні травми голови і тазу, а також чимало гематом і саден, які супроводжується тривалим (більше 21 день) розладом здоров`я і за цією ознакою належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

— Захисником в судове засідання подано угоду про примирення, укладену 29 квітня 2024 у м. Тернополі між потерпілою та обвинуваченим, відповідно до якої вони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій останнього за ч. 1 ст. 135, 1 ст. 286 КК України за встановлених у висунутому обвинуваченні обставин, — дізнаємось із матеріалів справи у Судовому реєстрі. — Обвинувачений визнав свою винуватість у зазначеному діянні, щиро розкаявся у вчиненому, добровільно відшкодував завдану шкоду та усунув заподіяну шкоду.

 

34 тисячі штрафу

Обвинувачений та потерпіла під час судового засідання підтримали угоду про примирення та просили її затвердити. Прокурор, захисник та представник потерпілої вважали, що є усі підстави для затвердження судом угоди про примирення.

І суд затвердив угоду про примирення. А також визнав винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 135, ч. 1 ст. 286-1 КК України, і призначив йому узгоджене сторонами покарання:

за ч. 1 ст. 286-1 КК України, із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України, у виді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000,00 грн, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки.

за ч.1 ст. 135 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, у вигляді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000, 00 грн.

— На підставі ч. 1 ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначити остаточне покарання у виді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000,00 грн з позбавленням права керування транспортними засобами строком на три роки, — таким був вирок суду.

Ще 8 702 грн водій відшкодує за проведені у рамках розслідування експертизи. Арешт, накладений на його авто, суд скасував та повернув власнику.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/118785473

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, — караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Стаття 135. Залишення в небезпеці

1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, — карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ольга

    Певно мав круті плечі. А хоч компенсував лікування жінки , яку збив? Лікування зараз дуже дороге
  • Марі

    Не дивно. Вона теж порушила правила і тому пішла на примирення,  він оплатив їй лікування. Ще могли і з неї штраф стягнути,  що за межами пішохідного переходу переходила.
  • Ksenia

    Ідіотизм! Цікаво як би збили когось з родичів наших суддів то теж був би лише штраф? ГАНЬБА!!!!
  • Оксана

    Нажаль нічого не змінюється...

keyboard_arrow_up