Безвізовий режим – лише через рік

Безвізовий режим – лише через рік
Видачу біометричних паспортів в Україні планують розпочати вже через півтора місяця – з 1 січня 2015 року. Проте їздити у Європу без віз можна буде не раніше, ніж з осені наступного року. Безвізовий режим дозволить українцям економити на вартості віз та послугах візових центрів

Уряд планує виділити 150 мільйонів гривень на закупівлю більше ніж 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. Таку заяву нещодавно зробив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Термінали для видачі біометричних паспортів обіцяють встановити у кожному районі. Процедуру видачі біометричних паспортів планують розпочати з 1 січня 2015 року, тобто уже через півтора місяця.
– Не вірю, що біометричні паспорти так скоро введуть і можна буде не тратитися на візи, – вважає тернополянка Вікторія Кравченко. – Скажуть в уряді. що грошей немає, або ще щось. Швидше би країни Європи могли пом’якшити умови в'їзду для нас, якщо вони так сильно стурбовані подіями в Україні і насправді хочуть нам допомогти. Бо тепер, щоб, наприклад, поїхати на день-два у сусідню Польщу, треба робити візу. А це – близько 900 грн  за власне візу і послуги візового центру. І кожної наступної поїздки – знову стільки ж, якщо не маєте мультивізи. Ясно, що люди не хочуть витрачати гроші, нам вони з неба не падають. В консульствах могли б принаймні плату за візи скасувати.
Голова громадської ініціативи “Європа без бар'єрів” Ірина Сушко прогнозує, що безвізовий режим для українців у країни Євросоюзу почне діяти лише наприкінці наступного року.
– Окрім запровадження біометричних паспортів, Україна має виконати ще ряд завдань на шляху до візової лібералізації, – пояснює Ірина Сушко. – Розраховуємо, що із цими завданнями Україна має впоратися до середини наступного року. Потім ці заходи з візової лібералізації мають затвердити європейські інституції. Після цього буде прийняте рішення про запровадження безвізового режиму. Орієнтовно це може бути наприкінці наступного року.
Хоча безвізовий режим запровадять не раніше ніж через рік, однак українцям не варто зволікати з отриманням біометричних паспортів.
– Ми і раніше наполягали на тому, щоб якнайшвидше запровадили видачу біометричних паспортів. – розповідає Ірина Сушко. – Справа в тому, що потенціал державного підприємства, яке виготовлятиме біометричні паспорти не відповідає запитам громадян. За рік підприємство може виготовити лише 200 тисяч паспортів. Тому з отриманням біометричного паспорта не варто зволікати, щоб потім можна було скористатися безвізовим режимом одразу ж після його запровадження.
Скільки буде коштувати біометричний паспорт – наразі іще не відомо. Раніше урядовці заявляли, що біометричні паспорти коштуватимуть на 40-50% дешевше, ніж звичайні закордонні, які зараз мають коштувати 170 гривень. Однак, всі ми розуміємо, що насправді може бути по-іншому. Громадські організації зараз працюють над тим, щоб вплинути на владу і щоб біометричний паспорт не був дорожчим за звичайний закордонний, а можливо, щоб був навіть і трішки дешевшим.
Проте навіть якщо ці паспорти будуть в однакову ціну, для власників біометричних паспортів вигода буде в тому, що їм не доведеться платити за візу. Чимало українців зараз користуються пільгами і отримують візи у країни Євросоюзу безкоштовно, однак за обробку даних платять у візових центрах по 200 гривень. У випадку запровадження безвізового режиму цих витрат уже не буде.

Громадяни, які з релігійних причин відмовлятимуться отримувати біометричні паспорти, зможуть їздити за кордон за старими паспортами, однак для виїзду їм потрібна буде віза.
Якщо хтось отримає біометричний паспорт уже в січні наступного року, а безвізовий режим запровадять, скажімо, лише в листопаді, то в цей період з січня по листопад за кордон людина зможе їздити уже з біометричним паспортом, але до цього ще потрібна буде віза. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрій Укр

    Небуде безвізового режиму.Принаймі в найближчі роки.

    У країні валютна інфляція 100% за 9 місяців,анексовані території і ситуація загрози великої війни.зараз вони знімуть останній заслон,щоб всі кому не лінь,від лугандонця до баби з козою на шнурку,поперлися через кордон,мо знайшли 200грн. на паспорт з чіпом.

    Коли Европа натякала що за пару років зможе розглянути можливість скасування віз для українців,були зовсім інші часи...зовсім інші.
  • оса

    а нікого не дивує - для чого потрібно витрачати 150 млн. на купу металобрухту? для чого ці термінали? в цьому взагалі нема ніякого здорового глузду.
  • qq

    :))) здобули, скакуни?

    ніякого безвізового не світить і за 20 років, голодранці-дикуни в Еуропах не потрібні, там своїх вистачає...
  • Андрій Укр

    Ага,буде безвізовий.Зараз.Хіба з правом перебування три дні )

    Он для закупової візи вже треба і справку з банку що маєш гроші,і готель резервувати,навіть як ти там спати не плануєш, Щось і на то придумають,непереживайте)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up