Тернополя бояться - як чорт ладана

Об'єднатися у громаду з Тернополем не хочуть у більшості довколишніх сіл. За приєднання до міста - голови Гаїв Шевченківських та Смиківців. Але там ще не визначились місцеві жителі, а останнє слово - за ними. Навіть Біла, Петриків та Підгороднє, які пасували б Тернополю, будуть не з нами.
Тернополя бояться - як чорт ладана

Ми поспілкувались із сільськими головами довколишніх сіл та місцевими жителями. Питали їх про об'єднання, сильні сторони їхніх сіл, а також чому вони бояться об'єднання з Тернополем.

Обирати хочуть самі!

Якщо варіанти об'єднання різні, то причини відсторонення від міста схожі. Люди бояться високих податків та кивають на плачевний стан міських мікрорайонів Кутківці й Пронятин, які колись були селами, що приєднались до міста. Ще одна причина – страх не мати впливу, адже більшість представників у майбутньому органі самоврядування будуть з міста. Крім того, представники мерії, судячи з того, що ми почули і побачили, майже не працювали над тим, аби приєднати села до міста: зборів не проводили, громади не переконували. Максимум – надіслали поштою пропозицію об'єднуватися...

Відео дня

Адміністративно-територіальна реформа неминуча. Її задекларували і над нею працюють різні гілки влади. У громадян є два варіанти: об'єднатися самостійно або ж бути об'єднаними згідно з баченням угорі. Однак таке бачення - часто недосконале, вважають селяни, тож не всі новостворені громади будуть успішними. Та й силувано милим не будеш. У частині сіл, особливо приміських, відбулись чи відбуваються громадські обговорення щодо об'єднань так, як хочуть люди. Чи вдасться їм відстояти свої варіанти, поки що невідомо. Селяни готові відстоювати свою думку.

Поганий приклад

Окремо варто написати і про ситуацію у мікрорайонах Кутківці та Пронятин, адже їхній приклад, як досвід невигідного приєднання до міста, відштовхує. Ми побували там і поспілкувались із людьми. Жителі, м'яко кажучи, не в захваті від того, що вони - тернополяни. Проблеми з освітленням, розбиті дороги, поламані зупинки транспорту... Є там навіть цілі вулиці з ґрунтовими дорогами....

- Від того, що ми мікрорайони, виграв лише Тернопіль, - каже житель Пронятина Володимир (прізвище відоме – прим. авт.). - Ми нібито місто, а насправді - як далеке село. Землю отримує незрозуміло хто, виростають новобудови, а нам від того нічого. Думаєте, з'явились нова школа чи садок? Думаєте, транспорт ходить по-людськи, думаєте, ремонтують дороги? Ви попитайте. Он, на Будинки культури Кутківців і Пронятина гляньте...

Мешканці мікрорайонів визнають, що місту раціональніше робити ремонти та розвивати інфраструктуру в густонаселених районах Тернополя. Але ж людей, схоже, взагалі забули... У наступних публікаціях ми озвучимо, які суми виділяло місто на мікрорайони. Написали запити в мерію.

 

Юрій ШТОПКО, видавець RIA:

- Адміністративно-територіальна реформа, згідно з задумом її лобістів, дозволить знизити витрати на утримання чиновницького апарату на місцях, а також збільшити дохідні частини бюджетів об'єднань. Думаю, якщо села і міста добре продумають варіанти формування громад - грошей і можливостей буде більше. Але треба говорити й про те, що податки, які йтимуть громадам, це, зокрема, й ті гроші, які платять підприємці у тому чи іншому селі, місті. Та у Тернополі, приміром, є проблема: багато підприємців та підприємств, хоч територіально й тут, але зареєстровані деінде. Їхні податки йдуть не нам, а туди, де реєстрація. Тобто в людей є страх та недовіра до органів місцевого самоврядування, можливо, стикалися з поборами і тиском.... Це потрібно змінювати. Місцева влада - чи то міська, чи то в перспективі об'єднання - повинна думати не про власне збагачення, а про комфортні умови для бізнесу і збагачення громади. Всім потрібно зрозуміти, що після реформи дотацій від держави не буде – що зможемо виплекати в середині громади, тим і будемо багаті. Вже зараз, після бюджетних змін, наш бюджет отримує додаткові надходження. Їх може бути більше, якщо місцевий бізнес таки буде місцевим.

