Їздити стало іще дорожче

Їздити стало іще дорожче
Зростання курсу долара на 10 копійок веде до збільшення роздрібних цін на нафтопродукти на 8-9 коп./літр, зазначають фахівці. Тож вартість бензину в Україні уже сягнула 17 грн/літр. Через підвищення цін споживання пального впало на 20%

Бензин по 17 гривень за літр – нова і кусюча ціна пального в Україні. Співвідношення один літр бензину – одне євро неухильно зберігається, оскільки майже все пальне, яке споживається в Україні, імпортне.
Минулого тижня слідом за зростанням курсів долара та євро, зросла і вартість пального на автозаправках України. Так, станом на 15 серпня середня вартість бензину марки А-80 у Тернопільській області становила 15,46 грн за літр. Літр бензину марки А-92 коштував 15,96 грн. Найпопулярніший А-95 коштував 16,17 грн, А-95 (преміум) – 17,32 грн за літр, дизельне пальне – 15,55 грн за літр, скраплений газ – 8,39 грн за літр. Це середні ціни. На багатьох заправках звичайний А-95 уже сягає 17 гривень за літр.
Загалом залежно від марки бензину й оператора зростання відбулося на 0,6-1,3 грн.

Доведеться менше їздити
- Завжди заправляюсь на “Укрнафті”, не знаю, як там якість, але ціни трохи нижчі, - розповідає тернополянин Станіслав Тимчук. - Заправляю на 200-300 гривень за раз і вистачає на два-три тижні. Минулої п'ятниці заїхав на заправку і був неприємно вражений. Ціна А-95-го – 15,30 гривень за літр. А попереднього разу, коли я заправляв своє авто, ще було 14,70 гривень за літр. Тобто зростання - аж на 60 копійок. Так само у цій мережі подорожчав і бензин марки А-92 – із 14,60 гривень за літр до 15,20.
Станіслав Тимчук додає, що тепер він також заправляє авто на 200 гривень, однак за нових цін пального у баці уже відчутно менше. А це означає, що їздити доведеться менше.

Основна причина підвищення цін – зростання курсів долара та євро.
“До 10 серпня ціни на паливо на наших автозаправках формувалися, виходячи з курсу 11,5-11,75 грн/USD, - зазначається у повідомленні прес-служби мережі “ОККО”. - Ми стримували ціни в надії на зміцнення гривні. Але зараз спостерігаємо протилежну тенденцію: 12 серпня гривня на міжбанківському валютному ринку торгувалася вже в діапазоні 13,3-13,8 грн/USD. У нас немає можливості далі стримувати ціни, оскільки відбувається вимивання обігових коштів. Мережа реалізує виключно імпортне паливо, розраховуватися за яке доводиться переважно в доларах США”.

В “ОККО” напружену ситуацію на паливному ринку пояснюють ще й тим, що відбувається зниження надходжень пального в Україну, що, зокрема, пов’язано з позачерговою зупинкою на ремонт, починаючи з другої половини серпня, білоруських нафтопереробних заводів.
Відтак в “ОККО” зазначають, що в даних умовах важко прогнозувати наскільки зросте вартість пального. Валютна девальвація є надто різкою, тому важко сподіватись на зниження цін.

Споживання зменшилось на 20%
Директор департаменту роздрібних продажів нафтопродуктів мережі АЗК WOG Михайло Романів пояснює, що зростання курсу долара на 10 копійок веде до збільшення роздрібних цін на нафтопродукти на 8-9 коп./літр.
- Коли курс долара за кілька днів різко зростає майже на 1,5 грн, це не може не відбитися на ціні нафтопродуктів, - каже Михайло Романів. - Нам просто необхідно купувати валюту для закупівлі пального в потрібній кількості. Для розуміння залежності ціни нафтопродуктів від курсу валют можна навести такий приклад: при зростанні курсу на 10 копійок вартість пального підвищується на вісім-дев’ять копійок.

Експерти прогнозують: якщо і надалі буде зростання вартості пального, то відбудеться скорочення його споживання. Так, після підвищення цін до 15-16 гривень за літр обсяг продажу бензину впав на 20%. Якщо вартість буде вищою за 17 гривень, прогнозують скорочення споживання на 30%.  
Що робити водіям після чергового підвищення вартості пального? Як варіант, встановити газобалонне обладнання і перейти на споживання скрапленого газу. Витрати газу - на 20% більші, ніж бензину, але вартість літра скрапленого газу на 50% нижча від вартості літра бензину марки А-95. Таким чином, виходить 30% економії.
 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up