Партнер рубрики Події

Чому плату за батареї в коридорі беруть жеки

Чому плату за батареї в коридорі беруть жеки
Тернополяни обурюються, що сплачувати за утримання внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячої води з осені вони повинні жекам. Мовляв, ті не мають навіть матеріально-технічної бази для такої роботи. За що беруть гроші, люди не розуміють

- Так, здається копійки, але порахуйте скільки у підсумку з кожної квартири отримує жек за роботу, якої не робить, - каже тернополянин Роман (прізвище ред. відоме). – А куди і кому йдуть ті гроші? Що жек має до тієї роботи, обслуговує  то не він?

Розібратись з цим питанням чоловік спробував  самотужки у своєму жеку. Отримані відповіді  викликали ще більше запитань. Зокрема, дивує те, що рішення про впровадження у тариф на утримання будинку послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячого водопостачання вартістю 0,135 грн з 1 жовтня 2014 прийняв виконавчий комітет у вересні ще 2011 року. 

- У листопаді 2014-го я  звернувся в жек з питанням, чому гроші за цю послугу збирають вони, а не КП Тернопільміськтеплокомуненерго, - додає Роман. - Отримав відповідь, що міськрада їх зобов'язала збирати та перераховувати гроші КП, оскільки у них немає штату та бази. У лютому 2015-го в жеку я попросив показати мені номер договору та платіжні відомості щодо перерахунку коштів. Мені відмовили і сказали, що техобслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячого водопостачання вони роблять своїми силами.


Але у проханні побачити  штатний розклад працівників, які надають ці послуги та акти виконаних робіт, починаючи з 01 жовтня 2014 року відмовили.  Не дали відповіді і на письмову заяву. 


- Не всі ж будинки мають  централізоване  гаряче водопостачання, а оплата однакова, додає пан Роман. – Чому ті, хто має індивідуальне  опалення, повинні платити однаково за послуги з техобслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячого водопостачання?

Відео дня


Дали жекам, бо невигідно
В управлінні ЖКГ міськради кажуть, що жеків ніхто не зобов’язував перераховувати тепломережам кошти за згадані послуги. Мовляв, люди просто не розібрались, не зрозуміли, і тепер  просто безпідставно наговорюють на міськраду. 


- Люди, що скаржаться, не володіють ситуацією, а брешуть на міськраду, - каже начальник згадуваного управління Микола Лесів. - У 2011 році міськрада  прийняла тариф на надання послуг житлово-комунальних надавачами. У цьому тарифі передбачила 13 копійок на утримання внутрішньобудинкових мереж. Цих 13 копійок з 2011 року ми не брали з мешканців міста до серпня 2014-го. У серпні 2014 року НКРЄ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, дані Нацкомісія – прим. ред. ) затвердила нові тарифи для водоканалу і тепломереж. І заборонила  тепломережам та водоканалу займатись збитковою діяльністю. А утримання мереж за 13 копійок є  збитковим. 


Станом на серпень 2014-го на утримання згадуваних мереж і обслуговування уже потрібно було не 13, а 27 копійок. На це міськрада не пішла. Тож питання, що робити  цією послугою, неодноразово обговорювали на нарадах. Вирішили, що утримання внутрішньобудинкових мереж беруть на себе балансоутримувачі.


- У зв’язку з тим,  десь з жовтня-листопада, почали нараховувати тих 13 копійок мешканцям для того, щоби якось пережити зиму, - додає пан Лесів. -  Бо не дай Боже, трісне труба, треба перекрити – у когось батарея трісла. Хто тим буде займатись? Через те було  прийнято рішення, щоби жеки обслуговували самі. Жеки беруть ті гроші і виконують всі роботи. 

Квартплата – за метр кубічний
У випадку же  якихось аварійних робіт, як додає пан Лесів,  балансоутримувач  викликає аварійну службу теплокомуненерго  і за окремим актом  виконаних робіт жек проплачує ті роботи. Загалом у тепломережах ще працюють слюсарі-сантехніки, які обслуговували внутрішньобудинкові системи до серпня. Але по закінченні опалювального сезону їх, найвірогідніше, працевлаштують у жеки.


- Люди запитують, чому плата за обслуговування внутрішньобудинкових мереж прив’язана до метра, - каже чиновник. – А квартплату ми за що платимо? За метр кубічний!


Має пояснення  посадовець і тому, що плату за обслуговування внутрішньо будинкових систем централізованого опалення  і гарячого водопостачання беруть із власників житла з індивідуальним опаленням. 


- Якщо будинок повністю відключений від централізованої системи, то він повністю  звільнений від сплати, - додає пан Лесів. – Якщо окремі квартири мають індивідуальне опалення, а окремі – ні, то всі платять за опалення місць загального користування. І за стояки теплоносіїв, які проходять через  квартиру й частково обігрівають приміщення.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Щось не бачив, щоб жек за трубами дивився. Якщо би що, то тепломережі чи водоканал викликають

    marijka reply Анонім

    ви ще добре подивіться за що ви платите: жек бере плату за обслуговування внутрішньобудинкових мереж, а водоканал щомісячно також бере гроші за обслуговування водопровідних мереж і в них це називається аварійні роботи, при цьому плата нараховується і тоді, коли аварій не було. То платимо за одне і теж?
  • marijka

    бреше лесів, а не люди. Наприклад, Над Ставом,6: централізоване опалення має лише одна квартира, опалення в коридорі взагалі немає, стояки в квартирах майже всі демонтовані, а в двох квартирах, через які вони ще йдуть заізольовані. То за що жек  ДП "Авторитет плюс" ПП "Східний масив" справно нараховує плату і збирає гроші за обслуговування не існуючої мережі централізованого опалення!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up