Коли цирк, як карцер для тварин

Коли цирк, як карцер для тварин
Випадки неналежного утримання тварин у цирку вже не вперше зафіксовані у Тернополі. Захисники тварин б’ють на сполох.

У цирку мають виступати клоуни, фокусники та ілюзіоністи, а не тварини. Використання звірів у цирку – це знущання з них. Так вважають захисники тварин і закликають громадськість звернути увагу на цю проблему і навіть бойкотувати цирк. 
Активісти нагадують, що у багатьох цивілізованих країнах, як, приміром, у Великобританії, Швеції, Фінляндії, Данії, Греції, Норвегії, Канаді, Австралії, Іспанії, Португалії, виступи тварин у циркових виставах заборонили.

У цирковому співтоваристві вважають, що з тваринами-артистами поводяться гуманно, а деякі з них навіть отримують задоволення від виступів. Але захисники звірів стверджують, що найчастіше тварин тримають у поганих умовах і змушують  брати участь у виставах.
Про неналежне утримання тварин у цирках та зоопарках не вперше говорять захисники тварин. Свідченням цього, приміром, є скалічені «роботою» у цирку ведмеді, яких можна побачити у Центрі реабілітації бурих ведмедів на Закарпатті. Як бачила журналіст «RIA плюс», деякі бурі з цього центру виснажені, худі, з облізлою шерстю, знесилені та налякані. І потрібно дуже багато часу, аби вони відновилися.

Відео дня

Порушення у догляді за тваринами не раз виявляли тернопільські громадські активісти у цирках, які приїжджали до Тернополя. Так, нещодавно резонанс викликало утримання тварин у цирку «Кураж», який виступав у Тернополі на майданчику біля ТРЦ «Подоляни».

Верблюд у низькій клітці 

Верблюд, затиснутий у низькій клітці, пелікан на припоні – так живуть тварини у цьому цирку. Відео з верблюдом та пеліканом надіслав на сайт 20minut.ua читач.
«Утримання верблюда у пересувному цирку в Тернополі біля "Подолян" викликає лиш жаль до тварини та відразу до "циркачів", - йдеться у новині від читача. - Не вдалось побачити, як утримується ведмідь, який є червонокнижною твариною та, відповідно до законодавства, має утримуватись у відповідних умовах. І чомусь здається, що тих умов не дотримуються. І, зважаючи на те, що сьогодні вночі вагончик ведмедя врятували від пожежі, в якій заживо згоріло 10 циркових голубів, прохання до редакції вплинути на проведення перевірки даного цирку відповідними органами екоінспекції та пожежниками! Хочеться також закликати вас ігнорувати цирки з тваринами, бо ці тварини піддаються неабияким тортурам під час дресирувань та схожими на концтабір умовами утримання».
У відео також видно, як охоронець цирку «привітно» спілкується з відвідувачем. 
- Убери камеру. Долбани его по голове, пусть  уберет камеру, - звертається працівник цирку до чоловіка, який знімав тварин на відео. 
До слова, у цирку ще й виникла пожежа. 16 лютого о 4.28 загорівся причіпний вагончик для транспортування тварин. Вогонь знищив вагончик, а також загинули 10 циркових голубів. Під час гасіння врятували причіпний вагончик та циркового ведмедя, повідомили в обласному управлінні ДСНС.

Не впускати цирк без умов 

Як виявилося згодом, це відео поширила спільнота «Громадська ініціатива Тернопіль», яка займається захистом тварин. Активісти спільноти кажуть, що саме публікація на сайті 20minut.ua про пожежу в цирку, де згоріли тварини, стала для них підставою поїхати і подивитися, що діється в цирку. Там вони і зробили відео з верблюдом. Оскільки законодавство України дає можливість функціонувати пересувним циркам із тваринами, то, на думку активістів, подбати про належне утримання тварин потрібно на місцевому рівні. Зокрема, даючи дозвіл на виступ цирку у місті, міська влада повинна ставити перед ним умову – тварини мають бути доглянуті, у них має бути належне утримання і транспортування. Як приклад - європейський цирк біля «Орнави», який гостював у Тернополі минулого літа. 
Такої ж думки - і громадський активіст Андрій Об’єщик. Він пригадує цирк у парку ім. Т. Шевченка, який відвідав Тернопіль більше року тому. Тоді були скарги від тернополян на те, що там неналежно утримують ведмедя. 
- Адміністрація цирку таки показала нам ведмедя. На щастя, він виглядав здоровим та доглянутим, - каже пан Об’єщик. – Проте нам пообіцяли, що покращать умови утримання цієї тварини. Тоді ми також звернулися до управління парків із проханням не давати дозволів циркам, які не мають належних умов для тварин. 

