Тернополянка Надія Мадрі їздить тролейбусом на пару зі своїм чоловіком

Тернополянка Надія Мадрі їздить тролейбусом на пару зі своїм чоловіком
У дитинстві Надія Мадрі завжди мріяла їздити – разом із братом вона навіть купила мотоцикл і часто каталася містом. Але ніколи не думала, що стане водієм тролейбуса

Водій - професія суто чоловіча, але її жінки опанували вже досить давно. Жінка за кермом легкового автомобіля у наш час - це вже не дивина. Проте за кермом громадського транспорту представниці слабкої статі трапляються не так часто. У Тернополі є з десяток жінок, які працюють водіями таксі, і приблизно стільки ж - водіями тролейбусів.
Тернополянка Надія Мадрі за кермом тролейбуса ось уже 22 роки.  
- Працювати водієм електротранспорту важко, - розповідає пані Надія. - Насамперед складно морально. Але якби ця робота мені не подобалася, то я не працювала б у депо стільки років.

Даішники зупинили лише раз
У тролейбусне депо Надія Мадрі прийшла у 1993 році.
- Дуже важкі були часи на початку 90-х, - пригадує співрозмовниця. - На великих підприємствах проводили масові скорочення, роботу знайти було важко. От я і вирішила спробувати працювати у тролейбусному депо. Моя рідна тітка працювала водієм тролейбуса, вона й мені порадила піти її стопами. У депо я закінчила курси водіїв. З тих пір тут працюю.
Пані Надія прокидається о четвертій ранку. О п’ятій до будинку під’їжджає машина від тролейбусного депо, яка забирає працівників. За 45 хвилин вони добираються в депо. Далі розпочинається робочий день, який триває до 20.00, а то й довше, але за умови, що вранці на маршрут вийшли пізніше.
Режим напружений, тож через день - вихідний. Жінка каже, що робота - складна, але їй подобається.
- Зараз працювати за кермом тролейбуса набагато складніше, ніж колись, - додає вона. - На дорогах є більше транспорту, а взаємоповаги у водіїв немає. Постійно треба бути уважною, бо на дорозі у будь-який момент тебе може хтось підрізати. Водії тепер не шанують свої автомобілі.
На роботі часто трапляються різні ситуації, пов’язані з пасажирами. Є приємні випадки, а є не дуже. Однак жінка-водій старається не брати близько до серця неприємні моменти.
- Буває, що пішохід раптово виходить на дорогу, - каже пані Марія. - Доводиться миттєво гальмувати, щоб уникнути аварії. А у салоні підходить пасажир і починає повчати. Мовляв, ти так їздиш, наче дрова возиш. Звісно ж, такі моменти неприємні. Але я намагаюся не звертати на це уваги і в дискусії не встрягаю.
Тернополянка більш ніж за двадцять років роботи жодного разу не потрапила в аварію, а працівники ДАІ зупиняли її лише раз.  
- Працівник ДАІ тоді перевищив свої повноваження, - пригадує Надія Мадрі, - Я не порушувала правил дорожнього руху, підстав для зупинки не було. Не знаю, чи він хотів познайомитися, чи якісь інші причини, але зупинив і попросив документи. Потім повернув їх і побажав щасливої дороги. За кермом я завжди обережна й уважна. Дякувати Богові, жодної аварії у мене не трапилося.

Все почалося з мотоцикла
У дитинстві Надія завжди мріяла їздити за кермом, та ніколи не думала, що стане водієм тролейбуса.
- Ми з братом мали мотоцикл, їздили «Явою», - пригадує жінка-водій. - Самі збирали гроші на мотоцикл, самі ремонтували. Нам було цікаво шукати запчастини, складати їх докупи, їздити містом. Можливо, ця любов до техніки і допомогла мені обрати професію. А привела мене в депо моя рідна тітка, яка теж працювала водієм.
У тролейбусному депо Надія Мадрі не тільки знайшла собі роботу до душі, а й своє кохання. Так, після навчальних курсів дівчину направили на стажування. Так познайомилася зі своїм наставником Віктором, за якого згодом і вийшла заміж.
Разом із чоловіком вони працюють пліч-о-пліч упродовж усього трудового життя. Віктор – напарник Надії на роботі. Тепер вона разом із чоловіком працює на десятому маршруті. Одного дня на роботу виходить Надія, іншого - чоловік.
- Разом працювати дуже зручно, бо завжди можна підстрахувати одне одного, - каже пані Надія. - Тролейбуси у нас доглянуті, ми їх бережемо. Два роки тому отримали тролейбус, який купили у Чехії. Цій машині на той час уже було 20 років, однак вона в дуже хорошому стані. Їздимо без простоїв. За цих два роки у нас не траплялося жодної суттєвої поломки. Тролейбус довгий, ним складніше керувати, але зручний. Це відразу помітили наші пасажири. Вони кажуть, що взимку в салоні тролейбуса завжди тепло.  

8 Березня - за кермом
Разом із коханим чоловіком Надія виховує двох доньок. Старша - студентка третього курсу, молодша у цьому році закінчує школу. Дівчата займаються спортом, старша виступає у вищій гандбольній лізі за команду Тернопільського національного економічного університету. Надія каже, що доньки не планують продовжувати справу життя батьків.
-  Вони не розуміють моїх інтересів, - розповідає пані Надія. - Моя робота їх не приваблює, але я й не дивуюся. Так складається, що одне покоління не розуміє інше. Я, наприклад, не розумію інтересів своєї тітки чи бабусі. Тому даю дітям можливість зробити свій вибір.
Особливість роботи водія тролейбуса у тому, що дуже часто доводиться працювати і у святкові дні - на Новий рік чи інші свята.
- Цього року за графіком виходить, що 8 Березня буду працювати я, - посміхається пані Надія. - Набагато важче виходити на роботу у передсвяткові дні, бо тоді на вулицях дуже багато транспорту, усі їдуть на базар за покупками. Затори страшенні. Тому 8 Березня чи Новий рік не є найважчими для моєї роботи. Тим паче, що для мене це не вперше, адже нам часто випадає працювати у святкові дні.

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up