Чоловіки з Тернополя масово виїжджають на заробітки

Чоловіки з Тернополя масово виїжджають на заробітки
Під час чату говорили про те, які професії залишаються в рейтингу найбільш популярних і наскільки зросли заробітні плати тернополян
Економічна нестабільність, яка протягом останніх місяців поглинула нашу країну, вплинула і на ринок працевлаштування. Кількість вакансій, які пропонують у центрах зайнятості, скоротилася, а зарплати зменшилися.

Яка середня зарплата у пересічного жителя міста? Як вона змінилася протягом останнього року? Чи очікувати нам на скорочення робочих місць у 2015-му? Відповіді на ці та інші запитання прозвучали під час традиційного чату-дискусії.

Якщо порівняти ситуацію попереднього і цього року, то зміни, за словами першого заступника директора обласного центру зайнятості Олександри Островської, відчули поступово.

- Приблизно в травні ми помітили, що справи починають погіршуватися, - каже вона. - Щомісяця від роботодавців ми отримували все меншу й меншу кількість вакансій. Якщо порівнювати 2013-й і 2014-й роки, то кількість вакансій зменшилася на 3600. Для нашої області цей показник суттєвий.

Відео дня
blockquote>

Причину, чому працівники центру зайнятості не одразу помітили зменшення робочих місць, пояснюють тим, що в нас немає великих підприємств, через закриття яких тисячі людей вийшли б на вулицю шукати роботу. Натомість можемо простежити це на прикладі Сходу. Коли шахти чи заводи закриваються, десятки працівників залишаються без заробітку.

За словами спеціаліста, на Тернопільщині переважає аграрний сектор виробництва. Тож більшість жителів області зайняті у сільському господарстві і переробній промисловості. У нас яскраво виражений сезонний характер виробництва. Відповідно, і кількість людей, які приходять у центри зайнятості, скажімо, навесні, менша. Оскільки в цей час вони мають роботу. А коли починається осінньо-зимовий період, багато людей - у пошуках свіжих вакансій.

Якщо говорити про кількість тернополян, які звернулися у центр зайнятості в минулому році, то вона виросла, порівняно із 2013-ним, на 26%. У поточному році великого ажіотажу не помітили.

- Крім того, ми реєстрували трудові договори між підприємцями-физичними особами й найманими працівниками, - продовжує пані Островська. - Якщо знову ж таки порівнювати 2013-й і 2014-й роки, то ми зареєстрували на тисячу договорів менше. Також збільшилося співвідношення розірваних та укладених договорів. Якщо раніше ми реєстрували десять тисяч документів і більше, то тепер ця цифра не перевищує восьми тисяч. 

Хто з тернополян не може знайти роботу вдома, їдуть за кордон. Найближча країна, куди вирушають на заробітки, - Польща. Здебільшого поляки пропонують українцям працювати на виробництві або різноробочими.

- Нашим землякам бракує знання польської мови, тому влаштуватися в сферу послуг - перукарем чи працювати на рецепшені проблематично, - каже менеджер із персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар. - Хоча такі вакансії поляки нам надсилають.

Зарплати на заробітках теж зменшилися. Це пояснюється тим, що поляки за місяць прийняли річну кількість українців.

- З Нового року почався сильний наплив наших земляків у Польщу. В основному це різноробочі, спеціалістів дуже мало, не більше 10-15%, - додає менеджер. - Тепер також здебільшого виїжджають чоловіки. Частка жінок зменшилася. Вочевидь, на це вплинула і ситуація у нашій країні.

 

Гостями програми були:

- Менеджер із персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар;

- перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська;

- заступник начальника обласного управління статистики Наталія Дідуник.

 

Найцікавіші відгуки з сайту "20 хвилин"

 

Анонім

Яка професія протягом останнього року стала більш актуальною, а яка втратила свою популярність?