Михайло ФЕДИШИН, фахівець з економіки та земельних відносин:

- Добровільне об'єднання громадян мають проходити на основі певних пропозицій та економічних розрахунків. Такими розрахунками, як ми бачимо сьогодні, є опорний план, який представила обладміністрація. Якщо він опорний, отже, є можливість його доповнень та змін. Я спілкувався з жителями сіл та головами, людей турбує підхід до створення цього опорного плану. Безперечно, працювали спеціалісти на місцях та фахівці департаментів міністерств. Але, схоже, забули про науковців. Основним, як я розумію, в опорному плані є такі фактори, як наявність інфраструктури та доїзд до центру громади. Та не завжди враховували перспективні плани розвитку територій сіл! Є сумніви, що враховані генплани громад, є сумніви, чи зробили комплексний аналіз перспективних напрямків економічних показників цих громад. Переконаний, що основою для проведення територіальної реформи мали б бути опорні плани, розроблені не лише чиновниками, а й науковцями із врахуванням пропозицій бізнесу. Вони мали б бути подані на розгляд громад, бажано - у кількох варіантах.

Сергій НАДАЛ, міський голова Тернополя:

- Згідно з постановою Кабміну, є чіткі критерії, за якими мають формуватися центри територіальних громад. Це наявність шкіл, лікарень, інфраструктури, відстань між центрами громад та інші. Але, на мою думку, питання об’єднання громад мають вирішувати не голови сільрад, які хвилюються, щоб не втратили свої робочі місця. Це питання повинні вирішувати люди на місцевих референдумах.

 

 

Яке бачення об`єднання в сільських голів та громад сіл довкола Тернополя, дивіться в інфографіці.

 

Коментарі (9)
  • Анонім

    А які проблеми в Пронятина,Дороги нормальної немає так само як по Тернополю так і у селах їїніхто не ремонтує. Зате маршрутку маємо за 3 гривні чи соціальну за 2.50. До Довжанки та сама дорога що і до Пронятина, а маршрутка вартує 6.50. Маємо депутата . З нього одного  та сама користь що ї з тих парканадцять сільських депутатів, які воюють між собою. Нам в Пронятині нормально живеться. І не вішайте лапшу , як нам погано.
  • ПРАВДА

    На жаль, ніхто про громаду не дбав, не дбає і дбати не збирається. Це є суть діяльності місцевої влади. Все, що було - розібрали, а тепер хочуть черговий раз обдурити людей. Калинка добре вишколила "настпуне покоління"(аби ними керувати далі !), але не факт, що люди виберуть тих, хто  зі шкіри пнеться  - так хоче до влади.
  • ПРАВДА

    Якщо вважати, що більше 5-ти тисяч населення В.Березовиці проживає в багатоповерхівках, і ПОСТІЙНО мають проблеми з водопостачанням та водовідведенням - то пані Чура лукавить! При обєднанні з Тернополем, ми матимемо МЕНШІ тарифи на воду і каналізацію, аніж ми маємо зараз! ТОМУ, кожен тверезомислячий громадянин селища  розуміє, де буде краще. Але селищна рада не дбала ніколи за громаду, і тепер шкода покидати свої місця - це зрозуміло.  Думка громади ніколи не цікавила  селищну раду, так і цього разу.  Селищна рада робить анкетування, і зацікавлені люди агітують залишатись в районі,  черговий раз обманюючи  людей.

