Старий парк обріжуть заради забудови

Старий парк обріжуть заради забудови
Тернопіль, Старий парк
Обрізати Старий парк планує Тернопільська міськрада, згідно з її намірами змін до генплану.

Якщо порівнювати ту площу, яку багато тернополян вважають парком, із картинкою, яку на сайті міськради подають як діючий генплан, то йдеться приблизно про 31,5 сотих. Якщо ж порівнювати із межами ділянки під парком на Публічній кадастровій карті України, то йдеться про ще більше втрати для громади – приблизно 69,6 сотих.

Згідно з пропозиціями до генплану, виставленими на сайті міськради, обрізати Старий парк збираються в частині, що прилягає до дороги на вул. Шухевича в няпрямку до просп. Бандери. На цій землі тепер ростуть дерева, кущі, стоїть стара військова техніка, проходять пішохідні доріжки і розміщені “футбольні каси”. Надалі відповідній ділянці хочуть надати цільове призначення “територія багатоквартирної житлової забудови”.

Відео дня

Previous Next

Якщо на Публічній кадастровій карті України навести курсор на терени Старого парку і натиснути лівою клавішею миші, то з'явиться інформація, що ця ділянка, № 6110100000, розміщена у зоні “07”. Згідно з “Класифікацією видів цільового призначення земель”, розділ “07” – аж ніяк не парк. Це – “Землі рекреаційного призначення (земельні ділянки зелених сон і зелених насаджень міст та інших населених пунктів, навчально-туристських та екологічних стежок, маркованих трас, земельні ділянки, зайняті територіями будинків відпочинку, пансіонатів, об'єктів фізичної культури і спорту, туристичних баз, кемпінгів, яхт-клубів, стаціонарних і наметових туристично-оздоровчих таборів, будинків рибалок і мисливців, дитячих туристичних станцій, дитячих та спортивних таборів, інших аналогічних об'єктів, а також земельні ділянки, надані для дачного будівництва і спорудження інших об'єктів стаціонарної рекреації)”. Натомість, парки, які належать до земель загального користування, повинні мати код “18.00”, а різного роду парки, що входять до природно-заповідного фонду – коди, починаючи від “04.01” і завершуючи “04.11”.

Інфозапит із питаннями про цільове призначення землі під парком, про те, коли вона отримає відповідний для парку статус і причини його відсутності ми надсилали начальнику відділу земельних ресурсів Тернопільської міськради Віктору Кібляру ще 30 липня 2015 року. Але посадовець не відповів. Коли журналіст RIA зателефонував у земельний відділ 30 листопада, там сказали, що “не бачили” запиту, але пообіцяли знайти і відповісти. Для певності журналіст вдруге відправив запит у земельний відділ.

Previous Next

А тим часом у східній частині Старого парку, згідно з Публічною кадастровою картою, є три комунальні ділянки, виділені із загального масиву. Найбільша із них має площу 10 сотих і призначення “для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій”. На цій ділянці розміщена церква.

Друга за величиною ділянка має площу 4,5 сотих і призначення “для будівництва та обслуговування будівель торгівлі” – на ній стоїть кафе.

Третя ж ділянка – на 1 сотку – “ для будівництва та обслуговування будівель торгівлі”.

На ній стоїть багатоповерховий будинок, на якому ще тривають будівельні роботи. Жодного інформаційного стенду з повідомленням про характер і виконавців цих робіт ми на місці не побачили. Відтак надіслали інфозапит на ім'я міського голови Сергія Надала.

Привертає увагу те, що на Публічній кадастровій карті тип вланості основного масиву земель Старого парку не вказаний. Цей факт, а також відсутність офіційно встановлених меж Старого парку у світлі пропозицій влади щодо обрізування площі парку свідчить принаймні про одне: міськрада має особливі плани щодо “розвитку” такої вдало розташованої території. Але навіть у випадку парку імені Шевченка, де, як ми писали, встановили межі, зелені зони не застраховані від забудови.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Анонім

    Дати дозвіл для дитячого майданчика біля церкви від мера(тільки дозвіл), то не можна, а коли забудова - то можна. Та діти тільки і ходять на танки побігати і полазити, бо більше там нема де. Майданчик же не можна ставити.
  • Piter Savka

    А як же ж  ті БТРи і Танки ???? Де вони будуть стояти ??
  • Анонім

    А забули про красиву аптеку біля церкви в старому парку?
  • Анонім

    Дожились, навпроти теперішньої зупинки "Оріон" уже дерева вирізали та викорчували, перемішали з болотом молоді ялинки посаджені активістами і викопали корито котловану, навіть не уявляю що там хвора міської влади уява може поставити. Злочинці уже відкрито крадуть у тернополян а що їм закони? Навіщо ми переводимо кошти на якусь містобудівну документацію, коли її все одно не дотримуються а кошти дерибаняться між проектантами та замовником.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up