Партнер рубрики Події

Подвір'я та худобу затопило, а поля зрівняло із землею: наслідки негоди у селах Теребовлянщини

Подвір'я та худобу затопило, а поля зрівняло із землею: наслідки негоди у селах Теребовлянщини
  • На Теребовлянщині четвертого червня вирувала негода. Град завдав великих збитків місцевим фермерам, а зливою змило десятки приватних дворів та сільськогосподарських угідь.
  • Як місцеві оговтуються та чи ліквідували наслідки негоди – дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Загалом через негоду у Теребовлянській громаді постраждали три населених пункти: Підгайчики, Долина, Мшанець. Про це журналістам «20 хвилин» повідомив голова Теребовлянської міської ради Олег Продан. Місцеві жителі хапаються за голову, адже такої злити та ще й з градом не було вже давно.

Відео дня

Вода змивала городи і тварин  

Розмиті грядки, купи багнюки та сміття під парканами, втрачений врожай – саме такі наслідки негоди спостерігають у своїх подвір’ях місцеві жителі села Підгайчики. Люди не стримують емоцій та сліз, бо не знаю, за що братися, що рятувати після такого повінню. Відео у соціальних мережах опублікував місцевий житель Ігор Савка.

— Кролі, помідори, кури – все поплило. Птицю вже терміново треба скубати, бо курник розташований ближче до річки, тому такі наслідки. Води було повно, не могли пройти, а ось ще скільки багнюки, треба прибирати весь двір, — каже на відео місцева жителька.

Загалом у Підгайчиках через повінь постраждали три вулиці, п’ять дворів та десять сільських угідь, розповіла «20 хвилин» староста села Любов Войнар. Також жінка наголосила, в останнє таке підтоплення спостерігали в 1963 році.

— Річка вийшла з берегів через сильну зливу. Добре, що на кар’єрі є технічне водоймище з дамбою, то вона хоч трохи стримувала цю силу води. Якби не дамба, то підтоплених вулиць та дворів було б значно більше, — каже пані Любов. — Добре, що у хати вода не дійшла, переважно постраждали сараї з тваринами, городи. Трохи птиці потонули, бо злива була раптовою і піднялася вода.

Зі слів Любов Войнар, наразі ситуація у Підгайчиках стабільна, люди поступово оговтуються та наводять лад у подвір’ях.

— Ми також залучаємо техніку, аби прибрати мул з вулиць, висушити сараї. Вже позбирали сміття, яке змивала вода на своєму шляху та несла до села. Вже приїздили фахівці з лабораторії, брали воду на пробу. Все добре, працюємо, — додає староста села.

Фермери можуть залишитись без врожаю

А ось жителі села Шманець четвертого червня потерпали від граду. Груди льоду перебили городину у приватних домоволодіннях та найбільше дісталося фермерам.

Зі слів Петра Іліщука, його поля із соняшником, ріпаком, кукурудзою, пшеницею і досі у воді, а рятувати рослини треба вже.

— Злива з градом тривала 15 хвилин. Ширина епіцентру два кілометри. 1/5 території господарства постраждала. Треба пересіяти 45 га з 50 га соняшнику та 50 га з 80 га кукурудзи. Також на деяких ділянках будемо вичікувати, можливо, ще не пошкоджена точка росту рослини. Ми ще не можемо оцінити всі збитки. Можливо ще щось вдасться реанімувати методом різних добрив. Щодо пшениці та ріпаку, то чекаємо кінцевий результат. Який буде врожай, такий і зберемо, — каже пан Петро.

Петро Іліщук наголошує, що за 41 рік фермерства вперше негода завдала такої шкоди, але все мають виправити і головне для чоловіка, — щоб закінчилася війна, а все інше подужаємо

Хто відшкодує збитки?

Чи можуть жителі трьох населених пунктів розраховувати на компенсацію – поцікавилися журналісти «20 хвилин» в голови Теребовлянської міської ради Олега Продана.

— Будемо зустрічатися та спілкувати з людьми. Від голів села нам відомо, що найбільше постраждала городина та посіви. Стіни, вікна, дахи цілі, постраждалих також нема. Від жителів населених пунктів звернень на відшкодування не отримували, — каже пан Олег.

Також має бути засідання комісії ТЕБ та НС, аби вирішити питання щодо ліквідації наслідків негоди.

Читайте також:

Чи встановили, чиї останки рік тому знайшли на території закинутої тракторної бригади на Кременеччині?

На Тернопільщині ліквідовували наслідки негоди

На Тернопільщині знову оголосили штормове попередження: грози та град

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ала Сітарчук

    🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up