    Анонім reply ПРАВДА

    Шановний ви лукавите вже тим що числом яке проживає в багатоповерхівках  не перевищує  і 2,5 тис. три дільниці на виборах мали  навіть не по 1500 тисячі людей не тре обманювати прїднавшись до міста треба міняти всі доки а це дофіга грошей плюс податки і плюс нашу землю роздадуть всяким мажорам купіть газету ріа+ за 10,06,15  там є статя про Березовицю

    П.С. я ходив з тою анкетою і більшість людей таки за район так що нетре брихати що когось підкуповують

    Анонім reply Анонім

    Не применшуйте......... до дільниць прикріплено, на справді , значно менше мешканців ніж проживає в селищі та й про дітей до 18р. Ви Шановний забули.

    Анонім reply Анонім

    Приходить опитувач з анкеткою і каже:

    - Як хочете до Тернополя, то знайте: податки будуть високі, за довідками аж в місто їздити будете, а головне -  землю якої в селищі Вам і так ніхто не дає бо немає в селі вже землі для простих смертних, роздадуть невідомо яким олігархам".

    А я кажу:

    - Ні, я не хочу в Тернопіль, де в два рази менше платять за каналізацію, освітлюються усі вулиці, хороше транспортне сполучення, розвинена мережа медичних закладів, бюджет якого і так підживлюється моїми податками.

    - Я  хочу жити в селі, де землі отримують селищні олігархи, де в бюджеті вітер свище , але яке щільно забудовується на халяву , де селищна голова за дві кадеції не спромоглась ні ввести в дію медичний заклад для якого вже є виділене приміщення, ні розпочати будівництво школи на яке вже розроблено проектно-кошторисну документацію, ні вирішити глобальну проблему з водозабезпеченням та водовідведенням. Я буду жити в селищі де влада хизується тим що прибирає та вивозить сміття і буду надіятись, що можливо НОВІ ЛЮДИ які прийдуть до влади з жовтня нарешті почнуть щось робити шукати інвесторів, брати участь у різноманітних переговорах, я вірю що НОВА ВЛАДА нарешті звернеться до уряду і пояснить, що собою являє тариф на водовідведення для мешканців В.Березовиці .

    ПРАВДА reply Анонім

    У багатоповерхівках проживає близько 5-ти тисяч людей, шановний анонім. Люди - це не лише те населення, яке ходить голосувати! Це діти шкільного і дошкільного віку в т.ч. Для мешканців багатоповерхівок є важливим тарифи на воду і водовідведення, і зараз ми платимо ПОДВІЙНУ плату, до того ж - НЕЗАКОННУ, і про це знають і Департамент економіки Тернопільської ОДА, і Антимонопольний і сама ж селищна рада, і КП Аква-сервіс....і все з тої причини, що на каналізаційній трубі сидять два господарі...ТОМУ, тече "золото" Березовиці до Тернополя і березівчани платять МІЛЬЙОНИ. Це не перебільшення! Запитайте у директора КП - він вам скаже, скільки він грошей заплатив з 2013 по зараз Тернопільводоканалу. А те, що "нашу землю роздадуть всяким мажорам" - то питання: ЯКУ ЗЕМЛЮ? Калинка казала, що в нас нема землі! Люди роками просять виділити діляночку під будівництво, а відповідь для ...простого люду ОДНА: немає Генерального плану - нема землі. Шановний Анонім наслухався байок в селищній раді, які  руками такими, як ви , хочуть залишитись у своїх кріслах! БО КУДИ ПІДУТЬ? Ви хочете залишитись в районі- то ваше право мати думку, тільки не говоріть дурниць! Ще скажіть, що перевага в тому, що якщо треба взяти довідку-то треба буде їхати в Тернопіль", як нам  говорили ті, що агітували з тою ж  анкетою...Краще, щоб  селищна рада зробила громадські слухання, і розяснила людям. Але вона того не зробить, бо боїться громади.

    Анонім reply ПРАВДА

    Тернопільводоканал не буде обслуговувати Березовицю, навіть якщо приєднаєтесь до Тернополя то ЖЕК залишиться!!!!

    Анонім reply Анонім

    Ніякого жеку не буде!!! Люди самі будуть коло своїх хат бордюри малювати))))))))). Будуть збирати свої грошики на окремі рахунки, які самі будуть контролювати і будуть робити ремонти так, щоб їх ніхто не на-вав))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up