Олександра Островська

Якщо проаналізувати ті вакансії, які надходять від роботодавців, то 20% складають робітники з обслуговування, експлуатації, контролю за роботою технологічного устаткування - водії, трактористи, верстатники. На другому місці - працівники сфери торгівлі та послуг. У цьому секторі зайняті 18% тернополян. 17% складають вакансії для професіоналів - інженери, математики, вчителі, наукові співробітники, лікарі, спеціалісти державної служби. Ще 16% - кваліфіковані працівники з інструментом - будівельники, кравці, столяри, шліфувальники.

Якщо брати до уваги професійний склад, досвід роботи безробітних, то до нас найчастіше звертаються водії, трактористи, кравці. З вищою освітою у центр зайнятості усе частіше приходять економісти, вчителі, бухгалтери, менеджери. Співввідношення чоловічої та жіночої статі - орієнтовно 48:52%. Вік - до 35 років - 47%. Сільського населення серед безробітних,в зимовий період - 51-53%. Улітку, коли починаються сезонні роботи, кількість безробіних серед міського та сільського населення вирівнюється. Це специфіка ринку праці саме Тернополя. Також додам, що 47% безробітних - це люди з вищою освітою; у районних центрах зайності їхній відсоток складає аж 70%.

 

Невідомий

Чому на Тернопільщині завжди найменші зарплати в Україні, а за кількістю безробітних ми - на третьому місці (дані за 2015 рік)?

Наталія Дідуник

Протягом останніх років ми спостерігаємо невеликий темп зростання. Звичайно, ціни на товари також ростуть, причому швидше, ніж зарплати. Розмір середньомісячної заробітної плати в кожній області залежить від домінантних видів економічної діяльності, а вони залежать від переважаючої кількості зайнятих у тій чи іншій галузі. Аналізуючи статистику, можу сказати, що за зарплатами лідирують державні бюджетні установи та організації. Так, у галузі освіти зайняті 28%, охороні здоров’я - 18%, у промисловості - ще менше. В інших областях промисловість - майже завжди на першому місці.

 

Тернополянин

Які середні зарплати у сусідніх регіонах - Львові, Хмельницькому, Івано-Франківську?

Наталія Дідуник

За даними лютого 2015 року, середньомісячна заробітна плата тернополян складає 2547 грн, івано-франківців - 2912 грн, хмельничан - 2834 грн, львів’ян - 3112 грн. Тернопільщина завжди, на жаль, займала останні позиції. Сусідні області просто мінялися місцями у цій ієрархії.

 

Дописувач

Де знайти роботу молодій людині зі спеціальністю „слюсар з ремонту автомобілів, токар-фрезерувальник, водій” із такою зарплатою, щоб можна було утримувати сім'ю та оплачувати квартиру? Звертався у центр зайнятості  -нічого не запропонували.

Олександра Островська

Слюсар з ремонту автомобілів - досить актуальна вакансія, яка представлена в загальному переліку. Ну, а кількість робочих місць для водіїв узагалі зашкалює. Якщо орієнтуватися на рівень заробітної плати, то близько 10% роботодавців пропонують зарплату, яка є вищою від середньомісячного  розміру, - 2547 грн.  Решта - це пропозиції із доходом, вищим від мінімальної заробітної плати, але нижчим, ніж середньомісячна зарплата для жителів області.

Єдина база даних, у якій ми працюємо по всій Ураїні, містить відомості і про зарплату, яку пропонує роботодавець. При бажанні людина може знайти собі робоче місце в іншому регіоні, якщо це можливо. Як на мене, не може знайти роботу тільки та людина, яка активно її не шукає. Якщо немає заробітку, то сидіти вдома - не варіант. Треба з чогось починати. Можливо, роботодавець пропонує тільки оклад, а ще будуть премії чи в майбутньому можна розраховувати на ріст зарплати.

 

Невідомий

А наскільки зараз подорожчало оформлення документів для роботи за кордоном?

