Близько 30 тонн лікарських трав у рік фармацевтичним компаніям постачає підприємець з Тернопільщини

Близько 30 тонн лікарських трав у рік фармацевтичним компаніям постачає підприємець з Тернопільщини
Ярослав Моравський взяв одноразову допомогу у центрі зайнятості і став успішним бізнесменом. Він займається заготівлею лікарських рослин вже чотири роки

Близько 30 тонн лікарських трав у рік постачає провідним вітчизняним фармацевтичним компаніям підприємство "Калина - М" . Його власник - житель Підгайців Ярослав Моравський (44 р.).
Рослинну сировину на приватному підприємстві "Калина - М"  заготовляють вже чотири роки. Серед постійних клієнтів фірми -  фармацевтична фірма "Дарниця", фармацевтичні фабрики в Житомирі та Сумах.
"Закотили рукави і до роботи!"
Гроші валяються у нас під ногами. Треба тільки не лінуватися нагнутися, щоб їх підняти, переконаний директор приватного підприємства "Калина - М"  Ярослав Моравський (44 р.).
— Розпочати такий бізнес мене змусила безвихідь. Вищої освіти я не маю. З роботи звільнили, а по заробітках їздити набридло, - каже чоловік. - Я став на біржу праці. Але таких, як я, там було вдосталь. Тому я замислився, як вирішити свої проблеми і дати роботу іншим людям .
Ідея заготовляти дикорослу лікарську сировину, за словами підприємця, виникла в нього спонтанно. Адже такий бізнес потребує незначних капіталовкладень і, відповідно, є найменш затратним.
— Ми розпочали бізнес вдвох з дружиною Галиною. Просто закотили рукави і до роботи! - продовжує чоловік. - Зараз також працює вся сім'я. У вільний від навчання час допомагають син і донька.
Фірма збуває по 30 тонн сировини у рік
Нині на підприємстві "Калина - М" працюють 150 людей. Багато з них  - жителі сіл. Там вони й збирають трави.
— Наше підприємство спеціалізується на зборі та заготівлі лікарських рослин: звіробою, деревію, материнки, кропиви собачої, листя берези, липового цвіту та інших, - пояснює Ярослав Моравський. -  Сушимо трави і здаємо на фармацевтичні фабрики та підприємства. Сировину вони забирають самі і перевіряють на вміст радіації.
Впродовж першого року підприємцеві з Підгайців вдалося заготовити і продати п'ять тонн рослинної сировини. Відтоді пройшло чотири роки. Нині фірма збуває по 30 тонн і більше.
— Серед наших постійних клієнтів - фармацевтична фірма "Дарниця", фармацевтичні фабрики в Житомирі і Сумах, - продовжує підприємець.
Попри кризу, замовлень побільшало
Чоловік стверджує, що економічна криза на його бізнес не впливає.
— Криза сильно не зачепила фармацевтичні компанії. Адже про здоров'я люди дбатимуть завжди, - зазначає співрозмовник. - Об'єм збуту в нас не скоротився, навпаки - замовлень побільшало.
Втім, кількість поставок довелося залишити на тому ж рівні. Бракує часу та робочих рук.
- Насправді ж криза - у наших головах. В Україні ще стільки роботи - треба тільки мати бажання і здоров'я все переробити, - каже, посміхаючись, чоловік.
Хоче вийти на польський ринок
В найближчих планах підприємця - вихід на польський ринок. Для цього, як зазначає пан Моравський, треба розширяти бізнес і збільшувати об'єми заготівлі.
— Окрім того, я хочу створити нове підприємство з вирощування лікарських рослин, - ділиться чоловік. - Але чи вдасться втілити ці плани, час покаже. Для початку можна посіяти кропиву собачу. Ділянку для неї я вже маю.
Конкурентів пан Ярослав, як стверджує, також не має.
— Кожен зайняв свою нішу і працює, - каже підприємець. - Зараз в Україні є всі можливості для успішного ведення такого бізнесу. Фармацевтичні компанії потребують багато екологічно чистої сировини.

 

Ірина НОЖЕНКО,
Марія ЛЕШНЬОВСЬКА,
[email protected]

Відео дня
>8 (096) 149-37-26

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Житель "Підгаєць", а не "Підгайців"))

    Anonymous reply Anonymous

    скажіть,будь ласка,для яких таких препаратів бере сировину Дарниця?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up