"Повівся" на велику зарплату. В результаті ані роботи, ані грошей


"Повівся" на велику зарплату. В результаті ані роботи, ані грошей
Тернополянин скаржиться на шахраїв, які під приводом роботи викачують з людей гроші, а потім «щезають». Чоловік звернувся до міліції. Правоохоронці розводять руками, бо встановити шахраїв їм не вдалось

Святослав Курташ, шукаючи нову роботу, став жертвою шахраїв та втратив власні гроші.

Чоловік застерігає й інших тернополян, аби не «велись» на запропоновані чималі зарплати та нарікає на роботу міліції. Мовляв, він одразу повідомив про шахраїв правоохоронців, однак пройшло вже майже два місяці – ніхто йому навіть не телефонував.

Чоловік також поцікавився законністю розміщення аферистами оголошення про вакантні посади. Адже вже після написаної заяви до міліції натрапив на це ж оголошення в газеті. Юристи пояснили – в даному випадку ЗМІ відповідальності не несуть. І зніматимуть з друку оголошення лише після того, як до них звернеться слідчий, прокурор, суддя з інформацією про те, що при розслідуванні справи встановлено, що публікації цієї реклами "сприяє вчиненню злочину".

Відео дня
  • Усе почалось із прочитаного оголошення про роботу в Києві у "RIA плюс", - розповів Святослав Курташ. – Там йшлось про роботу в Києві сортувальником "секонд-хенду", вахта 15/15, з/п до 8000 грн., тепле приміщення, житло, спецодяг, харчування. І вказані телефони: (095)487-43-30, (098)382-61-28.

Щоразу переносили зустріч

Чоловік зателефонував за одним з номерів. Підняла слухавку жінка, яка назвалась Аллою Вікторівною. Домовились про зустріч у столиці, причому чоловіка мали зустріти на вокзалі.

Згодом були ще дзвінки та перенесені «роботодавцями» зустрічі. Врешті тернополянин, аби зберегти домовленості в силі, бо фізично не міг дістатись до вказаного часу зустрічі до Києва, погодився перерахувати на вказану картку 700 грн за проживання у гуртожитку. Які, до речі, «роботодавці» обіцяли повернути, щойно чоловік приступить до роботи. Після цього пані Алла дала телефон чоловіка, який ніби мав зустріти Святослава у Києві. На тому кінці дроту тернополянина запевнили: домовленості в силі, нехай приїжджає і під час зустрічі його поселять у гуртожитку та підпишуть трудовий договір.

- Я приїхав до Києва, зателефонував, але чоловік кілька разів переносив зустрічі, - пригадує пан Святослав. – Потім вимкнув телефон. Такою ж була ситуація і з телефоном «Алли». Я пробув на вокзалі до 11:00 наступного дня і поїхав додому.

Діставшись до Тернополя, чоловік одразу написав заяву до міліції, де вказав номери телефонів його кривдників та реквізити рахунку, на який скидав гроші.

  • Маючи стільки даних, можна визначити людину без проблем, - переконаний п. Святослав. – Однак, пройшло вже близько двох місяців, до мене з міліції жодного разу навіть не зателефонували.  На мою думку, розкрити цей злочин неважко. Тим паче, що для цього є всі дані.  

Шахраїв ніхто не зупиняє

Найбільше обурило чоловіка те, що днями у пошуках роботи він знову натрапив на те ж оголошення. Тобто, каже він, шахраї і далі дурять людей, а ніхто їх не зупиняє і відповідальності за це не несе.

Юристи пояснили: реклама послуг з працевлаштування регулюється ст.24-1 Закону України "Про рекламу". В даному випадку вимоги до публіці реклами рекламістом порушені не були. Окрім того, з тексту оголошення не випливає, що це послуги посередника і є необхідність у супровідному тексті, передбаченому ч.2 ст.24-1.