Екологи зауважень не мають

Цирк-шапіто «Кураж» у нашому місті гостював з 13 до 28 лютого.  На своїй сторінці у соцмережі „Вконтакте” шапіто називає себе «одним із найкращих цирків України». У своїй програмі він обіцяє показати тернопільським глядачам дресированих верблюда, ведмедя, поні, ламу, котів, лисицю, єнота, камерунських козлів, а також єдиний в Україні номер за участю тауерських воронів. Кірм того, у програмі беруть участь папуги, голуби, пелікан, крокодил, удави, анаконда, черепаха, дикобраз і чимало інших тварин. 
За коментарем із приводу догляду за тваринами ми звернулися до адміністрації цирку. Телефонували за номером, вказаним на афіші. 
- Нормально ми за ними доглядаємо, - сказала жінка-співрозмовниця. – Якщо комусь щось не подобається – це його проблеми. Всім не вгодиш. Після того, що в нас сталося, добре, що тварини взагалі врятувалися. 
Далі співрозмовниця просто кинула слухавку. До речі, скарги на цей цирк ми знайшли і в миколаївських ЗМІ. Там його називають «концтабором на колесах». І, як видно з фото, верблюда і там утримували у вузькому манежі. 
Про неналежний догляд за тваринами у цирку ми також повідомили обласну екоінспекцію. Її працівники одразу виїхали на місце. Після перевірки порушень у цирку не виявили, повідомив перший заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області Юрій Рослий.
- Ми зустрілися з адміністрацією цирку, оглянули тварин. Зауважень до роботи цирку не маємо, - сказав він. – Верблюда у такій малій клітці утримували тимчасово, бо під час пожежі згорів його трейлер. Інших тварин утримують належно. Ми побачили звірів, у них є корм, запаси м’яса. Голодна тварина виступати не буде. Тож зауважень не маємо. Також цирк перевіряли представники ветеринарної служби, у тварин є паспорти.
Як бачимо, проблема утримання тварин у цирках залишається відкритою. Виходом із ситуації, кажуть активісти, є влаштування акцій протесту. Можливо, тоді циркачі задумуються, припускають вони. Адже цирк, на думку активістів, - це катівня для його мешканців, а усі трюки, які тварини виконують на потіху відвідувачів, - результат жорстоких і тривалих дресирувань. Але чи готове наше суспільство виступити проти заборони цирків в Україні?   

Читайте також: Зоопарк, який міг стати тернопільським, власник покинув напризволяще

Коментар

Тетяна СЕМУСЬ, адвокат: 
- Утримання тварин у цирку регламентується «Порядком утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах». Відповідно до цього документа утримувати тварин у неволі дозволено з метою використання у видовищних заходах, при організації дозвілля - в цирках, зоопарках. При цьому заборонено примушувати тварин до виконання неприродних для них дій, що призводять до травмувань, а також використовувати тварин в умовах надмірних фізіологічних навантажень. Диких тварин мають утримувати у вольєрах, клітках або інших приміщеннях, норми площі яких не можуть бути меншими, ніж мінімальні норми згідно з додатком до цього Порядку. Місце утримання тварин має забезпечувати достатній простір для їх розміщення, бути обладнаним необхідними пристосуваннями, що забезпечують їх життєдіяльність - нори, гнізда, укриття, ставки, басейни тощо. Усе обладнання, в тому числі електроприлади, має бути встановлене таким чином, щоб воно не травмувало тварин і не було ними пошкоджене. При вольєрному утриманні тваринам необхідно забезпечувати достатнє укриття від дощу, снігу та вітру або надмірного сонячного випромінювання, якщо це необхідно для їхнього комфорту та благополуччя. Для теплолюбних тварин мають бути передбачені відповідні закриті приміщення, у тому числі для перетримки тварин у зимовий період. За порушення цих вимог передбачене адмінпокарання. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up