Найкращою рекламою грудного годування для майбутньої мами є інша жінка, яка годує маля грудьми

Найкращою рекламою грудного годування для майбутньої мами є інша жінка, яка годує маля грудьми

Грудне вигодовування є природним та економним способом вигодовування дитини. Воно заощаджує та примножує ресурси як окремій родині так і в глобальних масштабах  

Цьогоріч девіз Всесвітнього тижня грудного вигодовування – „Грудне вигодовування – ключ до сталого розвитку” – це привертає увагу на необхідність материнської взаємопідтримки і наставницької підтримки грудного вигодовування, повідомляє центр „Здоров’я”.
Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Еталону материнського молока не існує. Воно відрізняється у кожної жінки та залежить від віку дитини, дієти, періоду після пологів і навіть часу доби. Грудне молоко – динамічна рідина, що змінює свій склад, пристосовуючись до потреб дитини. З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Воно захищає дитину влітку при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій, а в зимовий час – при високій загрозі вірусних захворювань.

Грудне вигодовування формує правильний прикус при охопленні соска, знижує частоту стоматологічних проблем у ранньому дитячому віці, зменшує частоту карієсу. І, нарешті, грудне молоко не потрібно готувати: воно стерильне і має необхідну температуру. Важливо, що вигодовування грудним молоком забезпечує тісний емоційний і психологічний контакт малюка з мамою.

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку – цільові показники майбутнього міжнародного розвитку, що діятимуть по 2030 рік, і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості, а також протидії кліматичним змінам. Грудне вигодовування є інтегрованою частиною більшості наступних Цілей Сталого Розвитку.
Воно є природним та економним способом вигодовування дитини, доступне для кожного та не обтяжує сімейний бюджет у порівнянні зі штучним.
Виключно годування грудьми до шести місяців та його продовження до двох років та довше забезпечує організм дитини високоякісними та поживними компонентами в потрібній кількості, чим допомагає запобігти голоду та ожирінню. Для немовлят молоко матері – найбезпечніше харчування, це постійний доступ до безпечної, поживної та достатньої їжі.
Грудне вигодовування значно покращує здоров’я, розвиток дітей, сприяє зменшенню захворюваності матерів.
Грудне вигодовування та необхідний прикорм є фундаментом для розвитку когнітивних навичок і, відповідно, здібностей до навчання та здобуття освіти.
Молоко матері дає кожній дитині рівні можливості на початку життя.
Грудне вигодовування за вимогою забезпечує дитину необхідною рідиною навіть у спекотну погоду, тоді як приготування суміші вимагає доступу до чистої та якісної води та умов для її приготування.
Грудне вигодовування потребує значно меншого енергопостачання в порівнянні зі штучним.
Годуючі жінки, яких підтримують роботодавці, більш продуктивні у своїй праці.
Годуючі жінки потребують підтримки роботодавців, сім’ї та суспільства для того, щоб справлятися із труднощами в індустріалізованому та урбанізованому середовищі. Велике значення мають яслі, перерви та обладнані кімнати для годування груддю на робочому місці.
Підтримка грудного вигодовування, особливо серед уразливих груп, допоможе зменшити суспільну нерівність.
У сучасних містах матері та їхні діти потребують безпеки та доброзичливого ставлення, при кризових ситуаціях ця група людей є найбільш вразливою та вимагає особливої підтримки.
Грудне вигодовування – здорове, рентабельне харчування, що не забруднює довкілля та не вимагає великих ресурсів.

Відео дня

Молоко матері захищає здоров’я малюка, особливо під час погодних катастроф, спричинених кліматичними змінами.
Процес виробництва сумішей та їх продаж пов’язаний з відходами, що забруднюють воду. У порівнянні з штучним вигодовуванням, грудне – екологічне. Виробництво сумішей потребує молочної промисловості, яка виснажує природні ресурси, спричиняє вуглецеве забруднення атмосфери та, відповідно, впливає на клімат.
Годування груддю закріплене в правах людини та багатьма конвенціями. Необхідне впровадження національних політик та законодавчих основ для захисту та підтримки годуючих матерів та немовлят.
Таким чином, грудне вигодовування – це ключовий елемент сталого розвитку, який обумовлює благополучний початок життя, рівність, розвиток, закладає основи здоров’я та розумових здібностей, є важливою складовою турботи про світ, в якому ми всі живемо. Але для повноцінного грудного вигодовування необхідно поважати один одного та захищати і підтримувати материнство.

 

Довідка

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з 1 по 7 серпня в більше, ніж в 120 країнах світу. Приводом для його запровадження стало прийняття у серпні 1990 року Інночетійської Декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Щороку Всесвітній Альянс проголошує початок кампанії, і традиційно вона проводиться протягом 40-го тижня року, що символізує 40 тижнів вагітності жінки до народження дитини. Всеукраїнський тиждень грудного вигодовування започаткований з 2001 року.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 У центрі Микулинців розквітли лілії 20:05 Дерево мало не убило робітника на трасі. Що сказав суд 18:42 На Винниченка зіткнулись авто і маршрутка 18:04 Вчителі, медики і соцпрацівники мають право на пенсію за вислугою років: що потрібно знати? Від читача 22:19 0%Mercury - концерт 16:47 Травмувалась дитина: куди дзвонити і її везти? І коли терміново викликати швидку 15:14 На Острозького розрили дорогу. Працюють комунальники 15:03 Біля Катедри відбулася акція #FreeAzov photo_camera 14:25 У парку Шевченка провели спортивний захід для дітей та дорослих photo_camera 13:03 ДТП біля Мишковичів: дідусь загинув миттєво, троє онуків у лікарні 12:30 Через ліквідацію провалля на Острозького маршрутні автобуси курсують в об'їзд 12:05 Зеленський нагородив медаллю жителя Тернопільщини 10:50 Тернопільщина втратила захисників Руслана Осадцу та Андрія Сагайдака 09:30 На Острозького після дощу утворилося провалля на дорозі — рух транспорту перекрили від Руської 09:00 Трійця 2024: як відзначають і що заборонено робити 08:30 Графік відключення світла в Тернополі та області (ОНОВЛЕНЕ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up