  • Таким чином газета справді не несе відповідальності за публікацію цієї реклами, - каже юрист Медіа-корпорації «RIA» Павло Чепугов. - Якщо відповідним держорганом буде встановлено, що реклама недобросовісна, то відповідальність в такому випадку несе рекламодавець – той, хто подав оголошення. Про це йдеться у ст.10 Закону України "Про рекламу".

Що стосується знову побаченого оголошення в газеті, редакція має його зняти лише у разі, коли буде звернення слідчого, прокурора, судді з інформацією про те, що при розслідуванні справи встановлено , що публікації цієї реклами "сприяє вчиненню злочину".

  • На  вимогу  органів  державної  влади, на які згідно із законом  покладено контроль за дотриманням вимог законодавства про рекламу, рекламодавці, виробники та  розповсюджувачі реклами зобов'язані надавати документи, усні та/або письмові пояснення, відео- та звукозаписи, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення ними повноважень щодо контролю, - пояснив юрист. – Про це йдеться у  ч.2  Закону України "Про рекламу".

І вже орган державної влади має право приймати рішення про визнання реклами  недобросовісною, прихованою, про визнання порівняння в рекламі неправомірним з одночасним зупиненням її розповсюдження.

Гроші зняли в Києві

У міліції нам повідомили, що заява Святослава Курташа зареєстрована 27 квітня у журналі єдиного обліку.

  • Ми провели перевірку і з’ясували, що кошти, які переказав тернополянин, зняли у Києві, - повідомив заступник начальника міськвідділу міліції Анатолій Стельмащук. – Номера телефонів, які надав заявник, вже не працюють. Ймовірно, щойно прийшли кошти на рахунок, номери телефонів були змінені.

Це звичайний «розвод» довірливих громадян на гроші, припускають у міліції. І запевняють - на щастя, подібних випадків у Тернополі більше не зареєстровано. А щодо справи Святослава Курташа, у міліції повідомили: «Особи, які зняли кошти, на даний час не встановлені». 

На що звертати увагу у пошуках роботи, читайте тут.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ната

    Щоб не потрапити в таку ситуацію - думати треба головою, а якщо хочете великих грошей за низькокваліфіковану працю, а ще краще ніц не робити і отримувати велику зарплату - будьте готові до розводу.

    Анонім reply Ната

    То тепер добре говорити - треба думати головою, краще поспівчували б чоловіку, на шахрайство може потрапити кожен, І до речі, що поганого у тому, що людина шукає кращі умови і вищу зарплату. Ви хочете працювати і отримувати копійки? сумніваюсь. І для Києва 8 тис ну дуже велика зарплата)
  • Анонім

    Дійсно якась маячня.

    Маючи реквізити. Органам правопорядку зовсім нескладно встановити шахраїв.



    Як би в таку ситуацію попав хтось з дітей міліціонера - думаю проблем з встановленням особистостей шахраїв та визначення покарання не булоб взагалі.
  • Анонім

    Та яка тут міліція. Ніхто нічого не робить. Мене розвели на 27 тисяч з копійками. Оплату робив на розрахунковий рахунок фірми (котра доречі є боржником і не сплачує податки - як я сам згодом з'ясував). Окрім того в мене є телефони, адреса ніби то там має бути фірма і тд. Є також дані, що фірма приймає участь в державних тендерах. Вже по таких даних - можна щось знайти. Но окрім того в мене є ПІБ, є серія та номер паспорта, є прописка і тд.

    Скоро місяць - а ніхто навіть "с...ки" не підняв. При тому - я орієнтовно в бюджет сплачую кожного кварталу близько 25 тисяч гривень. Ото мені цікаво - за що?

    Всі зараз бурно обговорюють доларові кредити, сам долар і тд. - загалом розвела наша влада нас як "малюків". Тому і маємо - те що маємо.
  • Anonymous

    Капець. Для чого ми платимо податки? Ні міліції, ні доріг, ні освіти, ні медицини...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up