Світлана Повар

Є труднощі з оформленням документів. Проблематично поставити людину на облік у консульство. Якщо два місяці стояти в черзі, виходить, що особа - ні там, ні тут. Сервісний збір наразі становить 470 гривень, страхування - 220 гривень. Якщо ще в січні сервісний збір коштував 300 гривень, а страхівка - 145, то різниця, як бачимо, істотна.

 

Від редакції

Куди найбільше їдуть на заробітки тернополяни?

Наталія Дідуник

У 2014 році в області відбувся міграціний приріст населення, який становив 72 особи. Минулого року з області за межі Ураїни офіційно вибули 364 особи, прибули 628. Основні країни, куди їхали тернополяни, - Польща (20,3%), Нігерія (14,6%), США (14%), Іспанія (7,1%). Найбільше прибули із Російської Федерації (27,1%), Польщі (16,1%), Нігерії (8,8%). Але це - офіційні дані.

 

Тернополянка

Скільки разів чула, що за кордоном продають у рабство, особливо жінок. Чи гарантують агенції безпеку українців? Чи не надурять із роботою?

Світлана Повар

Ми працюємо легально, роботавець укладає з українцем трудовий договір. За великим рахунком, трудове рабство притаманне і нашій країні. Звісно, випадки бувають всілякі. Тому потрібно ретельно вибирати агенції працевлаштування, перевіряти всі контактні дані роботодавців. Можна пошукати відгуки про них на різноманітних сайтах, форумах тощо. Своїм клієнтам я даю всі контакти роботодавця, аби людина могла з ним поспілкуватися ще до поїздки. Втім, лише 2% телефонують.

 

Анонім

А якою роботою забезпечують переселенців зі Сходу? Що робити, якщо в родичів, які звідти приїхали, немає навіть документів? Усе втратили, а жити за щось потрібно!

Олександра Островська

Переселенці користуються тими вакансіями, які є і для нас. Єдине - можливо, їм приділяють більше уваги. Адже фактично ці люди приїжджають на голе місце у чужу місцевість, і ми намагаємося максимально сприяти їхньому працевлаштуванню. Загалом до нас звернулися 304 вимушено переміщені особи. Із них ми вже змогли працевлаштувати 92-х. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Анонім

    срані ссикуни

    Анонім reply Анонім

    А ти зараз на війні ,чи дрочиш в дома на дівані в теплі ?

    Анонім reply Анонім

    А ти герой ,піздуй в АТО
  • Анонім

    Пишу тим коментаторам які засуджують заробітчан, візьми поїдь в Київ і подивись які там машини бізнес класу, нові хмарочоси будують може шось дойде в ваші голови яка реальна ситуація в країні.
  • Анонім

    Правильно роблять.,депутати піднімають собі зарплатню з першого числа ,а мені прийде повістка ,щоб я за цих довбойобів воював і за зрадника Порошенка.,в той час коли ми не спроможні платити тарифи які зросли на 60% ,колись я радів що ми змінили наше життя на краще після майдану,тоді міг би віддати життя за країну,а зараз після того що в нас робиться і як керують країною зрадники ,яких ми вибрали, плювати я хотів на ваші мобілізації ..це є головною причиною чому люди масово тікають і причиною є не тільки робота
  • Анонім

    Будем говорити так ,що зараз на підприємствах іде масове звільнення чоловіків, а точніше звільнення за власним бажанням бо ,як тільки відділи кадрів подають списки працюючих в військомат то багато чоловіків позвільнялося навіть не чекаючи повісток . На біржу праці такі особи також не поспішають бо теж через військомат все завязано . Ось така х..... твориться через й......ті закони . Скоро на підприємствах взагалі не буде кому працювати . Чекайте ще буде 5 і 6 хвиля побачите скільки ще позвільняються і скільки повиїжає до Польші та інших країн . Я цих людей прекрасно розумію бо в цій країні ніхто не рахується з людми ,а закони працють проти людей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up