Партнер рубрики Події

Випускники коледжів таки зможуть вступати за спрощеною схемою

Випускники коледжів таки зможуть вступати за спрощеною схемою
Сертифікат ЗНО буде чинним тільки один рік, медичної довідки при вступі таки не буде потрібно, діти-сироти не будуть сплачувати за навчання – до таких рішень дійшли в Міносвіти після студентського мітингу під стінами відомства сьогодні, 15 жовтня.

Про це повідомляє офіційний веб-портал Міністерства. За його інформацією, під Міністерством освіти і науки України сьогодні протестували   студенти ВНЗ І-ІІ рівня акредитації у зв’язку з проектом змін до Умов прийому на 2015 рік, представлених на громадське обговорення на сайті відомства.

Після перемовин з представниками студентства було досягнуто розуміння щодо проблемних питань вступної кампанії, а саме:

1. МОН підтвердило, що абітурієнти, які вступають на основі диплому молодшого спеціаліста, матимуть право складати вступні іспити та навчатимуться у ВНЗ 3-4 рівня акредитації за скороченими програмами підготовки http://www.mon.gov.ua/ua/news/38163-mon-u-2015-rotsi-molodshi-spetsialisti-zdobuvatimut-stupen-bakalavra-za-rezultatami-vstupnih-viprobuvan.

2. Обговорили питання скасування медичної довідки 086. Тривалий час отримання медичної довідки було корумпованим та не надавало гарантії щодо медичного стану абітурієнтів. Оскільки особливе занепокоєння студентів викликало питання захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом (наприклад, туберкульоз), МОН роз’яснило, що навіть наявність такого захворювання, підтвердженого довідкою, не є підставою для відмови у доступі до вищої освіти. Разом з тим Міністерство поділяє занепокоєння студентів та вважає, що обов’язковий медичний огляд на початку навчального року має бути не формального характеру, а оцінювати реальний стан здоров’я студентів. У такому випадку відпадає потреба подання медичних довідок при вступі.

3. У переліку вимог студентів було сказано про необхідність збереження пільг при вступі до ВНЗ для дітей-сиріт. Відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту» право на вступ поза конкурсом може регулюватися тільки законами. Разом з тим, раніше таке право надавалося підзаконними актами. Зокрема, постановою КМУ було затверджено право на вступ поза конкурсом для дітей-сиріт, проте в світлі нового закону надалі використовувати цю постанову було неможливо. Водночас статтею 39-1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачається, що діти-сироти звільняються від оплати за навчання в усіх державних і комунальних навчальних закладах. Ця норма закону залишається чинною, а отже діти-сироти не будуть сплачувати кошти за навчання.

4. Особливо емоційною була дискусія щодо чинності сертифікату ЗНО не менше 2 років. Серед протестувальників були різні трактування необхідності встановлення такої норми. Визначивши, що обидві сторони прагнуть, у першу чергу, справедливих умов для всіх абітурієнтів, спільно було погоджено, що сертифікат ЗНО буде дійсним лише на поточний рік. Це пов’язано з кількома факторами. По-перше, оцінка ЗНО є рейтинговою, тобто абітурієнт отримує бал, який співвідносить його з іншими абітурієнтами, які разом з ним складали тести. Таким чином бали різних років не можуть бути адекватно порівняні. Окрім того, для недобросовісних вступників створюється можливість «жонглювання» сертифікатами різних років. Це ставить вступників з сертифікатами лише одного року в нерівні умови. Також у 2015 році міняється система рейтингування: для усіх предметів буде встановлюватись мінімальний «сирий» бал, який необхідно набрати для того, щоб отримати сертифікат ЗНО. Відповідно бали тих, хто отримає більше прохідного, будуть переводитись у шкалу від 100 до 200. У світлі цих змін порівняння балів 2015 року і минулих років було би ще більш некоректним.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera 13:40 Смертельна ДТП біля Старого Вишнівця — зіткнулися дві легківки 13:03 У краєзнавчому музеї виставка борщівських вишиванок та ярмарок народних умільців photo_camera 12:30 Студенти педуніверситету долучились до Національної руханки у вишиванках «Дякуємо ЗСУ» 12:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 11:20 До смерті побив знайомого — підозрюваному загрожує до 10 років тюрми 10:50 Тернополяни у вишиванках: добірка фото з соцмереж 10:15 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці безкоштовний 10:07 Автопрокат у Тернополі: Вибір автомобілів та умови оренди від компанії «Rent_Cars_Ternopil» (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up