Скаржаться, що заклад штовхають до ліквідації

Департамент освіти хоче приєднати колишнє ПТУ №11 до ПТУ №3. Зараз перший є ліцеєм, а другий – ВПТУ. Колектив одинадцятого - впирається. Каже, що залишиться без роботи. У Департаменті освіти стверджують, що дарма, бо викладачі матимуть вищу зарплату і статус

- Немає жодного наказу. Просто прийшли і повідомили, що нас приєднуватимуть, - розповідає працівник Тернопільського професійного ліцею моделювання одягу та перукарського мистецтва Олег (реальні дані редакції відомі – прим. ред.). – Причому все так збираються подати, ніби це наша ідея.

Така звістка, за словами пана Олега, приголомшила усіх. Адже, якщо заклад ліквідують як самостійну одиницю і приєднають до ВПТУ №3, більшість викладачів залишиться без роботи.


- Ну, не візьмуть усіх на роботу, - каже пан Олег. – І що ж нам робити у такий скрутний час? Нас запевнили, що готують перехідні положення, в які внесуть мораторій на звільнення працівників. Але таке юридично неможливо. Ліквідація закладу - це ліквідація.


Однією із причин майбутніх змін, вважає співрозмовник, є розташування приміщень закладу. Так, головний корпус - на вул. Чорновола.

Відео дня


Проти приєднання ПТУ до іншого, як пояснили у ліцеї, - весь колектив. 
- Ми проводили збори трудового колективу і профспілкові збори, - каже в. о. директора ліцею Віталій Чернихівський. - 100% людей - проти того об’єднання чи приєднання, і я теж. 


Заклад, за словами директора, спонукають до створення погоджувальної ради. Проте жодного наказу, листа-роз’яснення не надали.

- Дали вказівку створити погоджувальну раду, яка узгоджувала б. Але що саме узгоджувала? Об’єднання, приєднання – таких термінів немає у законі, - додає пан Чернихівський. - Є ліквідація навчального закладу або його реорганізація. Нас спонукають визнати, що це - наше бажання. А ми впираємось ногами і руками. Самі розумієте, що 70% трудового колективу викинуть на вулицю.

Однак, якщо буде наказ Міносвіти, то освітяни нічого не вдіють. Адже воно платить гроші і є замовником кадрів.


«Ризики – мінімальні»
Приєднання, як пояснили у Департаменті освіти, - це наразі тільки проект. Але над його втіленням працюють ефективно. Планують завершити усе до квітня-травня, аби новий набір учнів проводити у новий навчальний заклад.


- Приєднання – це один заклад приєднують до іншого. Видають наказ про ліквідацію одинадцятого училища шляхом приєднання до третього, - пояснює директор Департаменту освіти Любомир Крупа. - Утворюється один заклад на базі третього училища. Ми пішли шляхом приєднання, а не об’єднання, бо ці навчальні заклади – однопрофільні. Немає сенсу змінювати статути обох, це дорожче обійдеться.  

Такі зміни, за словами пана Крупи, не роблять із метою когось скоротити. А тому, що в проекті закону про професійно-технічну освіту буде передбачене створення коледжів і ВПТУ. Тож два об’єднані однакові за профілем заклади у майбутньому зможуть стати професійним коледжем. А відтак заклад готуватиме не тільки молодших спеціалістів, а й бакалаврів.

- Зробити ліквідацію таким чином, щоби зберегти місце за всіма працівниками, абсолютно реально, – додає пан Крупа. - Якщо буде набір учнів, трудовий колектив автоматично залишається. Ми для того і збирались робочою групою, щоби виробити ці перехідні положення, аби якомога менше постраждали працівники. І навіть якщо буде скорочення, то не тільки скорочення педколективу 11-го училища. Все вирішуватиме адміністрація разом із профспілками. Тут ризики мінімальні.

Об’єднуватимуть й інші
Як запевняє пан  Крупа, немає причин хвилюватись і за майно. Усе мають намір зберегти за новим закладом, у тому числі орендоване.


Такий проект – не останній. Об’єднання-приєднання закладів – це тенденція на майбутнє, - додає пан Крупа. - У нас є 26 закладів професійно-технічної освіти, з них 11 – сільськогосподарського спрямування. Такої кількості області не потрібно. Ми будемо об’єднувати, розширювати їхні профілі, робити професійні центри, що даватимуть якісну освіту.

Так, наступними на черзі стануть училища у Товстому і Заліщиках. Заклад у Товстому також приєднають до заліщицького.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:01 ТОП вакансій тижня з високими зарплатами та хорошими умовами 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up