Партнер рубрики Події

У будинок на Коновальця влучила блискавка. Деталі

У будинок на Коновальця влучила блискавка. Деталі

Вночі восьмого червня у Тернополі вирувала негода. Місцеві спостерігали грім, блискавку та зливу. Не обійшлося і без негативних наслідків.

Зі слів читачів «20 хвилин», внаслідок влучання блискавки у жителів багатоповерхівки На Коновальця, 11, згоріли побутові прилади. Однак так це чи ні, наразі перевірити не вдалося.

 

Інформацію про влучання блискавки журналістам підтвердив представник пресслужби Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Тернопільській області Андрій Брик. З його слів, пожежа внаслідок влучання не виникла, тож фахівців ДСНС на вулиці Коновальця, 11 не залучали.

Відео дня

Гідрометцентр й надалі прогнозує грози та зливи на території області, тому рятувальники закликають бути обережними.

Фахівці ДСНС України у Тернопільській області наголошують, при перших ознаках грози треба зачиняти кватирки, вікна, двері. Якщо до вас наближається кульова блискавка, стійте спокійно, затамувавши подих, не робіть жодних різких рухів та не намагайтеся одразу ж утікати.

  • Якщо кульова блискавка потрапила до вашого помешкання, то тримайтеся трохи далі від електроприладів та електропроводки.
  • Якщо ви маєте в руках якийсь предмет з ізолюючими властивостями, то виставте його перед собою і в такий спосіб спробуйте зупинити наближення кульової блискавки.
  • Якщо блискавка «прилипне» до нього, то обережно покладіть його на землю, опісля цього спробуйте повільно вийти з приміщення, не викликаючи різких коливань потоків повітря.

Після зникнення блискавки в приміщенні, як правило, виникає пожежа, тому ретельно перевірте, чи часом щось не горить.

А ось, якщо під час грози ви опинилися у приміщенні, то негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері, бо протяги можуть «затягти» у приміщення блискавку.

Також вимкніть електроприлади з розетки, у квартирах не користуйтеся водогоном, не слід умиватися над раковинами або ваннами, в жодному разі не митися у ваннах, необхідно негайно припините це, при перших спалахах блискавиць чи ударах грому.

Перебувайте трохи далі від вікон, де можливі протяги, електроприладів, труб, загалом будь-якого металевого начиння.

Утримуйтесь від дзвінка телефоном, але якщо це необхідно – зробіть це одразу ж після чергового грозового розряду, швидко використавши невеличку паузу до наступного розряду.

Читайте також:

Грози та вітри: на Тернопільщині оголосили штормове попередження

Подвір'я та худобу затопило, а поля зрівняло із землею: наслідки негоди у селах Теребовлянщини

На Тернопільщині ліквідовували наслідки негоди

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • 666

    очі бачили що купували,як доречна ця приказка🤣
  • Читач95

    А громовідводи на будинках є?
  • ЛГ

    💯
  • Андрій

    а де відводи блискавок де тех.безпеки?

    Yurii reply Андрій

    ….про це ДСНС соромʼязливо мовчить!? (це ж вони будинок приймали ?)

keyboard_arrow_up