Нові умови прийому до ВНЗ розчарували та обурили абітурієнтів

Нові умови прийому до ВНЗ розчарували та обурили  абітурієнтів
Хоча нові правила прийому до ВНЗ у 2015 році ще не затвердило Міносвіти, але уже наробили багато шуму. Чимало потенційних абітурієнтів вбачають у них обмеження своїх прав. Адже складати ЗНО для вступу доведеться усім, навіть випускникам коледжів.

Затвердити  нові умови у Міносвіти орієнтовно повинні до 15 жовтня. Також невдовзі мають оприлюднити Наказ  про організацію проведення ЗНО у 2015. Поки цього нема, відповідальні за проведення ЗНО на Тернопільщині від коментарів утримуються. 

Тим часом на своєму сайті Міносвіти уже розмістило коротку інформацію про основні зміни вступу до ВНЗ у 2015 році.

Так, 9 жовтня в Міністерстві освіти і науки України під головуванням першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун відбулося засідання третьої робочої групи щодо умов прийому до ВНЗ у 2015 році. Робоча група розглянула пропозиції, що надійшли під час громадського обговорення проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році (воно тривало з 18 вересня – прим. ред.). 



Під час обговорення вирішено, повідомляє веб-сайт,  що вступатимуть  у 2015 до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, абітурієнти, які мають диплом молодшого спеціаліста, зможуть вступати на ОКР «бакалавр» лише на перший курс ВНЗ та за результатами ЗНО.

 Також у цьому навчальному році в рамках ЗНО планують ввести дворівневі тести – звичайний та підвищеної складності – з української мови та літератури, математики. Який саме тест необхідний для вступу абітурієнта визначатиме сам ВНЗ.

А ще - у 2015 році під час вступу до ВНЗ скасовують необхідність подання медичної довідки 086-0. Вступати поза конкурсом у 2015 році можна буде  лише тим категоріям абітурієнтів, які визначені Законом України «Про вищу освіту». Цільового прийому сільської молоді не буде.

Пропоновані зміни викликають в українців неоднозначну реакцію.  Чимало змін українці вважають недоречними. Приміром, як от необхідність здачі ЗНО випускнику коледжу. 

- Крутили-мутили, думали і придумали – замість того, щоби спростити життя, вони його ускладнили, - каже студент Іван Петросюк. – Для чого здавати тести після коледжу, якщо коледж – то і так наполовину вища освіта. Навчання у коледжі чи технікуму вже нічого не значить?

Подібні запитання ставлять і українці  під статтею про громадське обговорення до змін. Найбільше зміна обурює  студентів саме коледжу.  Також чимало українців вважають таку зміну простою розтратою коштів. Оскільки на першому курсі випускники  коледжів вивчатимуть ті предмети, які пройшли, а держава знову платитиме кошти викладачам.



Натомість чимало педагогів Тернопілля вважають, що  у змінах нічого страшного нема.

- Цільового не буде? Та будь ласка, - каже вчитель історії Ольга К. (прізвища просила не вказувати – прим. ред). – Воно все одно нічого не дає. Мені більше допомогла при вступі золота медаль, аніж воно. Окрім того, цільове направлення ще не означає, що тобі таки дадуть роботу.  

Не бачить нічого страшного пані Ольга і у необов’язковості подання довідки 086-0. Мовляв, медогляди у нас і так проводять "для галочки".

 -Я щороку проходжу огляд, і можу сказати одне –  усім насправді все одно, що у тебе зі здоров’ям, - додає вона. – Тому відміна того, що  діяло і так не результативно, нічого для нас не змінює. А скажи то  комусь, що реально важливе щось інше, аніж вони офіційно заявляють,  то  заклюють. 

Вчитель історії Вікторія Ч. вважає позитивним і обов’язкове тестування для випускників коледжів.

- Якщо він чи вона вчились у коледжі, то нічого  страшного у здачі тестів нема – здасть, - каже вона. – Але якщо думали, що вдасться оминути таким чином конкурс, то тут звісно, як-то кажуть «облом». Єдине, що погано, що усі випускники можуть вступати тільки на перший курс.  Для тих, хто сумлінно вчився, можна  було б зробити і виняток.  Наприклад, зробити ще додатковий іспит для таких, хто вважає, що заслуговує відразу іти на третій курс вишу. 

Натомість такі думки не поділяють власне студенти коледжів – причому по усій країні. Виражати своє «фе» новим правилам  вони збираються того 15 жовтня під Міносвіти. Тих, хто не може приїхати до Києва, організатори закликають виходити на протест у своїх містах.  

Відео дня

Щоб здобувати бакалавра, молодші спеціалісти здаватимуть вступні іспити

Випускники коледжів таки зможуть вступати за спрощеною схемою

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Kate Kate

    При даних умовах вступу, після технікуму жоден випускник не зможе вступити до ВНЗ, Тоді для чого треба було вчитися 4 роки.... щоб навіть не вступити на 1-й курс... та ще й здавати ЗНО...
  • Студентка коледжу

    Хто знає де в Тернополі буде проходити протест ?

    Соня reply Студентка коледжу

    так ше ж не затверджено ніц
  • Маховик правди

    Чесно кажучи випускники коледжів нічого не втрачають бо в ті інститути можна і не пхатися оскільки там навчальна програма лише складається з теорії і шкільної освіти і нічого доброго там не навчать бо програма відірвана від спеціальності і робочого місця ,а голову засруть всяким шлаком так ,що це п.....ц всьому . Зараз більше цінують роботодавці саме випускників коледжів бо там навчальна програма максимально наближена до спеціальності і робочого місця .Якщо нормально вчився в коледжі то можна рахувати ,що ти спеціаліст і всі ті інститути нехай сховаються з своїми дипломами . Я взагалі вважаю що в інститутах мають вчитися лише ті котрі дійсно хочуть вчитися ,а не такі котрі ідуть щоб 5 років просидіти і ще диплом магістра отримати ,або такі котрі навіть на пари не ходять ,а тільки бабло платять і їм все рішають . У нас зараз 100% молоді поступає в інститути ,а тепер виникає питання ,а скільки молоді є дійсно фахівцями в своїй спеціальності і який відсоток випускників працевлаштовано . Я вважаю що має бути така справедливість ,яка була за часів союзу,коли роботяга получав 350 рублів ,а інженер 120 рублів .Так само і зараз має бути ,а то урівняли всіх і тепер немає кому працювати на заводах ,лишилися пенсіонери котріі на військових заводах працють в три зміни ,а молодь в цей час по барах херачить горілку і пивом полірує .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up