Хто має право на безкоштовну паркову і за який час потрібно платити

Хто має право на безкоштовну паркову і за який час потрібно платити

Тернополян цікавить, з якої хвилини потрібно оплачувати місце на парковці і для кого ці послуги є взагалі безкоштовними. Юристи радять оплачувати вже коли забираєте машину, і що законодавство забезпечує проїзд лишень інвалідам. Тернопільський паркувальник з власної ініціативи додав до пільговиків учасників бойових дій.

Правилами паркування у місті цікавиться тернополянин Ігор Кукурудза. Зокрема, чоловік запитує, з якої хвилини потрібно оплачувати послуги з паркування. Адже, зазвичай, паркувальники вимагають оплати, щойно авто зупинилось.

  • Також цікавить, наскільки законними є чеки, видані паркувальниками з міні-терміналів, адже в законодавстві ніби чітко прописано, що має бути паркомат, - цікавиться чоловік. – Натомість у Тернополі їх одиниці. І то – навіть не бачив, щоб хтось розраховувався за їхньою допомогою.

Чоловік цікавиться, кому законодавством забезпечено пільги на безкоштовне паркування.

  • Ця інформація буде корисною для всіх автомобілістів міста, - каже пан Ігор. – Бо ніби і написано чимало з того приводу. А толком ніхто не знає своїх законних прав у цій галузі.

За роз’ясненням ми звернулись до голови Тернопільської правозахисної групи Володимира Шевченка та приватного підприємця, який надає послуги з паркування на дев’яти з десяти парковок у місті, - Миколи Мисенка.

Відео дня
  • Паркування – це послуга, і людина має право її не оплачувати, якщо послуга надана неякісно, - пояснив Володимир Шевченко. – У законодавстві немає чітко прописаного поняття «з якої хвилини потрібно платити». Тобто, я маю повне право залишити на парковці авто, а, повернувшись, оцінити якість наданих послуг і оплатити їх.

Орендар має навести лад на парковці, подбати за благоустрій, нанести розмітку, яку вимагають держстандарти, каже юрист. В тому числі – відзначити синьою полосою місця для паркування інвалідів з розрахунку не менше одного пільгового місця на десять паркувальних. Правила паркування регламентуються постановою Кабміну №1342 від 3 грудня 2009 р. Там, зокрема, йдеться і про вимоги до обладнання парковок. 

  • В постанові чітко йдеться про безкоштовні місця для інвалідів, - каже пан Шевченко. – Щодо інших пільговиків – це може вирішити чи домовитись з орендарем орган місцевого самоврядування. Законодавством це питання не регулюється.

Щодо паркоматів, сплата вартості послуг не здійснюється в разі незабезпеченого оператором належного функціонування засобів сплати. Йдеться саме про паркомати. Їх у місті є кілька, однак, чи вони працюють і як працюють – питання інше, каже юрист.

  • В постанові Кабміну йдеться про послугу «мобільне паркування», - пояснив Володимир Шевченко. – Але законодавчо не визначено, що це саме. На мою думку, якщо водій оплачує через термінал і отримує повноцінний чек, а не талончик незрозумілого походження, - застосування міні-терміналів, якими користуються паркувальники – припустимі.

Використання мобільних терміналів погодила і фіскальна служба в області, запевнив  оператор паркування Микола Мисенко.

В Тернополі вже функціонують паркомати на Майдані Волі, на вул. Оболоні, Шептицького, два – на вул. Живова. Найближчим часом запрацює паркомат і на вул. Патріарха Мстислава, запевнив оператор паркування. 

  • Ми надаємо можливість водіям паркуватись без оплати до 5 хвилин, - каже Микола Мисенко. – Щодо пільгових місць, на наших парковках їх є стільки, скільки вимагає законодавство. Окрім того, ми зробили паркування безкоштовним і для учасників бойових дій. Для цього вони мають пред’явити паркувлальнику посвідчення.

При бажанні водії можуть придбати собі абонементи, які будуть дійсними три місяці.

Довідка

Деталі та додаткову інформацію можна дізнатись за тел. гарячої лінії: 067 352-6-352. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • David Starr

    Ніколи не плачу за те, що зупинився скраю дороги. Якщо хтось цю ділянку вважає парковкою - це не мої проблеми.

    Анонім reply David Starr

    Колись це твоє паркування закінчиться трагічно ..А .якщо ти думаєш що самий розумний -- то це не так..Ти просто кавалок жалюгідного . скупого жида ...І ти тими 4-ма гривнями не доробишся . а в очах людей і парковщика виглядаєщ убогою ніщитою і скупим рагульом...

    Anonymous reply Анонім

    парковщик має право збирати гроші на парковці,тобто спеціально обладнаному для цього місці,а не на узбіччі,не відповідаючи ні за що,видаючи при цьому навіть не чек,а шматочок паперу з кількома цифрами ,писаного від руки

    David Starr reply Анонім

    Всеодно хто що думає, це справа принципу. Для мене люди, які платять за парковку так само виглядають баранами, що елементарно не знають своїх прав.

    Lordan Julia reply Анонім

    парковщик сам по собы виглядаэ так як ви описали))Ви часом не парковщик?
  • Анонім

    Мене більше цікавить, на яких підставах і за яку суму віддали в оренду Семерку саме десяту паркову - Привокзальний майдан. Як тернополян н, я проти того, щоб місто розпоряджалося саме цією комунальною власністю саме таким способом.
  • senator

    Чому нікого не цікавить в чию кишеню йдуть гроші з парковок? Я впевнений що не в бюджет міста.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up